Digital bolighandel

Simen (24) slapp å kjøre 2,5 timer for å signere lånedokumentene

Ikke bare kan digitaliseringen av bolighandel spare samfunnet for 12 milliarder kroner. Det gjør det også mye lettere for boligkjøperen.

SIGNERT: Simen Selstad Pettersen slapp å kjøre hele veien fra Kristiansand til Larvik for å signere lånedokumentene, for det gjorde han heller digitalt. Dette er framtidens bolighandel, mener bransjeekspertene. Foto: BankID.
SIGNERT: Simen Selstad Pettersen slapp å kjøre hele veien fra Kristiansand til Larvik for å signere lånedokumentene, for det gjorde han heller digitalt. Dette er framtidens bolighandel, mener bransjeekspertene. Foto: BankID. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Simen Selstad Pettersen (24) nylig kjøpte sin første leilighet i Kristiansand, kunne det fort ha blitt en tidkrevende og kronglete prosess å signere lånedokumentene hos banken han er kunde i.

Banken hans, Sparebank 1 Buskerud Vestfold, er nemlig i Larvik, rundt to og en halv times kjøretur unna Kristiansand.

Heldigvis kunne Pettersen signere lånedokumentene digitalt ved bruk av BankID.

BOLIGEIER: Simen Selstad Pettersen kjøpte nettopp bolig i Kristiansand, men har bank i Larvik. Heldigvis slapp han å kjøre helt dit bare for å signere lånedokumentene. Foto: privat.
BOLIGEIER: Simen Selstad Pettersen kjøpte nettopp bolig i Kristiansand, men har bank i Larvik. Heldigvis slapp han å kjøre helt dit bare for å signere lånedokumentene. Foto: privat. Vis mer

- Jeg visste ikke at det var mulig å løse det på denne måten, men da banken foreslo det, viste det seg å være veldig enkelt. Det tok meg ikke mer enn ti minutter, sier Pettersen til Dinside.no.

Fra papirmølle til heldigitalt

I dag skjer er det en rekke fysiske kontaktpunkt mellom bank, eiendomsmegler og boligkjøper for å få formalisert en bolighandel gjennom avtale og tinglysing, ifølge administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, og lister opp bolighandelens mange manuelle prosesser:

  • Eiendomsmegler må sikre at en transaksjon går rett for seg, hvilket betyr at eiendomsmegler må ha kontroll på hva slags heftelser eiendommen har og hva som er tinglyst på eiendommen før den legges ut for salg. Dette må også kontrolleres underveis i salget, og alle disse kontrollene gjøres manuelt med kontakt til bank, svar fra bank og kontakt til kartverk.
  • Selve budprosessen er digital, men megleren må fortsatt kontrollere finansieringen til budgiverne ved å ringe banken.
  • Når handelen er i stand, skrives kjøpekontrakt manuelt og det avholdes kontraktsmøter med signering av dokumenter, kontrakten sendes deretter til banken i papir.
  • Banken utsteder videre fysiske pantedokumenter som sendes eiendomsmegler i posten.
  • Når eiendommen skal tinglyses, sendes dokumentene til kartverket i posten, og retur fra Kartverket kommer også i konvolutt.
  • Etter at eiendommen er tinglyst, innhenter eiendomsmegler bekreftelse på saldo på lån fra banken, og bekreftelse på innfrielse av lån gjøres også manuelt.

- Dette er noen av mange fysiske kontaktpunkter som alle sammen kan gjøres digitale. I sum vil dette spare samfunnet for mange timers arbeid per transaksjon, sier Dreyer til Dinside.no.

Milliarder å spare

Digital bolighandel var blant temaene under Boligkonferansen tidligere i oktober, hvor Dinside var til stede. Kartverket og Altinn er nå i realiseringsfasen av samarbeidet med Finans Norge og Eiendom Norge for en sømløs løsning for alle involverte parter i en digital eiendomshandel.

«Løsningen gjør at eiendomsmeglere og banker kan utveksle all dokumentasjon knyttet til en bolighandel elektronisk. Det gjelder lånesøknad, finansieringsbevis, kjøpekontrakt og skjøte- og pantedokumenter. For en privatperson som kjøper bolig, kan vedkommende få både lån og eiendom tinglyst på nett. Det vil dermed gå mye raskere å få gjennomført hele prosessen, inkludert oppgjør», skriver Finans Norge.

Gevinstene ble nøkternt anslått til 2,8 milliarder kroner over ti år våren 2019, men en ny beregning viser at vi ser på mer enn fire ganger høyere pengesummer spart. Gevinstpotensialet er nemlig beregnet på nytt til i overkant av 12 milliarder kroner.

- I utgangspunktet ble det anslått sparte tidskostnader hos forbrukere, eiendomsmeglere og banker, som viser seg å være mye større når vi har satt prosjektet ut i produksjon og kan måle faktisk tidsbesparelse, sier Jan Digranes, direktør for digitalisering i Finans Norge.

For forbrukerne alene, er det estimert en årlig besparelse på over 600 millioner kroner, og da er det ikke tatt med direkte økonomiske besparelser ved at det sannsynligvis er behov for kortere mellomfinansiering i bolighandelen enn det som er behovet i dag, ifølge Dreyer i Eiendom Norge.

I tillegg har prosjektet en betydelig miljømessig gevinst. Det går nemlig mange tonn papir daglig til Kartverket på Hønefoss for å tinglyse de til sammen 140.000 årlige boligtransaksjonene, og nærmest alle disse dokumentene vil med oversendes elektronisk ved digital bolighandel.

Sømløshet er en forutsetning

Carl Geving, administerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, påpeker at hovedutfordringen med all digitalisering, er at vi er prisgitt at de digitale tjenestene fungerer slik de skal.

- Det er mange systemer fra forskjellige leverandører som skal «snakke» sammen og vi er avhengig av at dette går sømløst, sier Geving til Dinside.no.

Digitaliseringen har også en pris og spørsmålet er da hvordan man skal fordele denne utgiften, fortsetter han.

Dreyer i Eiendom Norge legger til at det også er en utfordring å få både de profesjonelle aktørene og forbrukerne til å ta løsningene i bruk, men han har god tro på at dette vil løse seg bra, og at forbrukerne vil etterspørre digitalisering av bolighandelen.

Tidsbesparelsen digitaliseringen innebærer, som blir tydelig i Pettersens tilfelle innledningsvis, er noe som burde motivere forbrukerne, mener Dreyer.

- En annen utfordring vil også å være å sikre at forbrukerne får nødvendig informasjon om rettigheter og plikter som følger med en bolighandel, noe som stiller krav til at både bank og megler informerer godt gjennom digitale kanaler, avslutter Dreyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer