Sekk eller container?

Har du mye forskjellig avfall? Hva er best - container eller sekk?

Sekk eller container?
Publisert
Sist oppdatert

Når våren kommer er det mange huseiere som får noen påminnelser. Plutselig er det mye rart som dukker opp av snøen, som ble ganske beleilig dekket til av naturen i stedet for å bli ryddet opp i eller kjørt bort.

Noen av oss har i tillegg holdt på med oppussing og andre arbeider innendørs, og plassert det som ble til overs på "hemmelige" plasser som skal tas i bruk når våren og sommeren står for døren.

Og ikke nok med det, det skal kappes og ryddes i kvist og kvast, og ikke alle fikk fjernet alt løvet før vinteren.

Det er med andre ord mye forskjellig avfall som skal fjernes. Hvilke alternativer finnes?

De som har egen tilhenger eller kasse/lastebil samt god tid og villige hjelpere trenger ikke å kjøpe tjenester, men hva med de som ikke har tilgang til dette?

Les også: Verdens største optiske sorteringsanlegg

Konteiner - kan du blande alt?

Hva skjer hvis du bestemmer deg for å "endelig bli kvitt alt skrotet", og bestiller en rimelig stor konteiner. Så hiver du alt oppi, fra den gamle sofaen som sto i garasjen, den gamle rustne, sykkelen med de skjeve hjulene, hageslanger som lekker, restene av gipsplatene du slo opp i kjellerommet, isolasjon, materialene som ble til overs, all plasten ting var pakket inn i, pluss rester av armeringsjern og betongen du pigget bort fra den gamle kjellertrappa. Kvister og greiner fra i fjor går også samme veien.

Hva skjer da?

Foto: Tomwill
Foto: Tomwill Vis mer


Du får nok hentet og kjørt bort konteineren, men den regningen du får blir sannsynligvis ganske mye høyere enn du hadde regnet med.

Når denne blandingen havner hos gjenvinningsfirmaet, så må alt sorteres og bringes videre til forskjellig behandling.

Dette er ikke billig, du må regne med rundt 2 500 kroner per tonn for sortering, pluss ekstra kostnader for behandling av materialer som gummi, trykkimpregnert treverk, gipsplater, plast og annet.

Da er du fort oppe i 10 000 kroner eller mer, hvis du er ekstra heldig.

Leverer du derimot samme type avfall blir regningen fra gjenvinningsfirmaet langt rimeligere.

Avfallskategorier

Avfall er ikke lenger søppel som havner i en dynge, men råmaterialer som sorteres og gjenvinnes samt restavfall som utnyttes til energi og oppvarming. Til deponering og fyllmasse går som regel bare stein, pukk, sand, jord, leire, betong, teglstein og lignende.

Typiske sorteringskategorier er:

Trevirke, trykkimpregnert, gips, jern og metaller, tunge bygningsmaterialer, isaolasjon/mineralull, Isopor EPS/XPS, hardplast/energiplast, plastfolie, papp/bølgepapp, papir, el-avfall, restavfall og farlig avfall

Det som kan blandes i en konteiner er det som skal få samme behandling. Det vi si det som skal til energigjennvinning, det som skal deponeres eller det som skal til samme materialgjenvinning.

Les også: Er lyspæreinnsamlingen trygg?

Gode alternativer

Heldigvis har det dukket opp alternativer til konteiner, som er mindre i format og dermed bedre tilpasset så vel private brukere som mindre oppdrag for byggebransjen.

Vi snakker om sekkeløsninger.

Flere firma har nå forskjellige sekketyper og størrelser som du kan bestille eller kjøpe i bestemte butikker. Disse fyller du opp med forskjellig typer avfall eller blandinger av avfall, når du er ferdig bestiller du henting på telefon eller på nett.

Så kommer det en lastebil med kran som heiser opp sekken på lasteplanet og kjører av gårde med avfallet.

Sekk eller container?


Sekk eller container?


Det er flere fordeler med sekker. En ting er størrelsen, de kommer i små størrelser som passer for en sekketralle og opp til to kubikkmeter store. De fleste sekkene er åpne, men det finnes også sekker som kan snøres, for transport av materialer som støver.

En annen fordel er flere muligheter for plassering. Om du pusser opp et rom i fjerde etasje uten heis, men med balkong ut mot gaten, så kan du sette sekken på balkongen og kranbilen heiser den ned direkte. Den horisontale rekkevidden til kranbilen gjør også at du får mulighet til å plassere sekken litt lenger inne på tomta slik at det blir kortere å bære.

Forskjellige tjenester og priser

Gjenvinningsfirmaene har forskjellige løsninger. Noen har priser hvor det er regnet inn håndtering av forskjellige blandinger.

Du kan for eksempel blande treverk, isolasjon og plast i en sekk, legge gipsplater i en annen, mens både sofa, sykkel og hageavfall går i en tredje sekk.

Andre firma opererer med fyllavgift for håndtering av forskjellige avfallstyper og mengder, samtidig som de tar seg tilleggsbetalt for håndtering av blandet avfall generelt.

Selve hentingen har også en pris, noen tar også betaling per sekk, mens andre har regnet dette inn i sekkeprisen.

Her finner du mange av våre artikler om miljø.

Så hva gjør du?

Sekkeløsningene finnes i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Noen steder er det flere som tilbyr disse, men med forskjellige prismodeller.

For å finne ut hva som er den smarteste løsningen for deg må du gjøre litt forarbeide. Du må få oversikt over hvilke kategorier ditt avfall havner i, og hvilke mengder det er av de forskjellige kategoriene.

Så må du kontakte firmaene før du kjøper/bestiller sekker og forhøre deg om hva de tar for å håndtere det du vil bli kvitt.

De mest kjente firmaene som driver med sekketransport er iSEKK (Oslo, Bergen Stavanger), Franzefoss (Oslo-området) Tomwill (Oslo), Sortera (Oslo) og Ragn Sells (Oslo)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer