Muggsopp i madrass

Ser du disse flekkene på madrassen, bør du ta grep snarest

Du kan sove på en madrass full av muggsopp uten å merke noe som helst.

MUGGSOPP PÅ MADRASS: Om det begynner å dukke opp slike mørke flekker på madrass eller overmadrass, bør du få den ut av huset så snart som mulig. Men hvordan unngå dette problemet? Tipsene får du i artikkelen under. Foto: Kai Gustavsen.
MUGGSOPP PÅ MADRASS: Om det begynner å dukke opp slike mørke flekker på madrass eller overmadrass, bør du få den ut av huset så snart som mulig. Men hvordan unngå dette problemet? Tipsene får du i artikkelen under. Foto: Kai Gustavsen. Vis mer
Publisert

- En madrass har en begrenset levetid, den brukes jo gjerne åtte timer i døgnet. Levetid på madrasser er ved vanlig hygienisk bruk cirka 10 år, og så må den kasseres. Overmadrass har en levetid på fem år.

Det sier Åse Lindal, husøkonom ved Eiendomsavdelingen i Skedsmo kommune.

Hun jobber med renhold av tekstiler i offentlige helseinstitusjoner, og forteller at det ved institusjoner som sykehjem brukes skumgummimadrasser med beskyttelse rundt, som kan desinfiseres ved behov.

Selv om det nok ikke er vanlig for den gjengse nordmann å beskytte madrass og overmadrass på denne måten, er renhold av madrass noe vi burde være nøye med.

Er du ikke det, risikerer du å sove i en bakteriefelle som på sikt kan skade boligen - og helsen.

Mørke flekker på madrassen

Gjennom natten svetter vi mye, fra kroppen smitter titusenvis av hudceller over på lakenet, og kanskje den lille poden har noen tisseuhell på nattestid. Det meste trenger gjennom lakenet og gjør madrassen fuktig eller våt. Vi bør selvsagt vaske over det skitne området på madrassen til overflaten ser ren ut, og lufttørke madrassen, før vi skifter på sengen.

Fuktigheten kan likevel ha trukket godt inn i madrassen.

Det er dette som kan skape problemer over tid. Mer spesifikt kan du ende opp med en madrass full av muggsopp.

- Fukt og varme fra mennesker kan gi god næring for muggsopp når dette trekkes inn i madrassen. Og det er nok ikke alle som vet at de kan sove på en madrass full av muggsopp, sier Kai Gustavsen, fagsjef inneklima ved Norges Astma og allergiforbund (NAAF).

Ser du derimot at det har kommet noen mørke flekker på madrassen, er dette et varseltegn på muggsopp.

- Du merker muggsoppen i form av mørke prikker og flekker, og som regel vil du kjenne en slags kjellerlukt fra madrassen da. Noen prøver å vaske dette bort, men det er vanskelig å få gjort noe med, sier Gustavsen.

Kan føre til luftveisinfeksjoner

Føler du at du reagerer allergisk på noe i huset, og er ofte forkjølet, bør du ikke utelukke at dette kan skyldes muggsopp i huset.

Rune Becher ved avdeling Luft og Støy ved Folkehelseinstituttet, opplyser her at ulike luftveissykdommer muligens kan ha en viss sammenheng med muggsopp og fuktskader i boligen:

- Det finnes ikke noen enkel test som kan si at muggsoppen gjør at du blir syk. Men store befolkningsstudier viser at hvis du har fuktskader i boligen din, og du føler at du er tett i nesa eller mye forkjøla, forekommer disse sammenhengene, sier Becher.

Forebygge muggsopp

For å unngå muggskader i hjemmet og muggsopp i madrass, understreker Gustavsen at vi må tenke forebyggende:

- Det er enkle grep som kan forhindre muggsopp. Boligen med fuktproblemer, dårlige rutiner for ventilasjon eller for mange mennesker i rommet, kan også føre til muggsoppproblemer. Det er viktig at du tar tak i årsaken(e) til dette, da må du gjøre noe slik at du ikke får fuktskader.

Gustavsen forteller at dersom du har sengen stående inntil en kjølig vegg, kan romluften og fuktigheten kondensere på den kalde veggflaten slik at det blir fukt på veggen, og at det dermed kan oppstå fuktskade og muggsopp der.

- Da kan det være nok at du flytter sengen litt bort fra veggen eller til en annen del av rommet der veggen har innetemperatur, tipser han.

For å unngå dannelse av muggsopp i madrasser og overmadrasser, understreker Lindal at du må følge råd om vedlikehold fra forhandlerne av madrasser.

Lindal kommer samtidig med følgende råd:

  • Fuktighet fra madrass må luftes ut hver dag.
  • Du må ikke re opp sengen, det stenger fuktighet inne. La dynen ligge utslått.
  • Ikke ha på sengeteppe.
  • Puten må også få puste/tørke.
  • Dyner og puter som kan vaskes må sendes til et renseri ved behov.
  • Trekk fra madrass og overmadrass kan også med fordel sendes til renseri, vaskes og henges til tørk der.
  • Madrasser som kan bæres ut og luftes en varm og solrik sommerdag, er et gammelt råd som fremdeles gjelder
  • Vær flink til å lufte overmadrass, dyne og pute jevnlig.
  • Rengjør trekket på madrass cirka annethvert år, og overmadrass årlig, for eksempel hver sommer.
  • Skifte sengetøy ofte, for eksempel hver 14. dag.

- Kvitt deg med madrassen

- Har du mugg i madrassen, så har du ikke fulgt slike råd som over, eller så er det så fuktig miljø i rommet hvor madrassen er at luftsirkulasjon eller utlufting er mangelfull eller fraværende. Her har det vært fuktighet over lang tid, og det er mulig at det er kommet langt inni madrassen, mener Lindal.

- Personlig hadde jeg aldri ligget på en madrass med muggsopp. Den er full av alt du kan tenke deg av andre ting også, legger hun til.

Gustavsen mener at det nok er for sent å forsøke å redde madrassen som er blitt angrepet av muggsopp.

- Ser du tegn til muggsopp, er nok madrassen ødelagt. Vi anbefaler da at du går til innkjøp av ny madrass, og deretter trekker sengen litt ut fra veggen, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer