Ser du egentlig forskjell på Ikea og designklassikeren?

Og selv om du gjør det - er det verdt prisforskjellen?

LIK STIL - ULIK PRIS: Ikeavarianten til venstre, designklassikeren fra Bruno Mathsson til høyre. Foto: Produsentene
LIK STIL - ULIK PRIS: Ikeavarianten til venstre, designklassikeren fra Bruno Mathsson til høyre. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tollere har som en av sine oppgaver å jakte på piratkopier, og i flere europeiske land er det faktisk forbudt for privatpersoner å importere piratkopier.

Shopping på tur? Ikke kjøp falsk design i ferien

Men det er en forskjell på ren kopi og produkter som bare ligner veldig. Den desingbevisste som samtidig er pengebevisst, kan derfor glede seg over billige varer som i stil og inntrykk ser ut til å ha hentet inspirasjon fra klassikerne. For eksempel er produsenter som Ikea og H&M dyktige på dette feltet. De lar seg inspirere, og designer for folk flest, uten å kjøre hemningsløst på ren kopiering.

Men ikke alle kjører rent løp: Her er årets mest skamløse kopier

Hvilestol til lavpris eller høy pris

Det er liten tvil om at designoriginaler som regel koster mye. Det er det mange grunner til, blant annet kan kjøperen vanligvis glede seg over høy kvalitet og høy annenhåndsverdi.
Men for mange strekker ikke lommeboka eller viljen til. Her viser vi et møbeleksempel, som viser hva slags look du får for pengene, og hvor små visuelle detaljer som egentlig skiller dyrt fra billig.

Test deg selv: Ser du forskjell på Ikea og designmøbler?

Klassisk svensk designstol
Den berømte svenske Bruno Mathsson står bak hvilestolen Miranda, en skandinavisk designklassiker utført i blant annet bøk. Det finnes flere forhandlere av denne, blant annet Tannum i Oslo, som selger stolen i avbildet utførelse for 12.940 kroner. Skal du ha med puffen Mifot, må du ut med 7.030 kroner til.

Men du behøver ikke kjøpe den ny. På Finn.no finner vi et sett med to stoler og en puff til totalt 15.000. Vi finner også et nylig tilslag på Lauritz.com på 3.233 kroner for stolen uten puff.

Ikke så klassisk, men også svensk design
Den er ikke ulik, stolen Poäng fra Ikea, formgitt av designer Noboru Nakamura. Men prisen er en annen. Den koster 990 kroner, utført i bjørk og vevde bånd, Tilhørende puff koster 490 kroner.

Original, reproduksjon, inspirasjon eller kopi? Her er noen triks for å se om møbelet er ekte eller ikke

Svir for opphavsprodusenten

Det er kanskje en ære å bli kopiert, men det er først og fremst kostbart. Produktutvikling og merkevarebygging er dyrt, og de som får gjennomslag for unike produkter må jobbe hardt for å beskytte designet. Fra lavkostland kommer det ofte frem kopivarer som koster en brøkdel, og spiller ufint på opphavets innsats. Kjente eksempler fra Norge er Tripp Trapp fra Stokke, designet av Peter Opsvik i 1972. Dette er muligens Norges mest solgte møbel, og barnestolen har vært utsatt for kopiering. Ifølge Wikipedia har den vært gjenstand for over 500 kopisaker, der 130 har blitt behandlet i rettsapparatet.

Til angrep mot kopiprodusentene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer