Digital bolighandel

Simen (24) slapp å kjøre 2,5 timer for å signere lånedokumentene

Ikke bare kan digitaliseringen av bolighandel spare samfunnet for 12 milliarder kroner. Det gjør det også mye lettere for boligkjøperen.

SIGNERT: Simen Selstad Pettersen slapp å kjøre hele veien fra Kristiansand til Larvik for å signere lånedokumentene, for det gjorde han heller digitalt. Dette er framtidens bolighandel, mener bransjeekspertene. Foto: BankID.
SIGNERT: Simen Selstad Pettersen slapp å kjøre hele veien fra Kristiansand til Larvik for å signere lånedokumentene, for det gjorde han heller digitalt. Dette er framtidens bolighandel, mener bransjeekspertene. Foto: BankID. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Simen Selstad Pettersen (24) nylig kjøpte sin første leilighet i Kristiansand, kunne det fort ha blitt en tidkrevende og kronglete prosess å signere lånedokumentene hos banken han er kunde i.

Banken hans, Sparebank 1 Buskerud Vestfold, er nemlig i Larvik, rundt to og en halv times kjøretur unna Kristiansand.

Heldigvis kunne Pettersen signere lånedokumentene digitalt ved bruk av BankID.

- Jeg visste ikke at det var mulig å løse det på denne måten, men da banken foreslo det, viste det seg å være veldig enkelt. Det tok meg ikke mer enn ti minutter, sier Pettersen til Dinside.no.

Fra papirmølle til heldigitalt

I dag skjer er det en rekke fysiske kontaktpunkt mellom bank, eiendomsmegler og boligkjøper for å få formalisert en bolighandel gjennom avtale og tinglysing, ifølge administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, og lister opp bolighandelens mange manuelle prosesser:

  • Eiendomsmegler må sikre at en transaksjon går rett for seg, hvilket betyr at eiendomsmegler må ha kontroll på hva slags heftelser eiendommen har og hva som er tinglyst på eiendommen før den legges ut for salg. Dette må også kontrolleres underveis i salget, og alle disse kontrollene gjøres manuelt med kontakt til bank, svar fra bank og kontakt til kartverk.
  • Selve budprosessen er digital, men megleren må fortsatt kontrollere finansieringen til budgiverne ved å ringe banken.
  • Når handelen er i stand, skrives kjøpekontrakt manuelt og det avholdes kontraktsmøter med signering av dokumenter, kontrakten sendes deretter til banken i papir.
  • Banken utsteder videre fysiske pantedokumenter som sendes eiendomsmegler i posten.
  • Når eiendommen skal tinglyses, sendes dokumentene til kartverket i posten, og retur fra Kartverket kommer også i konvolutt.
  • Etter at eiendommen er tinglyst, innhenter eiendomsmegler bekreftelse på saldo på lån fra banken, og bekreftelse på innfrielse av lån gjøres også manuelt.

- Dette er noen av mange fysiske kontaktpunkter som alle sammen kan gjøres digitale. I sum vil dette spare samfunnet for mange timers arbeid per transaksjon, sier Dreyer til Dinside.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer