Seint ute med sølvpuss?

Ikke fortvil, vi har de enkle løsningene. Av: Lisa Dahlbak Jacobsen

SØLVPUSS er manges mareritt, men gode produkter har gjort strevet til en lek. Legg en hundrelapp i produkter kjøpt hos gullsmed, og få sølvet ditt til å skinne som aldri før. Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen
SØLVPUSS er manges mareritt, men gode produkter har gjort strevet til en lek. Legg en hundrelapp i produkter kjøpt hos gullsmed, og få sølvet ditt til å skinne som aldri før. Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen Vis mer

Sølvpuss er manges mareritt. Arvesølvet og bryllupsgaflene bør skinne til jul og andre høytider. Gnukking og strev med sølv som har oksidert (anløpt), er det mange assosierer med sølvpuss. Heldigvis har det skjedd ting også på den fronten. Du kan nemlig få unna sølvpussen på et blunk med gode produkter - eller et triks eller to i baklomma.

Det enkleste og billigste

Et husmortriks for den med særdeles dårlig tid er aluminiumsfolie-trikset.

Slik gjør du:Legg aluminiumsfolie i bunnen av kjøkkenvasken, fyll på med varmt vann. Tilsett to spiseskjeer med bordsalt i vannet. Legg deretter sølvtøyet ned i vannet. Pass på at sølvet har kontakt med aluminiumsfolien. Altså, ikke legg for mye sølvtøy i vaskekummen om gangen. La dette ligge et par minutter. Skyll lett i rennende vann og tørk av med kopphåndkle slik at vannflekker blir borte.

Dette trikset starter en kjemisk reaksjon, der oksideringen på sølvet løses opp.At sølvet oksiderer, eller anløper som det også kalles, vil si at rent sølv (Ag) lett reagerer med grunnstoffet svovel (S). Resultatet er sølvsulfid (AgS), som vi observerer som et svart belegg på sølvbestikket eller andre gjenstander av sølv. Trikset med salt og aluminiumsfolie i vann, starter en prosess der saltet og aluminiumet reduserer svovelet på sølvet, og dette går i oppløsning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer