Selveierleilighet: For utleiebaronen

Publisert
Sist oppdatert

Pluss: Den store fordelen med en selveierleilighet er at du har full eierett. Har du lyst til å kjøpe en leilighet for å leie den ut, eller vil ha muligheten til framtidige leieinntekter? Da er dette boligtypen for deg.

Men pass på: Om du tror at du slipper unna flertallsbeslutninger med en selveierleilighet, tar du feil. Normalt vil også eiere av selveierleiligheter bli underlagt et sameiestyre.

Minus: Ulempen med selveierleiligheter er at kjøperen må betale dokumentavgift til staten.

Dokumentavgiften er på 2.5 prosent av kjøpesummen, noe som betyr en ekstrakostnad på 25.000 kroner ved en bolig til 1 million, 50.000 kroner hvis boligen koster 2 millioner, osv. osv.

Sameie?

En selveierleilighet er normalt en av flere seksjoner i et sameie. Som eier vil du altså få både rettigheter og plikter i sameiet. Mye er lovregulert, men du bør også sette deg inn i sameiets vedtekter, årsregnskap, samt budsjett og eventuelle oppussingsplaner.

Et vanlig tvistepunkt er hvordan kostnadene på fellesområdet skal fordeles mellom sameierne: Kan du for eksempel risikere å måtte dekke deler av vedlikeholdet på garasjeanlegget, selv om din leilighet ikke har garasjeplass?Be alltid megler, eventuelt styret i sameiet om å gi deg skriftlig svar på slike spørsmål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer