Selveierleilighet: For utleiebaronen

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Pluss: Den store fordelen med en selveierleilighet er at du har full eierett. Har du lyst til å kjøpe en leilighet for å leie den ut, eller vil ha muligheten til framtidige leieinntekter? Da er dette boligtypen for deg.

Men pass på: Om du tror at du slipper unna flertallsbeslutninger med en selveierleilighet, tar du feil. Normalt vil også eiere av selveierleiligheter bli underlagt et sameiestyre.

Minus: Ulempen med selveierleiligheter er at kjøperen må betale dokumentavgift til staten.

Dokumentavgiften er på 2.5 prosent av kjøpesummen, noe som betyr en ekstrakostnad på 25.000 kroner ved en bolig til 1 million, 50.000 kroner hvis boligen koster 2 millioner, osv. osv.

Sameie?

En selveierleilighet er normalt en av flere seksjoner i et sameie. Som eier vil du altså få både rettigheter og plikter i sameiet. Mye er lovregulert, men du bør også sette deg inn i sameiets vedtekter, årsregnskap, samt budsjett og eventuelle oppussingsplaner.

Et vanlig tvistepunkt er hvordan kostnadene på fellesområdet skal fordeles mellom sameierne: Kan du for eksempel risikere å måtte dekke deler av vedlikeholdet på garasjeanlegget, selv om din leilighet ikke har garasjeplass?
Be alltid megler, eventuelt styret i sameiet om å gi deg skriftlig svar på slike spørsmål.

Ikke bare leiligheter

Både vanlige leiligheter, men også rekkehus, tomannsboliger og eneboliger kan være selveiet. Beviset for at du er eier av en selveierbolig er et skjøte som skal være tinglyst i grunnboken.

Dette oppbevares hos soren- eller byskriveren i den enkelte kommune, og angir hvem som er rettmessig eier av eiendommen og hvor mye eiendommen er belånt med. Grunnboken gir også opplysninger om det er spesielle avtaler knyttet til eiendommen. Om en nabo har rett til gangvei eller parkeringsplass på tomten skal altså dette stå her.

Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer