Plassering i kjøleskapet

Ser du kjøleskaps-tabben?

Du lagrer vel ikke kjøttet her?

MATSONER: I kjøleskapet er det ulike temperatursoner, kaldest nederst og mildest øverst. Det er fordi ulike mattyper holder seg best ved ulike temperaturer. Nederst bør for eksempel kjøtt og fisk lagres. Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Lagrer vi maten på feil måte, kan den forringes før vi får sjans til å spise den. Da må den kastes, og i praksis vil det si at mye av pengene vi har betalt for maten går rett i søpla.

Så hvordan kan vi unngå dette? Først og fremst handler det om å plassere maten på riktig måte i kjøleskapet.

Men her er det mange av oss som gjør helt feil!

Slik skal maten plasseres

Det er greit å vite at kald luft er tyngre enn varm luft. Derfor er det kaldest nederst og varmest øverst i kjøleskapet.

Men hvilken mat skal da lagres nede og hvilken mat skal lagres oppe?

Ifølge Kristin Aamot Juliebø, kommunikasjonsrådgiver hos Matprat, er det følgende regler som gjelder:

 • Nederst i kjøleskapet: Her skal matvarer som lett kan bli dårlige ligge. Rå fisk, kjøtt, fugl, kjøttdeig og farse. Produktene som lett kan bli dårlige, bør ikke stå lenge på kjøkkenbenken, men legges så raskt som mulig inn i kjøleskapet siden bakterier trives godt i romtemperatur.

- Når rått kjøtt og rå fisk ligger nederst i kjøleskapet, kan vi også forhindre at det renner væske fra denne maten ned på de andre matvarene hvis pakken skulle være lekk. Oppbevar industripakket kjøtt så lenge som mulig i uåpnet originalemballasje før bruk.

- Også melk og fløte holder seg best dersom det står så langt ned i kjøleskapet som mulig.

 • Midt i kjøleskapet: Her kan du plassere kjøtt og fisk som er ferdig kokt eller stekt.

- For eksempel pølser eller middagsrester, men også rømme, yoghurt, ost og så videre.

 • Øverst i kjøleskapet: Her er det ikke like kaldt som lenger nede.

- Her bør du plassere produkter som ikke blir så lett dårlige. Egg i kartong kan oppbevares her.

Kan oppbevares i romtemperatur

Råd fra Kristin Aamot Juliebø ved Matprat:

 • En rekke matvarer har godt av noen dagers oppbevaring i romtemperatur:
 • Egg, fordi alle eggets egenskaper utnyttes bedre når egget er romtemperert. Blant annet er det mindre sjanse for at et romtemperert egg sprekker under koking. Dessuten blir det høyere volum når man pisker eggedosis, eggehviten henger ikke så godt fast til eggeskallet, og det er enklere å skille plomme og hvite. Det er også enklere å skrelle egg som er romtemperert før koking.
 • Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring. Melon som er oppdelt bør imidlertid oppbevares i kjøleskap. Bananer som ved for kald temperatur i kjøleskap blir brune og misfarget.
 • Brød og bakervarer, fordi i kjøleskapet vil aldringsprosessen på bakevarene gå raskere enn om de oppbevares på kjøkkenbenken, og de blir tørre og harde.
KJØLESKAPSREGLER: Tips fra Matvett - slik bør maten plasseres i kjøleskapet.
KJØLESKAPSREGLER: Tips fra Matvett - slik bør maten plasseres i kjøleskapet. Vis mer

I grønnsaksskuffen

- Nederst i egne grønnsaksskuffer legger du grønnsaker, salat og noen frukttyper, forteller Juliebø.

Men ikke alle grønnsaker og fruktvarianter skal lagres ved lik temperatur. Det er heller ikke alle slag av frukt og grønt som bør ligge tett inntil hverandre, forteller Juliebø.

- Modne og umodne frukter holdes optimalt hver for seg. Tomater, plommer og epler produserer stoffet etylen og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker fordi dette fremskynder modningsprosessen, forklarer eksperten.

Denne egenskapen kan du likevel utnytte, men da utenfor kjøleskapet, mener hun.

- Har du en umoden avokado, så legg den sammen med et par epler i en pose på kjøkkenbenken. Da vil avokadoen modne fort. Dyrker du egne tomater på sommeren kan du også modne grønne tomater ved å legge dem på benken i en zip-pose sammen med epler, sier hun.

Ifølge Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef hos Matvett, er det lurt å la banan, tomat, agurk og løk heller ligge på kjøkkenbenken dersom du har plass til det, da disse har det best om det ikke blir for kaldt.

- Tropisk frukt har det også best på benken til den er moden for å sikre god smak, så kan du heller putte den inn i kjøleskapet senere for å stoppe modningen, tipser Schrøder.

- Men melon som er oppdelt bør imidlertid oppbevares i kjøleskap, legger Juliebø til.

I kjøleskapsdøra

Åpnede melkekartonger kan godt stå i døra, slik at de er enkle å få tak i.

- Her kan du også plassere produkter som har lang holdbarhet, slik som for eksempel ketsjup, sennep og dressinger, tipser Juliebø.

Også egg fra en åpnet kartong kan oppbevares på egen plass i kjøleskapsdøra, men pass på å bruke opp alle eggene før du fyller på med egg fra en ny kartong, råder hun.

- På den måten sikrer du at det ikke ligger igjen gamle egg. Pass på at eggene ikke ligger i nærheten av andre smakssterke matvarer. Eggene tar lett til seg andre smaker, tipser Juliebø videre.

Typiske tabber

Selv om vi passer på å lagre ferskvarer kjølig, er det viktig ikke å glemme å pakke inn maten.

- All mat som oppbevares i kjøleskapet bør pakkes godt inn, enten legges i bokser eller dekkes til med plastfolie. Da unngår du at maten tørker ut, mister smak eller tar smak fra andre ting i kjøleskapet, sier Juliebø.

For eksempel kan ost som ikke pakkes inn bli hard, og da ender du opp med å måtte skjære bort en del av osten.

- En annen klassisk tabbe, er å stappe kjøleskapet altfor fullt, og dermed miste oversikten over hva vi har av mat, forteller Schrøder.

For ikke å miste oversikten, vil det selvsagt hjelpe å la matvarene ha faste plasser i kjøleskapet.

- Ved å vite hva du har, kan du også unngå å handle mer enn du trenger. Samtidig kan det gjøre det enklere å bruke opp matvarene i tide, så du slipper å kaste dem fordi de har blitt glemt. Mindre matkasting er bra for både miljøet og lommeboka, understreker Juliebø.

Det er også viktig å holde kjøleskapet rent for å unngå oppvekst av bakterier, og dette er lettere når kjøleskapet er oversiktlig:

- Så husk derfor å vaske over med klut innimellom, råder Schrøder.

Typisk er det også å sette gryten med middagsrester rett i kjøleskapet før maten har fått kjøle seg ned, mener hun.

- Det er svært viktig å kjøle ned restene før vi setter dem inn for å unngå at temperaturen stiger i kjøleskapet. De avkjølte matrestene holder seg også best i helt tette bokser, sier Schrøder.

Matsvinn i Norge

 • Norske forbrukere kaster i gjennomsnitt nærmere 43 kg. helt brukbar mat i søpla hvert år.
 • For en familie på fire betyr det hele 170 kg. matsvinn i året. Legger vi sammen alt matsvinnet fra husholdningene i Norge, utgjør det 223.000 tonn. Det er det ca. like mye som vekten til 2800 vanlige fly med passasjerer.
 • Mer informasjon om matsvinn finner du her.

Kilde: Matprat.no

Riktig kjøleskaptemperatur

Dersom kjøleskaptemperaturen ikke er optimal, vil maten naturlig nok ikke holde seg så lenge som den burde.

- Vi har ofte for høy temperatur, og matvarer holder seg som regel mye lenger i lavere temperaturer, sier Schrøder.

Men er temperaturen for lav, kan dette føre til at maten fryser, det gjelder spesielt grønnsaker som da vil bli dvask og må kastes, ifølge Juliebø.

Så hva er den optimale kjøleskaptemperaturen?

0-4 grader, ifølge de to ekspertene.

- Mellom 0 og 4 grader foregår bakterievekst veldig sakte. Men dersom kjøleskapet er overfylt, vil dette gi mindre gjennomstrømning av luft, og temperaturen kan dermed lett bli for høy, understreker Juliebø.

Hennes råd er å legge et termometer i kjøleskapet av og til for å kontrollere temperaturen.

- Og ideelt sett bør du holde kjøleskapsdøra åpen så kort som mulig. Blir det mange besøk i kjøleskapet, og døren holdes lenge åpen, så stiger temperaturen i kjøleskapet raskt, avslutter hun.

Nøkkeltips

Anne Marie Schrøder hos Matvett tipser:

 • Se hva du har før du kjøper ny mat, skriv handleliste og planlegg menyen med råvarer som passer sammen.
 • Hold god orden i kjøleskapet.
 • Plasser kjøtt og fisk nederst der det er kaldest.
 • Ha en egen boks til pålegg, og en boks til mat som bør spises raskt.
 • Bruk sansene dine før du kaster mat i kjøleskapet som har gått ut på best før-dato.
 • Frys mat du ikke får spist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer