Se vår store lampeguide

Bør du velge halogen, LED eller sparepære? Og hva er egentlig forskjellene?

HVA SKAL DU VELGE? LED, halogen eller sparepære? De ulike lampene har forskjellige egenskaper - du kan finne fordeler, ulemper og prisforskjeller i vår lampeguide nedenfor. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVA SKAL DU VELGE? LED, halogen eller sparepære? De ulike lampene har forskjellige egenskaper - du kan finne fordeler, ulemper og prisforskjeller i vår lampeguide nedenfor. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at glødelampene ble faset ut, står vi tilbake med tre valg: Halogenlamper, sparepærer og LED-lamper. Men hva er forskjellene, har lampene ulike egenskaper, og er noen lamper bedre egnet til det ene eller til det andre?

Dagbladet og Dinside har laget en lyspæreguide, hvor du kan se fordeler og ulemper med de forskjellige lampetypene - samt årskostnadene.

Der får du raskt og enkelt oversikt over de viktigste punktene du bør vite om de tre lampetypene.

Her er guiden. Klikk på kolonneoverskriftene «halogen, LED og sparepære» for å få frem informasjon om de ulike typene:
Billig i innkjøp - dyre i drift

Halogenlampene er billigst i innkjøp, men dyrest i drift. Det henger sammen med at de bruker desidert mest strøm av alle tre typene, og at den har et mye kortere livsløp enn de to andre.

For mens en halogenlampe vanligvis er beregnet å vare 2.000 timer, varer en typisk sparepære i rundt 10.000 timer og en LED-lampe i 25.000 timer - med noen variasjoner i forhold til merke og type pære.

Så selv om LED-lampene koster seks ganger mer enn en halogenlampe, vil du ha tjent inn prisforskjellen allerede i løpet av ett år.

LES OGSÅ: Halogenlampene koster deg 16.000 kroner ekstra

LED er fremtiden

Halvor Gudim, informasjonsleder i kompetansenettverket Lyskultur, sier til Dinside at LED definitivt er fremtiden.

- Trenden er at LED overtar for alt, det kommer mer og mer, og det kommer på stadig flere områder i samfunnet - også på andre områder som flyplass og vei, hvor man trenger mye lys, sier Gudim til Dinside.

Også Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova, har størst tro på LED.

- Fremtiden tilhører LED-pærene. De bruker minst strøm, har meget lang holdbarhet og avgir veldig lite varme. LED fungerer godt til alle formål. Nyere LED-pærer gir like godt lys som halogenpærene, og det har vært en rivende utvikling bare de siste 3-4 årene på hvor mange lumen LED-pærene avgir per watt - altså hvor mye lys du får ut av hver watt, forteller Flathagen til Dinside.

LES OGSÅ: Dette betyr symbolene på lyspære-forpakningen

Blått lys er borte

LED-lampene har ikke vært så attraktive å bruke i hjemmet, på grunn av fargen på LED-lyset, men dette har endret seg.

- De siste ett-to årene har man sett at LED er blitt såpass effektivt at man har begynt å fokusere også på kvalitet på lysene. Vi husker de første diodene med blålig lys, men nå har lyskvaliteten og evnen til å gjengi farge blitt mye bedre, sier Gudim.

- Nå begynner det å komme mye som er bra, og det er også noen produsenter som har laget LED retrofit-pærer som du kan skru i vanlige skrusokler, og som får varmere farge når du dimmer dem.

Og utviklingen av LED-lampene fortsetter i et raskt tempo.

- Det kommer ny teknologi hver 3. måned eller halvår som er bedre enn det som er. Det skjer en helt utrolig utvikling der. Prisene går ned samtidig som ytelsen går opp. Selv om LED fremdeles er dyrere enn en del andre ting, så er også levetiden mye lenger, sier han.

Fordelen med LED

LED har mange kvaliteter som gir den en fordel i forhold til halogen eller sparepærer: Halogen (og de gamle glødelampene) er følsomme for vibrasjoner - mens du godt kan riste og slå på en LED-lampe. Sparepærer virker dårlig i kulda, og har i tillegg lystilbakegang over tid - noe som betyr at det ikke er sikkert at du kommer til å ha den så lenge som levetiden lover - fordi lyset etterhvert blir såpass svekket. Også LED-lampene har lystilbakegang, men den er langsommere enn hos sparepærene.


- Vil bli faset ut av seg selv

Sparepærene er den lampetypen som er nest mest energieffektive, etter LED-lampene. Der LED-lampen bruker 6 watt, bruker en tilsvarende sparepære 9 watt - som begge tilsvarer lyset fra en «gammeldags» 40-watts glødelampe. En tilsvarende halogenlampe bruker hele 30 watt.

Likevel tror Gudim at sparepærene etterhvert vil forsvinne, mens halogenlampene vil ha en lengre fremtid.

- Jeg vil tro at de blir ikke borte over natta. Men sparepærene har dårligere egenskaper enn det LED har i dag, og jeg tror de vil bli faset ut av seg selv. Lyset er ikke så attraktivt som etterhvert LED har blitt, sier Gudim til Dinside.

Han mener videre at halogen vil leve så lenge man kan lage halogen som er energieffektivt nok. Det vil bli en utfasing som kun går på energieffektiviteten på produktene. Noe vil bli borte, andre vil vi beholde.

Utfasing utsatt: Halogen får leve videre i minst to år til

- Også spesialpærer vil fortsette å leve, du kan for eksempel ikke sette LED i stekeovnen: Den vil ikke tåle de høye temperaturene, sier Gudim.

Dette bør du se etter

SJEKK LEVETID: 10 år er 10.000 timer, 2 år er 2.000 timer.  Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK LEVETID: 10 år er 10.000 timer, 2 år er 2.000 timer. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
SJEKK LUMEN: Det er lumen-tallet som er viktig for å finne riktig lysstyrke. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK LUMEN: Det er lumen-tallet som er viktig for å finne riktig lysstyrke. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
SAMMENLIKN: - Be om å få se hvordan lyskilden luyser, oppfordrer ekspert. Noen butikker har også slike lysmontere, som viser forskjellene. Foto: KRISTIN SØRDAL
SAMMENLIKN: - Be om å få se hvordan lyskilden luyser, oppfordrer ekspert. Noen butikker har også slike lysmontere, som viser forskjellene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Watt og lumen
Vanlig glødepære wattTilsvarer lumen for halogen, LED- og sparepærer
25 W220-250 lm
40 W410-470 lm
60 W700-805 lm
75 W920-1055 lm
Kilde: Lyspæreguiden

På tross av at det har vært, og fremdeles er, en stor utvikling innen LED-lampene, er det fremdeles kvalitetsforskjeller.

- Det er fortsatt mulig å kjøpe rimelige lamper som er dårlige. Det lønner seg å gå for kjente produsenter og velge gode produkter, sier Gudim.

Flathagen fra Enova mener pris og kvalitet hører naturlig sammen, og at LED har blitt bedre og bedre de siste årene.

- Problemene man hadde med blått skjær er borte. Gode LED-pærer har blitt billigere. LED-pærer er fortsatt dyrere i innkjøp enn andre pærer, men lavt energibruk og lang levetid gjør det uansett til en god investering, sier Flathagen.

Det er viktig å lese på forpakningen og gjøre undersøkelser i butikken, før du kjøper.

- Les på forpakningen hvor mange timer levetid som er oppgitt. Hvis pæren skal brukes til dimming, bør du sjekke om den er dimmbar. Dimmbare LED-pærer kan brukes i nye dimmere, men ikke nødvendigvis i gamle. Det svaret finner du ikke i butikken der du handler pærer, men hos lampeprodusent eller elektriker, sier Flathagen.

Han råder videre til å be om å få se hvordan lyskilden lyser i butikken, der du kan teste og sammenligne lysegenskapene, og pærens evne til å gjengi farger, samt se på tenntid.

Lumen er det viktigste du bør lære deg

Og ikke glem: Lumen. Lumen er det nye watt; det er måleenheten for lysstyrken til lyspæren.

Og det er ikke watt, men lumen-tallet du bør se etter når du skal kjøpe nye lamper. Jo flere lumen, jo sterkere lys.

- En gammel 40-watts glødepære avgir 410-470 lumen. Samme mengde lysstyrke vil du kunne få i en LED-pære på 8-9 watt. Lumen per tilført watt sier altså noe om energieffektiviteten til pæren, så det kan for eksempel være en måte å måle ulike LED-pærer opp mot hverandre, sier Flathagen.

Sjekk også: Den beste sykkellykten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer