Boligsalg

Selge bolig? Unngå disse fellene

Det koker på boligmarkedet om dagen. Vurderer du å selge nå, bør du få med deg rådene i saken under først.

PRISENE ØKER: Boligmarkedet har en kraftig vekst i juni forteller Henning Lauridsen, adm. dir. i Eiendom Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligmarkedet er hett om dagen:

  • I den ferske utlånsundersøkelsen til Norges Bank rapporterte bankene om økt etterspørsel etter boliglån i årets andre kvartal, noe som står i kontrast til forrige undersøkelse der bankene forventet kraftig fall som følge av virusutbruddet og smittevernstiltakene.
  • Eiendom Norges juli-tall viste en nominell vekst på 0,4 prosent, slik at boligprisene nå er fem prosent høyere enn for ett år siden.
  • Da Dinside tok en prat med Finn.no i begynnelsen av juli, kunne de fortelle om vekst både i antall boliger til salgs, samt høyere prisantydninger enn i fjor sommer.

Dersom du sitter i egen bolig og tenker at er en gyllen anledning til å øke boliglånet (grunnet de lave rentene) og kjøpe deg opp i størrelse og standard, bør du først lese boligsalg-rådene som følger.

1. Skaff deg erfaring

Er det slik at du ikke har solgt bolig du eier før, altså at du er førstegangsselger, kan du med fordel snakke med familie og kjente som har erfaring med boligsalg.

- Hvis førstegangsselgeren opptrer alene, er det lett å bli ukritisk til alt en megler foreslår i salgsprosessen. For all del, finn en god megler du lytter til, men vurdér kritisk og etterprøv det megleren foreslår, sier høyskolelektor Dag Jørge Hveem ved BI til Dinside.

- Du kan gjøre det lurt i å spørre om andres erfaringer med salg, gjerne fra noen du har tillit til, fortsetter Hveem.

2. Få riktig verdivurdering

Neste steg i salgsprosessen er å få verdivurdering på boligen din, kan du gjøre lurt i å engasjere mer enn én megler.

Dinside testet nemlig verdivurdering fra tre ulike meglere i fjor høst. Resultatet viste at det skilte hele 100.000 kroner mellom megleren som ga høyest og lavest verdi på boligen.

3. Men, ikke fall for høy prisantydning

Det er ikke uvanlig å velge megleren som setter verdien på boligen høyest. Dette er, derimot, en typisk felle boligselgere kan gå i, ifølge Norsk Familieøkonomi:

Da risikerer du at boligen ikke blir solgt eller ligger lenge ute for salg. Du bør derfor velge megleren du tror vil få solgt boligen raskest og til en fornuftig pris.

En megler som setter prisen på boligen for høyt, kan gi urealistiske forventninger. Har du mellomfinansiering, for eksempel, kan du risikere å kjøpe en dyrere bolig enn du egentlig har råd til.

4. Finn god, lokalkjent megler

De aller fleste velger å selge med hjelp av en eiendomsmegler, spesielt første gang.

Hveem ved BI anbefaler deg å sjekke hvilke meglere som har hatt flest salg i området hvis dette er mulig, altså velge en lokalkjent megler. I tillegg bør du sjekke referanser hos andre som har solgt bolig med megleren.

Eiendomsmeglerguiden kan være et nyttig hjelpemiddel. Der kan du skrive inn postnummeret ditt og få opp meglere i området - rangert med kommentarer fra kundene.

5. Det koster å selge

Når du skal velge megler til å bistå deg med salget, bør du også sammenligne prisen til ulike meglere og finne ut hva som er inkludert i priseksemplene.

- Det koster fort 100.000 kroner å selge en liten leilighet, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til Dinside.

Her er de ulike kostnadspostene du kan møte på ved boligsalg:

  • Det er vanlig at megler får en provisjonssats på ett prosent, eller minst 35.000 til 40.000 kroner dersom boligprisen er lavere enn 3,5 millioner.
  • I tillegg kommer tilretteleggingsgebyr på mellom 10.000 og 15.000 kroner, oppgjørshonorar rundt 5.000, samt markedsføring på opptil 10.000 kroner.
  • Noen meglere beregner seg også såkalt rente- og inneståelseshonorar på rundt 4.000 kroner.
BOLIGKJØP: For å få råd til å kjøpe egen bolig, har Silje Sandmæl disse tre rådene. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

6. Vær skeptisk til some-pakker

Det er ikke uvanlig at meglerne også tilbyr tilleggsprodukter til boligselgerne, som for eksempel skreddersydde markedsføringspakker for sosiale medier (some) og andre plattformer.

Prisen på disse some-pakkene kan variere, men kommer fort opp i 10.000 kroner og vel så det.

Da Dinside hørte med de tre største eiendomsmeglerfirmaene målt etter omsetning om hvilke some-pakker de tilbyr boligselgerne, fikk vi følgende svar:

  • Eiendomsmegler 1 sitt digitale markedsføringsprodukt heter Effekt og er en del av deres obligatoriske markedspakke til boligselgere, som også inkluderer Finn-annonse, salgsoppgave, nabolagsprofil, visningsmateriell og mye mer. Prisen på markedspakken er 12.900 kroner.
  • DNB Eiendom anbefaler Smart Solgt til boligselgerne som benytter deres meglere, som koster 10.900 kroner. I tillegg har de et billigere alternativ, Digital Annonsering, som koster 6500 kroner.
  • Privatmeglerens some-satsning Klikk selges i tre ulike pakker, hvor den største forskjellen er hvor mye som benyttes til mediekjøp og lokasjon. Standardpakken koster 3750 kroner, pakken med pris midt imellom koster 5900 kroner og den mest eksklusive some-pakken har en prislapp på hele 13.900 kroner.

Professor Arne Krokan ved NTNU og ekspert på sosiale medier, påpekte overfor Dinside at det er umulig å svare på om meglernes some-pakker er nødvendige eller ei uten å ha undersøkt effekten av dem.

Han sa at alle som skal selge noe, kan dele lenker selv på sosiale medier, eksempelvis på Facebook og Instagram, og oppfordre vennene sine til å «like og dele». Du kan også legge annonser direkte i relevante Facebook-grupper, som vil ha en viss spredningseffekt. I tillegg er det relativt enkelt å kjøpe annonser selv på Facebook, og disse annonsene er også svært rimelige sammenlignet med meglernes pakker.

- Så, svaret på spørsmålet om slike pakker er nødvendige: Nei, ikke med mindre de som tilbyr dem er usedvanlig gode på some, oppsummerte Krokan.

BOLIG: Er cisternen din i orden? Det er viktig, hvis ikke kan du tape tusenvis av kroner. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

7. Husk at du kan gjøre noe av jobben selv

Og, når vi er inne på ting du kan gjøre selv i forbindelse med boligsalg, er det verdt å nevne at du faktisk kan selge bolig uten megler og spare en god del kroner på det.

Hveem ved BI fraråder på generelt grunnlag å selge uten megler, enten om det er første, andre eller tredje gang. Han har solgt noen egne boliger, og selv om han har kompetanse på området knyttet til det formelle, bruker han alltid megler.

Du skal, med andre ord, vite hva du gjør hvis du vil selge boligen selv.

Det finnes imidlertid boligsalgsløsninger som lar det gjøre noe av jobben selv, mens annet overlates til de profesjonelle, for eksempel DNB Samsolgt-løsning.

For eksempel kan du holde visning selv, eller ta egne bilder til boligannonsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer