Se vår store lampeguide

Bør du velge halogen, LED eller sparepære? Og hva er egentlig forskjellene?

HVA SKAL DU VELGE? LED, halogen eller sparepære? De ulike lampene har forskjellige egenskaper - du kan finne fordeler, ulemper og prisforskjeller i vår lampeguide nedenfor. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVA SKAL DU VELGE? LED, halogen eller sparepære? De ulike lampene har forskjellige egenskaper - du kan finne fordeler, ulemper og prisforskjeller i vår lampeguide nedenfor. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at glødelampene ble faset ut, står vi tilbake med tre valg: Halogenlamper, sparepærer og LED-lamper. Men hva er forskjellene, har lampene ulike egenskaper, og er noen lamper bedre egnet til det ene eller til det andre?

Dagbladet og Dinside har laget en lyspæreguide, hvor du kan se fordeler og ulemper med de forskjellige lampetypene - samt årskostnadene.

Der får du raskt og enkelt oversikt over de viktigste punktene du bør vite om de tre lampetypene.

Her er guiden. Klikk på kolonneoverskriftene «halogen, LED og sparepære» for å få frem informasjon om de ulike typene:

Billig i innkjøp - dyre i drift

Halogenlampene er billigst i innkjøp, men dyrest i drift. Det henger sammen med at de bruker desidert mest strøm av alle tre typene, og at den har et mye kortere livsløp enn de to andre.

For mens en halogenlampe vanligvis er beregnet å vare 2.000 timer, varer en typisk sparepære i rundt 10.000 timer og en LED-lampe i 25.000 timer - med noen variasjoner i forhold til merke og type pære.

Så selv om LED-lampene koster seks ganger mer enn en halogenlampe, vil du ha tjent inn prisforskjellen allerede i løpet av ett år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer