Vaske sofa

Ser sofaen din slik ut?

Forsker: - Gir rikelig næring til insekter og midd.

UNDER SOFAPUTENE: Smuler og annen skitt er godt synlig, men det du ikke ser med det blotte øyet, er enda mer ekkelt...Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

De aller fleste vasker boligen sin jevnlig, gjerne et par ganger i måneden. Men hva med møbelet som kanskje brukes mest i hjemmet?

Nemlig sofaen.

Naturligvis må vi tørke over putene om vi søler i sofaen, derimot er det gjerne få av oss som inkluderer møbelet i hver husvask.

Men det bør vi absolutt gjøre, for her skjuler det seg mye guffent som vil helst ikke vil ha i hus.

- Overføres til mennesker

På overflaten ser sofaen kanskje ren og pen ut, men man kan bli ganske så sjokka de gangene man løfter opp sitteputene og oppdager hva som har sneket seg ned mellom putene.

For det er mye rusk og rask som over tid samler seg i sofaen, kanskje spesielt hos småbarnsfamilier og i hjem med kjæledyr: brødsmuler og mygla matrester, størkna tyggegummi, småstein, melkeflekker, hundehår, tånegler - listen er lang.

- Matrester og alt annet organisk materiale i sofa, gjerne med tøystoff som er vanskelig å rengjøre, kan inneholde flere bakterieceller. Bakteriene kan komme fra hud og slimhinner fra menneskene som har sittet der. Disse bakteriene kan overleve i relativt lang tid og kan selvsagt overføres til de ulike mennesker som sitter i sofaen.

Det forteller Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet.

Bakteriene i sofaen som folk har på huden, er for eksempel stafylokokker, mikrokokker og korynebakterier, opplyser professoren.

- Det kan også være bakterier fra slimhinner i munn og nese og andre naturlige åpninger med slimhinner, for eksempel streptokokker og såkalte tarmbakterier.

- Vær nøye med renholdet

Om du stadig får besøk i sofaen av mennesker som til vanlig ikke er en del av omgangskretsen og som du ikke kjenner så godt, bør du derfor være litt nøyere med renholdet eller vurdere innkjøp av en sofa med overflater som er lettere å rengjøre, anbefaler bakterieforskeren.

- Om det mot formodning er et familiemedlem som er bærer av en bakterie som kan være et problem for en eller flere andre familiemedlemmer, kan en vurdere å være litt ekstra nøye med renholdet av en sofa som man bør være nøye med renhold i huset ellers. Dette gjelder gjerne de få tilfeller der det er personer med immunsvikt i familien, sier Sørum.

- Er familien sunn og frisk, er det ikke noen stor fare med bakterier som kan overføres fra sofaen til mennesker for så å gi infeksjoner, legger han til.

Rengjøring av sofa

Ekspertråd:

  • Sjekk under sofaputene for smuler og andre matrester.
  • Støvsuge jevnlig under og oppå sofaputene, gjerne to ganger i måneden eller oftere dersom sofaen er mye i bruk.
  • Tørk av synlige flekker med en litt fuktig mikrofiberklut, bruk en liten dæsj grønnsåpe eller tøyvaskemiddel dersom flekken er vanskelig å få bort.
  • Pass på at fuktigheten ikke trekker inn i sofaputene - legg for eksempel over et tørt håndkle eller kjøkkenpapir på området du har tørket for å trekke ut fuktigheten.

Unngå fuktighet

Det er samtidig viktig å vite at de fleste bakterier ikke er noe vi trenger å frykte. Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forsker ved SIFO, presiserer at kroppen vår er stappfull av bakterier som vi ikke kan klare oss uten.

- Vi bør derimot passe på at ikke sykdomsfremkallende bakterier og andre mikroorganismer får spre seg - noe som skjer ved at bakterier får gode levekår, sier hun.

For å unngå gode forhold for bakteriene, bør du passe på at sofaputene ikke er fuktig over tid.

- Når det gjelder oppsamling av matrester og annet avfall i sofaen, er det ikke er så risikabelt med en oppvekst av bakterier så lenge materialet tørker ut raskt, sier Sørum.

Og vasker du tekstilet på sofaen med en fuktig fille, råder Grimstad Klepp:

- Tørk tekstilet godt og så raskt som mulig. Slik unngår du også utvikling av sopp og mugg, sier hun.

Næring til insekter og midd

Selv om de fleste «dagligdagse» bakteriene vi er omringet av ikke er farlige, er det likevel grunn til å være obs på at rester av organisk materiale som får samle seg opp i sofaen, vil kunne være rikelig næring for en rekke insekter og midd som lever i miljøet i huset, presiserer Sørum.

- En sofa med matavfall vil gjerne inneholde et mylder av slike insekter og midd som en ikke så lett ser med det blotte øyet. Og støv fra sofaen med matrester tilblandet avføring og døde rester fra slike dyr, kan virke allergent hos en del allergikere som da kan få en forverret allergisituasjon, sier han.

- Luftkvaliteten kan også påvirkes i negativ retning, og spesielt for allergikere kan støv fra slike skitne sofaer forårsake irritasjon i luftveiene i tillegg til eventuell kontaktallergi på hud, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer