Selge eller leie ut?

Boligprisene faller, leieprisene stiger. Men nye skatteregler gjør det mindre lukrativt å leie ut boligen.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox) Foto: Colourbox.com
(Illustrasjonsfoto: Colourbox) Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Høye leiepriser er et augustfenomen. I oktober og november vil leiemarkedet være mer i balanse.Christian Dreyer, NEF


Eier du bolig, har det nok ikke gått deg hus forbi at boligprisene har falt litt det siste halvåret, og mye tyder på at boligprisene skal videre nedover i høst. Dette gjelder spesielt prisene i de områdene som har hatt størst vekst de siste årene, samt nye leiligheter.

Alt om boligprisene på DinSide finner du her

På den annen side er leiemarkedet i medvind, og med et stort antall desperate studenter på boligjakt bidrar ytterligere til å presse prisene oppover.

Vi lurer på: Skal du flytte - bør du selge boligen din, eller leie den ut i påvente av et bedre boligmarked?

Er det bare studentrushet i august som presser prisene, eller vil det være lukrativt fremover?

Grensen er nådd

Christian Dreyer, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling og leder for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tror smertegrensen for leiepriser er nådd.

- Det er to spørsmål om priser man må tenke på før man vurderer om det vil lønne seg å selge eller leie ut boligen sin: Hvordan vil utviklingen av boligprisene gå? Og hvordan vil utviklingen av leieprisene gå, sier han til DinSide.

Tall fra NEF viser at prisen på leiligheter har falt med fem prosent det siste året. - Grunnen til dette er nyprosjekter som ikke er ferdigsolgt, sier Dreyer. - Det er et unormalt stort volum av leiligheter ute. Dette er i ferd med å bli tatt unna, så vi forventer at leilighetsmarkedet skal bli bedre enn det var i år, og at boligprisene generelt skal holde seg på dagens nivå de neste 12 månedene.

Nå er det høysesong for utleierne.Christian Dreyer, NEF


Når det gjelder leieprisene er Dreyer ganske sikker på at vi er nær smertegrensen for hva leiemarkedet tåler. - Jeg tror ikke vi vil se en ytterligere økning av leieprisene fremover, siden leieprisene nå er så høye. Leiemarkedet er på en topp.

Han peker på at leieprisene tradisjonelt når en topp i august, fordi det er mange studenter på boligjakt.

- Situasjonen vi ser på leiemarkedet nå er et augustfenomen. I oktober og november er det fenomenet borte, leiemarkedet mer i balanse, og ikke de samme prise.

DinSide: Skal man leie ut, bør man altså gjøre det nå?

- Ja, nå er det høysesong for utleierne.

Avventer boligprisene

En av dem som har fundert på selge eller leie ut-spørsmålet i sommer er Jan Erik Johansen (37) - Jeg hadde en kollega som skulle selge leiligheten sin omtrent samtidig, og fulgte interessert med da han la den ut, sier han til DinSide.

Johansen eier en 1(2)roms på Sofienberg, sentralt i Oslo Øst, mens kollegaen hadde en tilsvarende leilighet i Homannsbyen, sentralt på Oslos vestkant.

- Da han la ut leiligheten for salg kom det noen på visning, men han fikk ikke inn ett eneste bud. Jeg ser for meg at min leilighet ikke er mer attraktiv, så sjansen for at det skulle komme inn noen gode bud var ikke den beste.

Johansen har nå bestemt seg for å leie ut leiligheten, og interessen er stor, selv om det i skrivende stund ikke er undertegnet noen avtale. Skal vi tro Dreyer, og de mange oppslagene om desperate studenter på boligjakt bør han ikke ha noe problemer med å få leid ut leiligheten.

Har du satt noen tidsramme på hvor lenge du skal leie ut før du selger?

- Jeg har ikke bestemt meg ennå, men kommer til å følge markedet fremover, sier Johansen.

- Det er smart å ta vare på alle kvitteringer som viser utgifter du har i forbindelse med boligen din, dersom du skal leie ut, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.  Foto: Bo Mathisen
- Det er smart å ta vare på alle kvitteringer som viser utgifter du har i forbindelse med boligen din, dersom du skal leie ut, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Slutt på skattefri utleie

Dersom du bestemmer deg for å leie ut boligen din må du passe på å ta følgende med i beregningen: Regelen om skattefri utleie av egen bolig dersom du selv bor der i minst seks av 12 måneder er fjernet. Før kunne man leie ut i et år mens man så an markedet - uten å måtte skatte av inntektene, dersom man sørget for at man selv bodde i boligen seks måneder i året.

- Hovedregelen er at du må skatte av leieinntekten. Med mindre denne er under 20.000 i året, sier Gry Nilsen, advokat og skattefaglig leder i Skattebetalerforeningen, til DinSide.

Vurderer du å leie ut er det viktig å ta med at du må betale 28 prosent skatt av nettoinntektene når du skal beregne utleieprisen.

Fradrag for utgifter

Du kan få fradrag for en rekke utgifter i forbindelse med utleie. - Du må fylle ut et utleieskjema, der du fører opp leieinntekter og alle utgiftene du har, sier Nilsen. - Det er veldig viktig å få med seg alle utlegg, som kommunale avgifter, forsikring, strøm, internett og eventuell husleie.

Er det renteutgifter inkludert i husleien må dette holdes utenom. Det gjelder også renteutgifter på et eventuelt lån på boligen, da disse føres opp som direkte fradrag på selvangivelsen.

Pass også på at du får med deg utgifter du har i forkant av utleie, som filing av ekstra nøkler, utgifter til annonsering, transport til og fra visning, et cetera - Det blir nesten som å tenke at man driver et lite firma. Det er lurt å ta vare på alle kvitteringer, sier Nilsen.

Du skatter av differansen mellom inntekter og utgifter, så her kan det være mye å spare på å føre opp alle utgifter du har hatt.

I tillegg kan det være aktuelt med fradrag for vedlikehold. - Det forutsetter at du har leid ut i minst seks måneder, og begrensninger slår inn dersom du selv har bodd i leiligheten først, sier Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer