Seks tips for å kuppe boligen

I dagens marked er den beste budgivingstaktikken å kartlegge selgers svakheter og utnytte dem. Forarbeidet avgjør din suksess.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Selv om ikke markedet er like hett som før vil sjansen for å gjøre et godt kjøp stige jo bedre forberedt du er.

I ett hett marked må man forvente raske budrunder og priser som er høyere enn prisantydning. Nå er markedet annerledes. Det gir deg bedre tid.

1. Boligens verdi & din lommebok

Sett alltid en øvre grense på hvor mye du vil by, og hold deg til det. Ikke ty til stadige små budøkninger dersom du ikke har råd, eller er i tvil om boligen er verdt prisen. I tillegg bør du se på nye statistikker som viser kvadratmeterpriser i området. Eierskifte av boliger blir kunngjort i avisene med omsetningspris. Det er alltid lettere å vurdere verdien når du kjenner prisene i området.

2. Pass på at taksten eller verdivurderingen ikke er gammel

Det er ingen grunn til å droppe visningen selv om prisantydningen er litt i overkant. Ofte henger nemlig takstene etter prisutviklingen. Peter Batta i Huseiernes Landsforbund har tidligere bekreftet at takstene i perioder med prisnedgang ofte er for høye i forhold til markedspris.

Også DinSide har erfart at flere takster og verdivurderinger har vært alt for gamle - her kan du lese hele saken.

3. Har boligen blitt annonsert tidligere?

Først bør du finne ut om boligen er annonsert for salg for første gang, eller om selgeren er inne i andre eller tredje annonseringsrunde. Spør derfor alltid megleren eller eieren hvor mange annonseringsrunder det har vært på boligen.

Hvorfor? Er boligen annonsert flere ganger, er det stor sannsynlighet for at selger begynner å bli svett. For det første koster en annonserunde i Aftenposten fort 15.000 kroner og oppover. For det andre kan selger begynne å tvile på at han får solgt hvis han må annonsere mye. Dette kan igjen gi lavere prisforventninger.

4. Har selger allerede kjøpt ny bolig?

Finn ut hvorfor boligen skal selges. Skal selger flytte inn hos sin nye samboer, eller har han kjøpt ny leilighet selv? Poenget er å finne ut om selger har nye boutgifter som han betaler på, eller ikke.

En selger som har kjøpt ny, dyr bolig, er trolig lite interessert i å betale på to boliger over mange måneder. Dermed kan han være villig til å inngå kompromisser. Selgere som allerede har kjøpt ny bolig er også livredde for å tape penger på dyr mellomfinansiering.

Selger er ofte til stede på visningen, og du kan spørre ham hvorfor boligen skal selges.

5. Er det tid for skambud?

Grovt sagt er svaret ja. Mange boligselgere har en urealistisk forventning til hva boligen deres er verdt, og kan ha godt av en vekker. Faren er imidlertid tilstede for at selgeren kan bli så provosert over den lave budet at han uansett ikke vil selge til deg. Trøsten får være at det er nok av boliger å velge i.

Rådet er klart: Prøv deg gjerne på bud under takst. Slik markedet er nå bør du i hvert fall ikke gi bud som er over takst. Unntak finnes selvfølgelig. Har du funnet drømmeboligen og har litt å rutte med, kan du være nokså sikker på å vinne frem hvis du i dagens marked legger inn bud litt over taksten.

6. Bruk korte frister


Hver gang noen legger inn et bud vil megleren starte på telefonrunden til de andre interessentene i boligen. Målet er selvsagt å presse prisen opp i en påfølgende budrunde.

Her er det derfor ingen grunn til å være snill.

Sett alltid fristen så kort som mulig. Som kjøper har du jo flere andre boliger å trakte etter, og siden ethvert bud er bindende vil en lang budfrist ekskludere deg fra å by på andre boliger. For boligselgeren som begynner å bli desperat er selvsagt situasjonen en helt annen - han blir presset til å ta et standpunkt.


De fleste selgerne vil være skjelvne i knærne om det ikke har kommet inn noe bud etter siste helgevisning. Ofte vil de stå under tidspress for å betale en ny bolig og de vet heller ikke om de 20.000-30.000 de må ut med for en ny runde med annonsering og visning, vil gi noen høyere bud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer