Forskjell på vaskekluter

Ser du tabben?

Dette kan skje om du bruker feil klut når du vasker huset.

HVILKEN KLUT TIL HVA?: Du bør ikke bruke samme type klut på alle overflater i huset, mener ekspertene. Her får du vite hvorfor! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det selges vaskekluter av ulike tekstiltyper som skal være spesialtegnet for ulike overflater og områder i huset; glass, parkettgulv, kjøkkenbenk, servant, fliser, panel og så videre.

Men spiller det egentlig noen rolle hvilken type klut man velger?

Dette svarer ekspertene!

- Kan skade inventaret

Ja, i enkelte tilfeller har det mye å si hvilket materiale kluten du bruker er laget av, bekrefter Vibeke Scavenius ved rengjøringsselskapet CityMaid.

For det er vesentlig forskjell på tyngre, grove kluter og lette, myke kluter, og klutens tekstil, vil kunne påvirke overflaten som blir vasket. Som for eksempel en TV:

- Grove kluter kan føre til riper dersom du bruker de på en mykere og skjør overflate, for eksempel på PC-skjermer, LCD-skjermer eller lakkerte overflater i høyglans, forteller Scavenius.

Hennes fremste råd er derfor å benytte kluter som er beregnet til glassoverflater; disse kan brukes på de fleste områder uten å lage riper.

Scavenius´ favoritt er mikrofiberklut.

- Rengjør godt uten vann

Mikrofiber er et skånsomt tekstil som effektivt trekker til seg støv og skitt i både tørr og fuktig tilstand.

Det finnes mange ulike typer mikrofiberkluter, forteller Malin Skaar, forbrukerekspert hos Orkla. Ofte ligger variasjonen i hvor lange og tykke mikrofibertrådene på klutens overflate er, sier hun:

- Det påvirker hvor vidt den er mer egnet til å samle opp mer støv, hvor stor skrubbeeffekt man får av mikrofiberne og hvor lett den etterlater fuktighet eller produkt på overflaten etter vask, opplyser Skaar.

De fleste mikrofiberklutene trenger ikke å kombineres med såpe for tilstrekkelig rengjøring, som regel holder det å fukte kluten med rent vann, ifølge Scavenius.

- I en forskningsstudie ble det til og med funnet flere spor av bakterier på overflater hvor det var rengjort med kjemikalier enn der hvor det var rengjort bare med mikrofiberklut og vann, hevder hun.

Anbefaler grov klut

Men grove kluter benyttes ofte som gulvfille, og er absolutt nyttig å ha i hus. Når klissete smuss sitter godt fast på gulvet, er større kluter i tykkere materiale, kombinert med ekstra såpe og varmt vann, et solid hjelpemiddel for å tørke bort harde flekker og skarpe smuler.

Henning Sørum, bakteriolog ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, mener også at grove kluter i visse tilfeller egner seg godt til rengjøring av baderommet:

- Det er slik at ulike tekstiler brukt i klutene fjerner organisk materiale ulikt. Og på badet er det flere flater som står konstant under vann eller som jevnlig tilføres vann. Her utvikler det seg såkalte biofilmer av bakterier som krever ekstra mekanisk påvirkning for å kunne fjernes. Da kan grove kluter være best å bruke til å skrubbe av dette belegget med, sier Sørum.

Svært viktig å skylle

Uansett hvilken type klut du vasker med, vil effekten av kluten i stor grad avhenge av om du skyller kluten ofte, eller om det går lang tid mellom hver skylling slik at porer og fibre i kluten får pakke med seg bakteriemateriale som blir værende i kluten, opplyser Sørum.

Et eksempel er oppvaskkluten som vanligvis henges opp på kjøkkenet og brukes flere ganger hvis den ikke er nevneverdig skitten.

- Det er svært viktig å skylle kluten hver gang du har tørket over kjøkkenet. Da holdes kluten funksjonell slik at nytt, organisk materiale med bakterier på overflater kan fjernes med kluten, understreker bakteriologen.

- En klut som skylles jevnlig vil også tilføre flaten du vasker rent vann hyppig, og dermed hindrer du å flytte skitt og smuss rundt omkring på flatene du vasker. Gode vaskerutiner er «gull verdt», legger Sørum til.

Også Ingunn Grimstad Klepp, tekstilforsker ved SIFO, understreker viktigheten av å skylle oppvaskkluten i kaldt vann og vri den godt før den henges glatt og luftig til tørk på kjøkkenet. En oppvaskklut som ikke er for tett og tykk i tekstilet vil tørke raskere, forteller hun.

- Å holde rent er å holde tørt. Oppvaskkluter som tørker langsomt surner på samme måte som gjenglemt treningstøy i tette bager, sier Grimstad Klepp.

Slik skal kluten vaskes

De fleste vaskekluter kan rengjøres på likt program i vaskemaskinen på både 60 og 90 grader, ifølge ekspertene. Dette inkluderer mikrofiberklut, men den trenger likevel litt «spesialbehandling» i forhold til andre kluter, understreker Scavenius.

- Mikrofiberklut fjerner ikke bare smuss og bakterier godt, den holder også godt på smusset den har samlet opp. Så funksjonen til mikrofiberkluten kan svekkes noe dersom den ikke skylles ekstra godt før du legger den i vaskemaskinen

Og tøymykner vil ødelegge mikrofiber på sikt, forteller hun.

- Det vil tette igjen fibrene og ødelegge klutens evne til å trekke til seg støv når den brukes tørt, samt sugeevnen når den brukes fuktig.

Men selv om husvask med mikrofiberklut kan skåne miljøet når kjemikalier droppes, er det likevel slik at plastfibre fra klutene kan havne ut i havet når de vaskes, forteller Skaar.

- Jeg anbefaler derfor å bruke en vaskepose rundt mikrofiberklutene når de vaskes i maskin – da sikrer du oppsamling av mer av plastfibrene som løsner under vask. Dette er et lite miljøtiltak de aller fleste kan gjøre – og klutene blir like rene, tipser hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer