Sofa som mister fasongen

Ser sofaen din slik ut?

Da er det én ting du glemmer å gjøre.

SAMMENKLEMT: At sofaen etterhvert synker sammen er et kjent problem for mange. Løsningen er imidlertid enkel. Foto: Linn M. Rognø.
SAMMENKLEMT: At sofaen etterhvert synker sammen er et kjent problem for mange. Løsningen er imidlertid enkel. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert

Sofaen var fantastisk fin og stilren da dere kjøpte den, men etter få måneders bruk har den rett og slett kollapset helt. Så hvorfor skjer dette, og hva kan du gjøre med problemet?

DUN SYNKER SAMMEN: Sofaputer som inneholder dun, er som oftest de som synker sammen etter kort tid, ifølge Rolf Guldberg, daglig leder ved Fagmøbler på Askøy i Bergen. Foto: Privat.
DUN SYNKER SAMMEN: Sofaputer som inneholder dun, er som oftest de som synker sammen etter kort tid, ifølge Rolf Guldberg, daglig leder ved Fagmøbler på Askøy i Bergen. Foto: Privat. Vis mer

Og ikke minst; når kan du klage til produsenten?

– At en sofa mister fasongen etter kort tid kan det være flere årsaker til. Noen sofaputer er designet slik at de skal ha et mykt utrykk, da er det ofte og er det dun i puten. Det gjør at sofaen kan bli lett nedtrykt, sier Rolf Guldberg, daglig leder ved Fagmøbler på Askøy i Bergen.

Bank den jevnlig

Inneholder sofaputene dun, er det én ting du bør gjøre for at sofaen skal holde på fasongen.

– Det krever at man banker opp puten jevnlig for at dunet skal holde det luftige utseende som det opprinnelig har, sier Guldberg.

Har du en rimelig salong med såkalt oppriflet skum i puten, så må du også beregne å banke opp puten for at den ha den samme fasongen som når salongen var ny, ifølge Guldberg.

MYKE PUTER: Bruker du sofaen hver dag foran TV, skal det ikke så mye til før den blir seende slik ut. Dette gjelder spesielt sofaene som inneholder dun i putene. Foto: Linn M. Rognø.
MYKE PUTER: Bruker du sofaen hver dag foran TV, skal det ikke så mye til før den blir seende slik ut. Dette gjelder spesielt sofaene som inneholder dun i putene. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

– På en moderne salong i dag er det slik at det ligger et trekk utenpå en ryggpute, og denne er formsydd til puten uten knapper eller sømmer for å holde putetrekket fast i selve puten. Dette medfører også at trekket kan gli litt ned på puten og at man da som forbruker må lære seg til å snu putene jevnlig, råder han.

BANK DEN OPP: Har du en sofa med myke puter, er den eneste løsningen å jevnlig banke putene opp i tillegg til å snu de dersom de er vendbare. Slik blir resultatet i alle fall litt bedre. Foto: Linn M. Rognø.
BANK DEN OPP: Har du en sofa med myke puter, er den eneste løsningen å jevnlig banke putene opp i tillegg til å snu de dersom de er vendbare. Slik blir resultatet i alle fall litt bedre. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Skumputer skal holde fasongen

Vil du sikre deg en sofa som ikke mister fasongen etter noen måneder, er det viktig å tenke på hvor i huset du skal bruke den.

– Som forbruker bør du velge rett sofa til rett sted. Er det en sofa du skal bruke hyppig foran TV, så er det nok best å velge en sofa med kaldskumputer, da disse holder seg bedre ved hard bruk, forklarer Guldberg.

Såkalt kaldskumpute krever ikke like mye arbeid å holde vedlike, mener han.

– Denne puten vil ikke sige så lett i sammen. Men her er det mange forskjellige kvaliteter på markedet, og det er nok dessverre slik at pris følger kvaliteten, hevder Guldberg.

Dette understreker også Bjørn Bjerga, daglig leder hos Sofacompany Norge.

BYTT PLASS PÅ SETENE: Det anbefaler Bjørn Bjerga, daglig leder ved Sofacompany Norge. Foto: Sofacompany.
BYTT PLASS PÅ SETENE: Det anbefaler Bjørn Bjerga, daglig leder ved Sofacompany Norge. Foto: Sofacompany. Vis mer

– Normalt sett skal ikke sofaer med skumputer kollapse og miste fasongen, men dersom man sitter på et par faste plasser, vil disse setene naturlig nok miste fasongen tidligere enn resten av sofaen, sier Bjerga.

Dersom det skjer, er det flere ting man kan gjøre, forteller Bjerga og tipser:

– Først og fremst er det lurt å bytte plass på setene slik at sofaen jevner seg litt ut og ser lik ut. Du kan også dra opp glidelåsen på trekket, gå innunder trekket med hånden, klappe setet flatt dersom noe har flyttet på seg eller om en fiberskumduk at løsnet fra møbeltekstilet, sier han.

Full kollaps? Klag!

Bjerga forteller at det ikke er alle sofaer, særlig designsofaer, som har vendbare sofaputer. Men sofaer med vendbare puter kan være et smart kjøp slik at du har mulighet til å snu de fra tid til annen for at sofaen skal holde fasongen.

Har sofaen først fått skumkollaps, er det ikke noe du kan gjøre med det, da vil den være ødelagt for alltid, ifølge Bjerga.

– Men skjer dette før standardgarantien på fem år har gått ut, kan du da klage til produsenten som bør ta tak i problemet, sier Bjerga.

Syns du at sofaen har mistet fullstendig fasongen etter bare noen få måneders bruk, har du alltid rett til å klage til produsent, understreker Guldberg.

– De fleste klager blir løst med å bytte puter hvis det er noe feil på putene. Feil kan oppstå, og det kan være at skummet kollapser sammen nettopp på grunn av produksjonsfeil, sier Guldberg.

Samtidig mener Guldberg at forbrukerne bør sette seg grundig inn i ulike kvaliteter før de går til kjøp av ny sofa.

– Jeg mener at forbruker først og fremst må se sammenhengen mellom pris og kvalitet på de forskjellige produktene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer