Tenker du vanligvis over hvor lenge du egentlig har sovet i det samme sengetøyet? Sjansen er heller liten for at vi har stålkontroll over hvor mange dager det er siden vi byttet på sengen sist.
Det er ofte noe vi plutselig kommer på at er nødvendig. Men enkelte venter såpass lenge før de bytter at det begynner å lukte dårlig av sengetøyet.
Men hvor ofte skal vi egentlig bytte på sengen?

Bytt dynetrekk på under 15 sekunder
Annenhver uke
- Det er litt individuelt hvor ofte man bør bytte, men generelt bør man bytte sengetøy hver 14. dag, sier Malin Skaar, leder Orkla forbrukerservice og ekspert på Plusstid.no.
Det som kan påvirke at man kan skifte oftere eller sjeldnere, er blant annet om man svetter mye eller bruker pysj, mener Skaar.
- Man vil nok oppleve en ubehagelig lukt dersom det går for lang tid. Den vonde lukten kan komme raskere dersom man ikke har vasket på høy nok temperatur, forteller eksperten.

Genialt brettetriks!
Også Ida Gravensteen, lege og forsker ved UIOs Institutt for medisinske basalfag, mener at det er greit å vente i 14 dager før man bytter på sengen. Om du ikke er nøye med å telle dager, er grunnregelen at det bør skiftes på sengetøyet ved synlige flekker og søl, opplyser hun.
- Det handler først og fremst om hvor rent og skittent du er komfortabel med å ha det, har Gravensteen tidligere uttalt til Dinside.

Enkel fiks mot madrass-flekkene
Kan føre til allergi
Det er imidlertid enkelte som bør bytte sengetøyet mer hyppig enn andre, og det de som er allergisk mot sengemidd, understreker Skaar.
Sengemidd, også kalt husstøvmidd, er et lite insekt som lever av døde hudceller og andre kroppsprodukter som setter seg i sengetøyet.

Det er faktisk ikke vanskelig
Om du ikke er allergisk mot sengemidd, er det likevel viktig å forebygge allergi da høye nivåer av husstøvmidd både i sengetøy og ellers i huset kan føre til utvikling av astma og allergi, ifølge Gravensteen.
- Sengetøyet bør byttes først og fremst for å hindre at det hoper seg opp med husstøvmidd, sier legen.
På den kalde årstiden vil midden derimot være mindre aktiv, dermed kan du også vente lenger med å bytte på sengen:
- Midden trives best når det er varmt og fuktig. Derfor trenger du ikke å skifte sengetøy like ofte om vinteren som på sommerstid da du svetter mer, sier Gravensteen.

Slik velger du sengetøy
La sengen lufte seg
Det skitne sengetøyet bør vaskes relativt raskt etter at du har tatt det av sengen for å unngå at det ligger fuktig i skittentøyskurven, noe som kan føre til mugg og sur lukt.
Og du bør ikke vaske sengetøyet på for lav temperatur:
- Sengetøy bør vaskes på 60 grader for å bli hygienisk rent, understreker Skaar.

Slik vasker du dyner og puter
Ifølge Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forsker hos Sifo, oppgir det norske folk i ulike undersøkelser at de vasker sengetøyet annenhver uke. Men trolig vasker folk sengetøyet sjeldnere enn de sier, forteller forskeren.
Det er nødvendigvis ikke «krise» om du passer på å ta vare på sengemiljøet ditt:
- Sjeldnere vask, og renere seng, kan du oppnå gjennom sengetøy i ull, med risting, lufting og kuldebehandling. Det å lufte sengetøyet, ikke re opp sengen, slik at den tørker raskt hver morgen, er viktig for å holde sengen ren, sier Grimstad Klepp.
Og gjør du dette, slipper du å skifte på sengen like ofte - enkelt og greit.