Selg boligen billigere

Et boligsalg kan medføre svært mange utgifter. Slik får du det gjort best og billigst.

Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Timepriser på flere tusen kroner er helt hinsides. Rådgiver i Forbrukerrådet, Jarle Vinje om prisen på meglertjenester.


Hvor mye vil det egentlig koste deg å selge boligen din?

Her får du vite hvilke utgifter du bør bruke mest på, og hvilke du kan spare inn på eller kutte helt.

Priseksemplene er hentet inn med utgangspunkt i en 45 kvadratmeter stor leilighet i Oslo, til en verdi på cirka 1,5 millioner. Nederst i saken ser du hvordan du kan spare rundt 57.000 kroner på salget av en slik leilighet.

1: Taksering

Dette er som regel første post på programmet når du skal selge boligen din.

- Vi tar mellom 3.500 og 4.000 kroner for taksering av en 45 kvadratmeter stor leilighet. Da får man også med en todimensjonal planskisse som blant annet kan legges ut på finn.no, opplyser Anders Jørgen Bryhn i AB Taksering og Eiendom.

2: Boligsalgsrapport

Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Forbrukerrådet anbefaler imidlertid folk å bruke litt mer penger på å få boligen undersøkt og verdsatt.


- Man bør ikke nøye seg med en overfladisk besiktigelse som ofte utføres av en takstmann uten tilstrekkelig faglig bygningskompetanse. Vårt råd er å investere litt mer i en teknisk tilstandsrapport, som er en litt mer omfattende form for taksering, forteller rådgiver i Forbrukerrådet, Jarle Vinje.

Teknisk tilstandsrapport går også ofte under navnet "boligsalgsrapport".

Han råder folk til å finne frem til en faglig kompetent bygningsinspektør som kan gi en omfattende og fullstendig tilstandsrapport av boligen som skal selges.

NITO Takstingeniører tilbyr generell boligrådgivning og verditaksering innenfor alle typer fast eiendom. I tillegg utføres tilstandsrapporter som boligsalgsrapporten og eierskifterapporten.

- For en leilighet på 45 kvadratmeter er det rimelig å bruke minst 10.000 kroner på en teknisk tilstandsrapport. Det er bare småpenger i forhold til hvor mye en eventuell tvist mellom deg og kjøper vil koste deg i ettertid, sier Vinje i Forbrukerrådet.

Billig og trygt boligsalg - Ekspertenes råd:

- I utgangspunktet har man mulighet til å ordne alt ved et boligsalg selv, opplyser Sondre Sørlie Larsen i Egenmegler.

Dette bør du likevel få hjelp til, for å gjøre salget sikrest mulig både for deg selv og kjøper:

- Taksering og boligsalgsrapport

- Annonsering på finn.no

- Oppgjør og kjøpskontrakt

Og her kan du spare inn, ved å fikse dette selv:

- Boligstyling

- Fotografering

- Annonsering/markedsføring

- Visning

- BudrundeSelger plikter å opplyse kjøper om alle feil og mangler ved boligen. Det er nettopp derfor det er viktig å få frem et så fullstendig og sannferdig bilde av boligen din som mulig, når du skal selge.

- Om jeg hadde hatt et stramt budsjett for boligsalget, ville jeg heller investert i en grundig teknisk vurdering enn for eksempel boligstyling. Det viktigste for selger er å kunne gi korrekt og fullstendig informasjon om boligen til kjøper. Det kan bli kostbart å slurve med å informere om feil og mangler, sier Vinje.

3: Boligstyling


Andre mener imidlertid at nettopp boligstyling kan være en svært så lønnsom investering. Det blir stadig mer vanlig å bruke penger på profesjonell styling ved salg av boliger.

Selger stil?

- Hver uke ligger det mange tusen boliger ute for salg. Derfor er det viktig at nettopp din bolig skiller seg ut både på web og visning, slik at potensielle kjøpere blir interesserte og kommer med i budrunden. Et positivt førsteinntrykk er helt avgjørende for boligsalget, mener daglig leder i Wow Boligstyling, Thomas B. Høyer.

Boligstyling for en 45 kvadratmeters leilighet utført av Wow Boligstyling, vil koste rundt 12.000 kroner inkludert moms. Til denne prisen får man leie møblene i fire uker.

- Vår erfaring er at salgsprisen ofte kan stige med 10-20 prosent etter at boligen er blitt stylet, forteller Høyer.

- Boligstyling kan definitivt få opp prisen, mener også Mona Ottesen i DnBNOR Eiendom. Hun pleier imidlertid ikke å råde alle til å bruke penger på ekstra styling. Noen har allerede en kul nok stil, som også vil passe til visninger. Skal man derimot selge et tomt dødsbo, er det nødvendig å få inn møbler.

Se hvordan mestere i boligstyling gjør det

- Ofte er det ikke mer som skal til enn å male veggene lyse og få inn noen nye møbler og planter. Boligstyling kan bidra til et raskere salg, noe som kan være spesielt aktuelt i dagens marked. Med fine bilder har man større sjanse til å vekke oppmerksomhet og skille seg ut på nettet, sier hun.

4: Meglerhonorar

- I Norge betaler man vel mye til eiendomsmeglere. Timepriser på flere tusen kroner er helt hinsides, mener rådgiver i Forbrukerrådet, Jarle Vinje.

- Flere burde prøve å selge boligen sin selv. Det er noe de fleste kan klare, bare de setter av godt med tid og går forsiktig frem. Man trenger egentlig ikke eiendomsmegleren i det hele tatt, fortsetter han.

Selge sjæl?

Det er blant annet mulig å finne mye god veiledning om det å selge bolig selv, på internett.

Vinje forteller videre at Eiendomsmeglingsloven er åpen for alle, og at man der kan sjekke hvilke plikter eiendomsmeglere er pålagt. Det bør man nemlig vite, om man vil selge boligen sin på egenhånd.

- Det å selge boligen sin selv, innebærer mye mer jobb enn man forestiller seg, argumenterer eiendomsmegler i DnBNOR, Mona Ottesen. Videre minner hun om at privatpersoner ikke kan annonsere på finn.no, og at profesjonelle meglere kan gi selger mange gode tips underveis.

Velger du å få hjelp av en eiendomsmegler, som mange gjør, bør du bruke tid på å finne den som gir deg et best mulig tilbud. Det er lurt å invitere flere forskjellige eiendomsmeglere til å komme med pristilbud.

- I tillegg bør man absolutt prute! Opererer megleren med en timepris over 1.000 kroner, bør man tenke seg godt om, mener Vinje.

I henhold til den nye eiendomsmeglerloven som trådte i kraft i år, plikter eiendomsmeglere å opplyse om timeprisen. Man har også krav på en spesifisert regning.

Meglere feilinformerer

- Jeg råder folk til å avtale en fast pris med eiendomsmegleren på forhånd. Og alle avtaler bør være skriftlige, sier Jarle Vinje i Forbrukerrådet.

5: Markedsføring

DnBNOR tilbyr en "markedsføringspakke" for boligsalg til 5.900 kroner. Dette er en grunnpakke som inkluderer foto, annonsering på nettstedene finn.no, tinde.no, ny.no og dnbnoreiendom.no, prospekter, tredimensjonal plantegning, nabolagsprofil, prospekt på mobil og utstilling i DnBNORs kontorer.

Ønsker man markedsføring utover dette, må man betale ekstra.

Salg- og markedssjef i Notar, Erik Pettersen, forteller at hos dem varierer prisene på markedsføring fra landsdel til landsdel.

- I de forskjellige regionene har vi markedsføringspakker fra 10.000 til 50.000 kroner.

Forbrukerrådet mener man som selger kan gjøre mye selv, også når det gjelder markedsføring.

- Man kan for eksempel legge ut bilder og informasjon på egen hjemmeside eller henge opp små plakater i butikker, foreslår Vinje.

Sondre Sørlie Larsen driver firmaet Egenmegler, som hjelper folk som vil selge bolig selv. Gjennom Egenmegler kan man få annonsere på finn.no, for 5.900 kroner. Da får man også hjelp til bilde- og tekstredigering.

- Man kan selvfølgelig prøve å annonsere kun på egenhånd, i aviser og lignende. Men jeg tror det blir vanskelig rent praktisk, fordi man vil få en lavere treffprosent. Finn.no er en side som det lønner seg å annonsere på fordi den er ryddig og har tillit.

6: Eierskifteforsikring

Kort fortalt er eierskifteforsikring å overlate ansvaret for eventuelle skjulte feil på boligen du selger til et forsikringsselskap, mot betaling.

Som boligselger bør du være klar over at du er ansvarlig for feil og mangler i fem år, og at hver femte boligkjøper klager på boligen.

For selger av boligen betyr eierskifteforsikringen en sikkerhet mot krav som skyldes skjulte feil og mangler.

Eierskifteforsikringen er relativt kostbar for selger, og for mange boligtyper vil sannsynligheten for skjulte feil og mangler være relativt begrenset. Det er derfor ikke alltid økonomisk rasjonelt å investere i en slik forsikring. På den annen side gir det trygghet mot eventuelle senere overraskelser.

En eierskifteforsikring koster vanligvis mellom 10.000 og 12.000 kroner.

7: Kjøpekontrakt og oppgjør

- Det viktigste ved et boligsalg er å skape sikkerhet for både selger og kjøper. I Egenmegler anbefaler vi derfor alle å bruke en profesjonell oppgjørsmegler eller advokat. Denne tar på seg alt ansvar etter at selger har akseptert et bud, noe som er bra, for her er det lett å snuble, sier Sondre Sørlie Larsen.

Jakobsen Boligoppgjør er et firma som tar seg av nettopp boligoppgjør. For en leilighet til 1,5 millioner tar de 7.500 kroner for jobben, som inkluderer blant annet kjøpekontrakt, tinglysing, inneståelse til kjøpers bank (garantipremie), utbetaling til selger og ny pantattest.

Leilighetssalg med vanlig megler (Utgifter for salg av tenkt leilighet (45 kvadratmeter/1,5 millioner/Oslo))
Boligsalgsrapport med taksering cirka 10.000 kroner
Provisjon 3,1 prosent (DnBNOR Eiendom)cirka 59.050 kroner
Markedsføring (DnBNOR Eiendom)cirka 5.900 kroner
Tilrettelegginsgebyrcirka 6.900 kroner
Oppgjørshonorarcirka 2.850 kroner
Boligstylingcirka 12.000 kroner
Eierskifteforsikringcirka 11.000 kroner
Samlet kostnad for salgetcirka 97.700 kroner
Kilder: DnBNOR Eiendom, Wow Boligstyling
Leilighetssalg med nettmegler (Utgifter for salg av tenkt leilighet (45 kvadratmeter/1,5 millioner/Oslo))
Annonsering på finn.no cirka 5.900 kroner
Boligsalgsrapport med takseringcirka 10.000 kroner
Oppgjør og kjøpekontraktcirka 7.500 kroner
Boligstylingcirka 12.000 kroner
Eierskifteforsikringcirka 11.000 kroner
Samlet kostnad for salgetcirka 40.500 kroner
Kilder: Egenmegler, Forbrukerrådet, Jakobsen Boligoppgjør, Wow Boligstyling
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer