Se vårt eksempel: Sparer omtrent null på å kjøpe brukt

Hva betyr så dette i praksis? Vi har tatt utgangspunkt i Selmer Skanskas boliger på Badebakken, sentralt plassert langs Akerselva i Oslo.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dette boligkomplekset har blitt bygget i flere trinn, slik at noen av leilighetene allerede har vært bebodd i en periode, mens leilighetene som nylig har blitt ferdigstilt nettopp har blitt lagt ut for salg.

Prosjekt Badebakken. Kilde: Selmer Skanska
Prosjekt Badebakken. Kilde: Selmer Skanska Vis mer

Vurderer du bolig på Badebakken er alle leilighetene selveierleiligheter, men de faller likevel i to kategorier:

 • A) De helt nyoppførte leilighetene. Den nye tre-romsleiligheten vi så på, var 66 kvm og hadde en fast pris på 2.109.000 kroner.
 • B) Et annet alternativ er å kjøpe en av de "gamle" leilighetene i samme kompleks, men som befinner seg i nabooppgangen og f.eks. har vært bebodd i ett år.

  Vi forutsetter at denne leiligheten er tilnærmet identisk med den overnevnte.

  Siden denne boligen har vært brukt i ett år vil dagens markedspris være litt lavere enn for den splitter nye leiligheten. Selv om leiligheten er pent brukt, vil det uansett ha oppstått en viss slitasje, vi tar derfor utgangspunkt i at den "gamle" leiligheten ligger 100.000 kroner under den nye i pris.

Valgets kval

Som kjøper står du da i følgende situasjon: Du kan kjøpe den splitter nye til 2.109.000, eller den brukte til 2.009.000 kroner.

Er leiligheten pent brukt vil dette kunne virke som en god handel. Du vil jo spare 100.000 kroner på å male over den forrige eiers grønne soverom, og kan fint sette av 10.000 til å bytte ut den ødelagte parketten på kjøkkenet.

MEN: Når du tar hensyn til dokumentavgiften blir regnestykket et helt annet:

 • Den nyoppførte leiligheten får dokumentavgiften beregnet med utgangspunkt i tomtens salgsverdi. Dokumentavgiften utgjør da 9.625 kroner, totalprisen på den nye leiligheten blir da 2.118.625 kroner.
 • Den "gamle" leiligheten har en kjøpesum på 2.009.000 kroner, men får full dokumentavgift på hele 50.225 kroner. Totalprisen blir 2.059.225
 • Hvis du velger det brukte alternativet blir altså besparelsen redusert fra 100.000 til 59.400 kroner.

  Det er selvsagt gode penger å ta med seg, men husk at du da vil slippe unna alle utgifter til eventuell oppussing.

  Valget er ditt.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer