Senk fyringsutgiftene

Slik gjør du vedfyring billigere og bedre for omgivelsene.

BYTTE? Det koster å bytte ildsted, men besparelsen kommer i løpet av noen år, mener ekspertene. Foto: Colourbox.com
BYTTE? Det koster å bytte ildsted, men besparelsen kommer i løpet av noen år, mener ekspertene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vedovner utgjør en viktig varmekilde i mange norske hjem, men ikke alle ovner er like gunstige i bruk. Årsaken er at de ikke utnytter varmen i veden maksimalt.

- Gamle ovner har bare en virkningsgrad på 40-50 prosent, altså forsvinner rundt halvparten av varmen ut skorsteinen. På nyere ovner ligger derimot virkningsgraden på rundt 75 prosent, forteller fagansvarlig Asbjørn Østnor i SINTEF NBL as. Virkningsgraden på en tradisjonell peis er ifølge Enova enda lavere, nærmere bestemt et sted mellom 10-25 prosent.

Å skifte ut den gamle vedovnen med en nyere variant er ikke nødvendigvis billig, men det økonomiske bør man likevel ikke bekymre seg for, ifølge Østnor. Det tar nemlig ikke mange år å tjene inn utgiftene.

- De nye, rentbrennende ovnene vil bruke mye mindre ved, påpeker han.

Guide til de ulike ovnstypene

Bedre luft

Selv om du syns den gode, gamle ovnen varmer godt nok, er det nettopp det høye vedforbruket som gir en pekepinn på at du trenger ny ovn. Dessuten spiller det inn hvor gammel ovnen er.

- Alle ovner solgt etter juli 1997 skal oppfylle spesielle krav om partikkelutslipp, så alle som har eldre ovner enn dette burde byttet for lengst, er beskjeden fra Østnor; som legger til at de aller verste ovnene er de med kort oppholdstid fra brennkammer til skorstein. Dette gjelder særlig ovner fra 60- og 70-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer