Serielån eller annuitetslån?

Har du råd til å starte med høye avdrag, bør du velge serielån.

Det er mye å spare på å velge serielån. Foto: Per Ervland
Det er mye å spare på å velge serielån. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi i DinSide får stadig spørsmål fra leserne våre hva som er forskjellen på serielån og annuitetslån. Og hva de burde velge.

Kortsvaret er at det lønner seg økonomisk på sikt å velge serielån, men det fordrer at du har råd til å betale mye til banken i dag, og mindre på sikt. Men hvor mye er mye? Vi har spurt Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, om hjelp til å regne på det for oss.

Storbanker kutter renten: Nå blir lånet ditt billigere!

Spar 90.000 kroner!

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea har regnet på hvor mye det vil koste deg å ha et serielån- og annuitetslån.

For et lån på 2 millioner, 20 års nedbetaling og gjeldende rentenivå (3,7 prosent) vil du totalt betale tilbake 2.845.360 kroner om du velger annuitetslån, mens du må betale 2.755.024 kroner om du velger serielån.

– Man betaler altså 90.336 kroner mer i renter ved et annuitetslån. Årsaken er at man i et annuitetslån totalt sett låner mer penger over lenger tid enn ved et serielån. Annuitetslånet er satt opp slik at terminbeløpet - det man betaler inn hver måned - holdes konstant gjennom hele lånets levetid. Det betyr at i starten betaler man relativt lite avdrag, mens størstedelen av terminbeløpet er renter. For serielån derimot betaler man like avdrag gjennom hele perioden, og renter for restlånet på toppen. Man kan si at serielånet tvinger en til å betale ned mer på lånet, sier Warloe til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.