Selges til sjokkpris

Flere utgåtte og utsolgte Ikea-produkter selges for ville summer.

ELLEVILL PRIS: Skal du kjøpe dette teppet på Finn nå, må du punge ut 26 901 kroner mer enn det opprinnelig kostet. Skjermbilde: finn.no
ELLEVILL PRIS: Skal du kjøpe dette teppet på Finn nå, må du punge ut 26 901 kroner mer enn det opprinnelig kostet. Skjermbilde: finn.no Vis mer
Publisert

Det viser seg at gamle Ikea-varer fortsatt er svært ettertraktede.

Flere produkter som har utgått av sortimentet, eller bare er utsolgt for tida, selges brukt til en betraktelig høyere pris enn den opprinnelige.

Et eksempel på dette er rottingskapet «Stockholm» som gikk ut av produksjon i 2020.

- Dette skapet ble veldig populært og har vært etterspurt i etterkant. Men kommer dessverre ikke inn igjen, sier pressesjef og leder for samfunnskontakt ved Ikea, Stine Odland til Nettavisen, som omtalte saken først.

ETTERTRAKTET: Ikea-skapet «Stockholm» er fremdeles populært på Finn. Skjermbilde: finn.no
ETTERTRAKTET: Ikea-skapet «Stockholm» er fremdeles populært på Finn. Skjermbilde: finn.no Vis mer

Det populære skapet kostet 3999 kroner da det ble lansert i 2017, opplyser pressevakt ved Ikea, Alexandra Marie Engvold Backström, til DinSide.

Skal du kjøpe det samme skapet på den nettbaserte markedsplassen Finn i dag, koster det alt fra 5800 til 10 000 kroner.

Finn lignende produkter hos Ellos (annonselenke)

26 901 kroner dyrere i dag

En annen Ikea-vare som var, og fremdeles er svært ettertraktet, er en lampe fra Varmblixt-produksjonen. Den ble lansert i 2023 og er fortsatt i sortimentet til 999 kroner.

UTSOLGT: Denne vegg- og bordlampen kostet 749 kroner da den ble lansert. Foto: Ikea
UTSOLGT: Denne vegg- og bordlampen kostet 749 kroner da den ble lansert. Foto: Ikea Vis mer

Produktet er imidlertid utsolgt for tida. Men du kan fortsatt få tak i den på Finn - hvis er villig til å bla opp noen hundre kroner mer enn originalprisen.

Et teppe med skriften «KEEP OFF», som het Ikea Art Event da det ble lansert i 2019, kostet da 2999 kroner.

Nå blir det derimot solgt til svimlende 29 900 kroner på Finn.

UTGÅTT: Nå blir dette teppet solgt til en ellevill pris. Foto: Ikea
UTGÅTT: Nå blir dette teppet solgt til en ellevill pris. Foto: Ikea Vis mer

«WET GRASS»-teppet, som het Markerad da det også ble lansert i 2019, kostet da 1499 kroner. Nå må du ut med 8000 kroner dersom du skal ha det.

- Vi blir stadig kontaktet av kunder på jakt etter populære Ikea-produkter, forteller Backström.

Ble solgt for 200 000

Pressevakten i Ikea sier at det er vanskelig å gi et presist svar på hvor fort varene ble revet ut av hyllene da Ikea begynte å selge dem.

- Men noen ganger forsvinner de mest populære varene på bare minutter, slik vi så med for eksempel Markerad-kolleksjonen og Varmblixt-kolleksjonen, opplyser Backström.

STADIG KONTAKTET: Pressevakt ved Ikea, Alexandra Marie Engvold Backström, forteller at det er mulig å bli kontaktet på e-post hvis du har lyst på en utsolgt vare som fortsatt er i sortementet. Foto: Privat
STADIG KONTAKTET: Pressevakt ved Ikea, Alexandra Marie Engvold Backström, forteller at det er mulig å bli kontaktet på e-post hvis du har lyst på en utsolgt vare som fortsatt er i sortementet. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at de ser mange ikoniske Ikea-produkter på bruktmarkedet.

- Produkter som Amiral, Guide og Ikea Ps opplever vi som spesielt populære. Vi kommer heller ikke utenom stolen Cavelli fra 1959, som i 2022 gikk for 200 000 kroner på auksjon og kostet rundt 300 kroner ny i 1959, sier Backström.

- Forbinder det med barndommen

Men hva er egentlig grunnen til at etterspørselen er så høy på noen bestemte varer?

- Ikea har alltid jobbet hardt for å tilby gode produkter til en fornuftig pris, og på akkurat disse varene så treffer vi kanskje ekstra godt, sier Backström.

BLE AUKSJONERT: 63 år etter at denne stolen ble lansert - til en pris på rundt 300 kroner, ble den auksjonert for 200 000 kroner. Foto: Ikea
BLE AUKSJONERT: 63 år etter at denne stolen ble lansert - til en pris på rundt 300 kroner, ble den auksjonert for 200 000 kroner. Foto: Ikea Vis mer

Noen av disse produktene handler også om design, opplyser pressevakten. Disse har ofte en høyere prislapp.

Et eksempel på dette er Markerad-kolleksjonen som blant annet inneholdt «WET GRASS»-teppet. Det var nemlig en samarbeidskolleksjon med motedesigner og multikunstner Virgil Abloh.

- Takket være vår lange historie i Norge, er det nok også mange som forbinder Ikea med barndomshjem eller foreldre og besteforeldre, som kanskje også bidrar til at noen produkter blir spesielt ettertraktet på bruktmarkedet.

Planlegger ikke relansering

Det store spørsmålet er om Ikea kommer til å ta noen av de mest populære, og ettertraktede varene inn igjen.

Pressevakten opplyser at noen av disse produktene ble lansert i begrensede opplag.

- Det ligger ingen planer for å relansere akkurat disse produktene, opplyser Backström.

- Men Ikea har relansert en rekke ikoniske produkter den siste tida gjennom Nytillverkad-kolleksjonene, så det er ikke utelukket at en gammel favoritt kan bli relansert i ny drakt en gang i framtida.