Kjøpe ny seng

Sengetabben du bør unngå

Skal du kjøpe ny seng? Da er det mye du bør tenke over, ifølge ekspertene.

VANSKELIG VALG: Det å velge seg en ny seng kan være en frustrerende oppgave. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB
VANSKELIG VALG: Det å velge seg en ny seng kan være en frustrerende oppgave. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å velge seg en ny seng er kanskje noe man gjør noen få ganger i livet. Når det først skal velges, er man kanskje veldig nøye.

Ifølge Farzana Mackie, leder for soverom hos Ikea Norge er det å kjøpe seng en investering.

- Bruk tid på å prøve ut ulike madrasser og vær bevist på hvordan du sover. Når du skal prøveligge en madrass er det viktig at du er avslappet i kroppen og tar deg god tid. Sovestillingen din er avgjørende, sier hun til DinSide.

- Pleier du å ligge på ryggen skal du kunne ha plass til en flat hånd mellom madrassen og korsryggen, mens om du vanligvis ligger på siden må skuldrer og hoftene få synke nok ned i madrassen slik at ryggraden får en naturlige s-kurve, forteller hun.

Ikke bare senga er viktig, men også valget av pute.

Mackie forteller at alle kropper er forskjellige. Det viktigste er å ha en komfortabel madrass, ei pute som passer til sovestillingen din og ei riktig dyne. Det er viktig at du får en god avlastning for hele kroppen, spesielt skuldrer og hofte.

- Valget av pute er også viktig for den komplette komforten. Det er sovestillingen som bestemmer hvilken pute du bør ha og høyden. Sovestillingen sier noe om hvilken pute du bør ha og den skal sørge for at nakken er i riktig posisjon for å unngå ømme muskler. Den stillingen du våkner i, er som regel den stillingen man sover mest i, forteller hun.

Er det noen feil man bør styre unna i valg av seng?

- Det er nesten ubegrensede muligheter til å skape et godt sovemiljø. Feilen vi ofte hører er at folk ikke har testet madrassen sin godt nok. Så om du er på varehuset for å sjekke en seng så legg deg godt til rette på madrassen, ta av deg jakka og skoene og legg deg i den sovestillingen du vanligvis ligger i. Husk at kroppen bruker litt tid på å venne seg til en ny madrass — faktisk rundt 28 netter. Dersom du opplever senga som hard i begynnelsen, er det også verdt å vite at å «ligge inn» madrassen tar litt tid, forteller Mackie.

IKKE LA DEN LIGGE: Å vaske klær kan vi vel være enige om at ikke er det morsomste man kan foreta seg av aktiviteter, men det må gjøres, og da er det deilig å bare gjøre det én gang, ikke to! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Prøve-ligg senga

- Det viktigste er vel å velge en seng man synes er god å ligge i, folk er forskjellige og har forskjellige preferanser. Noen foretrekker myk seng, og andre hard, og så vidt jeg vet finnes det ikke forskning som tilsier at den ene er bedre enn den andre på generell basis, sier forsker i Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer ved Haukeland universitetssjukehus, Ingvild West Saxvig.

Hun anbefaler å prøve senga ordentlig, og i de ulike sovestillingene, før man bestemmer seg.

- Ved kjøp av seng, ville jeg valgt det jeg selv følte var mest behagelig. Men merk at det kan være lurt å prøveligge senga på siden og ikke bare på ryggen, forteller hun og legger til at de aller fleste av oss foretrekker å sove på siden.

Horisontal linje

Truls Hotvedt, naprapat og søvnekspert hos Jensen forteller at når du tester en seng, kan du legge deg på siden og få en annen til å kontrollere om linjen mellom lår og oppover ryggraden danner en mest mulig horisontal linje.

- Man skal også føle at skuldra ligger behagelig i madrassen uten å kjenne ubehagelige trykkpunkter, sier han.

Du kan også teste fasthetsgrader. Hvis senga er for myk, synker du for mye ned i madrassen og linjen mellom lår og ryggrad danner en bue når du ligger på siden. Hvis madrassen er for hard synker kroppen for lite ned, og du får ubehagelige trykkområder, spesielt på hofter og skuldrer.

- Derfor er det en stor fordel å prøveligge senga i en butikk hvor personalet kan hjelpe deg med riktig fasthetsgrad, legger han til.

- Hovedmadrassen sørger for riktig støtte. Derfor er det viktig at det er ulike soner i madrassen, tilpasset kroppens anatomi, forklarer Hotvedt.

Best for helsa

Saxvig forteller også at forskning tyder på at side-soving er det beste for helsen.

- Ryggleie er assosiert med mer snorking og søvnapné, mens mageleie er assosiert med mer muskel- og skjelettplager i nakke og rygg.

Kan det vaskes varmt?

- Andre ting å tenke på ved kjøp av seng er hygiene og vaskbarhet. Kan alle trekk og tekstiler vaskes på 60 grader?

Det er også flere ting som spiller inn. Blant annet temperaturregulering, fukttransport (materialene bør kunne transportere bort varme og svette) og størrelse (senga bør føles stor nok).

- Jensen har også en type overmadrass som har en temperaturregulerende egenskap, noe som er en stor fordel om man er for varm eller for kald gjennom natta. Temperatur spiller en viktig rolle for å kunne oppnå god søvnkvalitet, sier Hotvedt.

- I tillegg kan mange være opptatt av pris, bærekraft eller design, forteller hun.

Tilpasser kroppens anatomi

For at man skal sove mest mulig uforstyrret gjennom natta er det viktig at du velger en seng som tilpasser seg kroppens anatomi, ifølge Hotvedt.

Dersom du velger en seng som ikke tar hensyn til dette, vil du få oppstykket søvn når kroppen vil skifte posisjon til en mer komfortabel stilling, og du våkner opp mindre uthvilt.

- Det er viktig at bekken, hofteparti og skulderparti får synke ned i madrassen, samtidig som de andre delene av kroppen, som korsrygg og lår, får tilstrekkelig støtte. Det er spesielt viktig hvis man liker å sove på siden. Da skal man kunne synke godt ned i skulderparti og hofte, samtidig som man ikke får en «bananform» i ryggraden. Madrassen må da ha støttende soner, som gir kroppen din en god posisjon, samtidig som vekten blir fordelt riktig og trykkavlastningen blir optimal, sier han.

Hva med overmadrassen?

Overmadrassen har flere oppgaver. Den beskytter madrassen din. Men den spiller også en viktig rolle med trykkavlastning, og dermed komfort.

- Mange velger bare å bytte ut sin overmadrass i håpet om at man skulle få en helt ny seng på den måten. Dette går helt fint dersom du har en seng med god kvalitet, som fortsatt støtter kroppen din riktig, sier Hotvedt og legger til at det erfaringsmessig er det mange som har veldig gamle senger hjemme, hvor innmaten ikke har den samme kvaliteten som lages i dag.

- Derfor bør man være klar over at det er undermadrassen som faktisk bærer kroppen din, og at overmadrassen gir mer enn komfortfølelse, følelsen av at du ligger godt nede i senga. Overmadrass kommer i flere ulike kvaliteter og høyder, så det er en fordel å teste ut de forskjellige overmadrassene som finnes i butikken, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer