Sett melken helt inn i kjøleskapet

Det er praktisk, men ikke særlig smart, å sette melken i kjøleskapsdøren.

HA MELKEN I SKAPET: Handler du mye melk om gangen, bør du legge den i skapet. Blir den stående i døren, vil den ha mye kortere holdbarhet. Foto: ELISABETH DALSEG
HA MELKEN I SKAPET: Handler du mye melk om gangen, bør du legge den i skapet. Blir den stående i døren, vil den ha mye kortere holdbarhet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veien er kort fra god og søt melk til en klumpete, illeluktende sur masse du ikke har lyst til å ha nærkontakt med.

Som med de fleste matvarer er det viktig å holde temperaturen så jevn som mulig, og dette er spesielt viktig for matvarer som blir bedervet ved for høye temperaturer.

Det svinger mest i døren

Fersk melk skal selvsagt bo i kjøleskapet, men her er det mange som bommer. For at melken skal holde så jevn temperatur som mulig bør den plasseres inne i kjøleskapet - ikke i døren, som er det stedet i kjøleskapet temperaturen svinger mest.

Siden den har kork, kan du oppbevare den liggende, og gjerne stable i høyden for å frigjøre plass.

GJØR DU DENNE MELKETABBEN?: I kjøkkendøren kan temperaturen fort bli for høy for melken - legg den heller inn på hylla. Foto: Cecilie Leganger
GJØR DU DENNE MELKETABBEN?: I kjøkkendøren kan temperaturen fort bli for høy for melken - legg den heller inn på hylla. Foto: Cecilie Leganger Vis mer


Dette gjelder spesielt om du ikke er storforbruker av melk, og faktisk bruker en uke på å drikke den opp. Men det er også greit å sørge for at melken er så frisk og fersk som den kan være, selv om det går en kartong eller to om dagen.

Vil du unngå at den blir sur før tiden, er det også viktig å sørge for at turene ut av kjøleskapet blir så korte som mulig.

- Hold kald mat kald, og varm mat varm, har Ellen Christine Sjølie, seniorrådgiver i Mattilsynets tilsynsavdeling tidligere sagt til DinSide. Se vårt smarte triks for å holde nistematen kald, helt til lunch.

Smarte kjøleskapsløsninger

Flere hvitevareprodusenter, blant dem Samsung og LG, har sett på nettopp problemet med at temperaturen kan svinge mye som følge av at døren åpnes ustanselig.

Løsningen? Smarte dobbeldører, eller dør-i-dør-løsninger der du har enkel tilgang på de varene du bruker mest, som vann og melk.

Har du et av disse smarte kjøleskapene, er det en fordel å sette melken i døren. Men hold deg til én kartong av gangen. Har du flere liter i kjøleskapet, anbefaler vi å la én stå i døren, og la resten stå eller ligge inne i skapet.

Se også: Slik vil hvitevareprodusentene bevare maten din

DØR I DØR: Smarte løsninger, her fra Samsung, gir deg enkel tilgang til de matvarene du bruker mest, uten å måtte åpne hele kjøleskapsdøren.  Foto: PER ERVLAND
DØR I DØR: Smarte løsninger, her fra Samsung, gir deg enkel tilgang til de matvarene du bruker mest, uten å måtte åpne hele kjøleskapsdøren. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Artikkelen fortsetter under bildet:

Hvor lenge skal melken vare?

Holdbarheten på melk er indikert med best før-dato på kartongen, men den kan holde mye lenger enn det om du oppbevarer den riktig.

Husk at best før-datoen som er stemplet på emballasjen, er for melken før den er åpnet. Har du skrudd av korken, holder den seg i omtrent en uke, som andre ferskvarer.

Merk at ingen ting er skrevet i stein. Er du i tvil om melken har gått ut på dato, som i at den har blitt dårlig: lukt eller smak på den. Det kan lønne seg å helle melken over i et rent glass før du lukter på den, da selve melkekartongen eller tuten noen ganger kan lukte litt surt.

Nordmenn har datoskrekk og kaster tonnevis med spiselig mat: Sjekk forskjellen på best før og siste forbruksdag

Hvor lenge er juicen holdbar etter åpning? Produsentene oppgir fra to til fem dager, men det stemmer ikke nødvendigvis.

Pass også på at du ikke stapper kjøleskapet for fullt

Alltid melk på lur

GAMMEL TRAVER: Nestle Viking melk kom i hyllen i 1891, og kan brukes i stedet for fløte eller melk i sauser, desserter og karamellpudding.  Foto: Aftenposten/Scanpix
GAMMEL TRAVER: Nestle Viking melk kom i hyllen i 1891, og kan brukes i stedet for fløte eller melk i sauser, desserter og karamellpudding. Foto: Aftenposten/Scanpix Vis mer


Fersk melk med kort holdbarhetsdato er ikke bestandig like praktisk. Vil du ha noe som varer i opptil 12 år, er kondensert melk tingen. Da inndampes helmelk til halvparten av volumet, helt uten at melkens kvalitet og næringsverdi blir ødelagt.

Her hjemme selges den på boks under navnet Vikingmelk, og så tidlig som i 1893 var den med i sekken til Fridtjof Nansen da han dro til Nordpolen.

Selv om det kanskje ikke er den du fyller opp handlevognen med, skal den være et godt alternativ til fløte.

- Vikingmelk er kondensert melk, som betyr at noe av vannet er fjernet slik at man sitter igjen med en mer konsentrert melk, den har en helt egen karamellisert smak som egner seg for eksempel spesielt godt i karamellpudding, sier Hansen.

Langtidsholdbar melk, som har blitt ultrapasteurisert og homogenisert, er også å få kjøpt. Den skal holde seg i inntil fire måneder, og er fin å ha med seg på hytta eller som reserve i skapet.

Koker du Vikingmelk med litt sukker på lav varme i flere timer, får du den italienske dessertkremen dulce de leche, eller HaPå, på godt norsk. Enda enklere er det om du får fatt i en boks søtet kondensert melk: Slik lager du HaPå selv.

Nei, det er ikke alt som holder seg best i kjøleskapet: Dette bør oppbevares i romtemperatur

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer