Juletre

- Sett det ut

Slik får du juletreet til å vare.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er tradisjonen å sette opp og pynte juletreet på lille julaften, og deretter kvitte seg med det 13. eller 20. dag, men de seineste åra har det skjedd en endring.

Nå går juletrærne opp tidligere, skriver Aftenposten, men det betyr også at man må ta godt vare på det for å få det til å holde helt til julaften og romjula.

JULETRE: Dersom du ikke behandler juletreet riktig, er det større risiko for at det begynner å drysse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
JULETRE: Dersom du ikke behandler juletreet riktig, er det større risiko for at det begynner å drysse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Forberedelsene kan faktisk begynne allerede før du får juletreet i hus.

Kari Brekke, innkjøp på planter og gartner i Mester Grønn, forteller til DinSide at dersom du kan bør du la være å sette juletreet inn i stua med en gang. I stedet bør du la det akklimatisere seg.

Ikke gi treet «temperatursjokk»

- La treet stå ute til du tar det i bruk. Om du har mulighet, kan det være lurt å sette det i en kjeller, garasje eller liknende ett døgn før du tar det inn.

Samtidig bør du fjerne nettet.

- Da får treet gradvis akklimatisert seg og grenene får lagt seg ut. Det er spesielt viktig hvis det er mange minus ute. Får treet temperatursjokk, slipper det raskere nålene, forteller hun.

Når juletreet har fått akklimatisert seg, anbefaler Brekke at du skjærer et kryss i stammen. Dette for å øke treets vannopptak.

Og vannet du bruker, det bør være lunkent.

Treet er ikke glad i varmekilder

Det er også viktig å tenke på hvor du skal plassere juletreet. Brekke fraråder å plassere det i nærheten av en varmekilde som peisen eller liknende, men forteller at juletreet trives i kjølig rom.

Skal du bort noen dager, anbefaler hun at du setter juletreet for eksempel i gangen eller gjesterommet.

- Lave temperatur gir økt holdbarhet.

Kari Brekke, innkjøper på planter og gartner i Mester Grønn. Foto: Mester Grønn
Kari Brekke, innkjøper på planter og gartner i Mester Grønn. Foto: Mester Grønn Vis mer

- Gi det hodepinetabletter

Av de mer kuriøse tipsene vi har fått opp gjennom åra, er fra den danske hageeksperten Jesper Carl Corfitzen, som tidligere har anbefalt å gi juletreet hodepinetabletter.

Å knuse en til to hodepinetabletter i vannet du gir til juletreet skal hjelpe treet til å holde lengre på barnålene, ifølge eksperten.

Det er likevel ikke likegyldig hvilke hodepinetabletter du bruker.

- Det må være tabletter som inneholder den kjemiske acetylsalisylsyren. Den finner du blant annet i tabletter som Dispiril, Aspirin og Globoid, lyder anbefalingen.

Stoffet skal ifølge eksperten hjelpe juletreet med å suge opp vann over lang tid, og det er juletresortene rødgran, omorika og blågran som vil dra mest nytte av dette trikset.

Brekke i Mester Grønn sier hun har hørt om tipset om hodepinetablett, men også andre råd som sitronbrus, men at hun ikke kjenner til noe vitenskapelig belegg rundt dette.

- Kanskje holdbarhetsmiddel for avskåret bukett er en idé. Holdbarhetsmiddel letter vannopptak og sørger for bedre holdbarhet til en bukett, så kanskje det er gunstig for et juletre også, sier hun.

Dette holder lengst

Ønsker du et tre som varer skikkelig lenge, kan Brekke anbefale et juletre i potte. Fordelen her at rotsystemet er intakt slik at treet vil holde mye lenger inne enn et avskåret tre.

- Men husk å vanne rikelig, anbefaler hun.

Juletre på rot kan også plantes ute og overvintre, men Brekke påpeker at man er avhengig av at det ikke er tele i bakken.

Mer om