Se tyvenes siste triks:

Ser du en potet på trappa, bør du være på vakt

I Sverige har innbruddstyvene tatt i bruk poteter og bananer.

- TYVENE SPANER MED POTETER OG BANANER: I Sverige har tyvene nå tatt i bruk poteter og bananer som et ledd i spaning på eventuelle innbruddsobjekter. Norske forsikringsselskaper har ikke registrert akkurat denne metoden her til lands, men sier at ulike varianter av å plassere ting på eiendommene er et kjent overvåkingstriks. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
- TYVENE SPANER MED POTETER OG BANANER: I Sverige har tyvene nå tatt i bruk poteter og bananer som et ledd i spaning på eventuelle innbruddsobjekter. Norske forsikringsselskaper har ikke registrert akkurat denne metoden her til lands, men sier at ulike varianter av å plassere ting på eiendommene er et kjent overvåkingstriks. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er svenske Göteborgs-Posten som kan melde om tyvenes nyeste triks: «- Rekar ditt hem med banan og potatis», skriver de.

Det handler altså om tyver som overvåker private hjem før et boliginnbrudd. Det nyeste i Sverige er nå at de legger ut bananer eller poteter på trappa til boliger de spaner på, for å finne ut av om beboerne er bortreist.

Den nye metoden er ifølge avisa registrert i Partille, som er en av Göteborgs nabokommuner.

Avisa viser til flere beboere i samme område som hevder de har blitt spanet på, ved at det er lagt poteter med inngraveringer og påskrifter på trappa.

Tyvenes mål med å legge ut objekter på eiendommen din er selvsagt for å se om du rydder opp i det. På samme måte kan de også flytte på ting du har på eiendommen din, for å se om du flytter det tilbake.

Om du ikke rydder opp, vil tyvene ha en klar indikasjon på om du er hjemme eller ikke.

- Ikke nytt at de holder oppsyn eller merker boliger

Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i forsikringsselskapet Tryg, sier til Dinside.no at det ikke er noe nytt at tyvene holder oppsyn eller merker boliger.

- Men at de legger fra seg frukt og grønnsaker på trappa har jeg ikke hørt om før, sier Setnes.

- Selv har jeg opplevd å finne sikkerhetsnåler, mynter, småstein og strømper på dørmatten min. Det som har gått igjen de siste åra er mynter på dørmatten eller trappa og merking med kritt eller en teipbit, sier Setnes videre, og påpeker at kreativiteten blant tyvene er høy med tanke på å holde øye med huset.

- Innbruddsmetoder går i ring

Heller ikke forsikringsselskapet If har registrert akkurat denne metoden, men Sigmund Clementz, informasjonssjef i If, sier til Dinside at de vet at innbruddstyver har stor bredde i hvordan de jobber og hvilke metoder de bruker.

- Alt fra å bruke en stein for å knuse et vindu - veldig lavteknologisk - til å bruke mulighetene lett tilgjengelige satellittbilder, interaktive kart og GPS-koordinater gir - rimelig høyteknologisk, sier Clementz.

Han påpeker også at noen innbruddsmetoder gjentar seg med jevne mellomrom - som dette tilfellet med å bore hull i vinduskarmen:

- Noen gjentatte innbruddsmetoder - det som politiet kaller «modus operandi» - ser ut til å gå i ring. For et par år siden herjet den såkalte borebanden i store deler av Sør-Norge. Medlemmenes modus var å bore et lite hull i vinduskarmen, og så stikke et enkelt metallinstrument inn gjennom hullet for å vippe opp vinduslukkeren fra innsida.

Mediene skrev at dette var en ny metode, men da jeg sjekket litt internt hos oss i If, viste det seg at samme metode også var brukt på begynnelsen av 2000-tallet. Og så ble det et langt hopp til 2016, forteller Clementz.

- Kan ha naturlige forklaringer

I kriminelle miljøer både innenlands og utenlands, ser det ut som om vinningskriminelle nærmest «arver» litt særegne modus av hverandre.

Han påpeker også at det man kan tro er kriminelles forhåndsmerking av hus like gjerne kan ha en naturlig forklaring - som eksempelvis at krittmerker på postkassa eller huset like godt kan være gjort av avisbudet for å huske ruta.

- Det har også vært mange mediesaker i Norge om små papirbiter som blir oppdaget kilt mellom dør og dørkarm på toppen av døra. Politiet har i mange tilfeller mistenkt at det har vært et modus til en utenlandsk bande som ønsker å sjekke om noen er hjemme eller ikke.

Selve metoden var faktisk mye brukt av Stasi - det beryktede Ministerium für Staatssicherheit i DDR - under den kalde krigen. Den ble både benyttet under hemmelige husundersøkelser av egne borgere og i spionasjevirksomhet.

I hvilken grad vinningskriminelle bruker små papirlapper og annen merking her i Norge, finnes det mange teorier og spekulasjoner om, men veldig få virkelig sikre svar, uttaler Clementz til Dinside.no

OBS: De kan også komme om du er hjemme

Setnes i Tryg påpeker at det heller ikke alltid er slik at tyvene nødvendigvis tar hensyn til om du er hjemme eller ikke.

- Vi har eksempler på saker der tyvene har gått inn i huset og forsynt seg mens huseier er hjemme.

I de groveste tilfellene kommer de med en stor bil og mer eller mindre tømmer huset. Vi oppfordrer alltid å holde døra låst, også når man er hjemme, sier Setnes, og forteller at mange har opplevd å bli frastjålet lommebøker, vesker og bilnøkler - med påfølgende tyveri av bil.

- Det er jo ikke uvanlig å ha disse tingene liggende på et entrébord innenfor døra. For tyvene er det fort gjort å forsyne seg om døra ikke er låst, advarer Setnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer