Sjeføkonom spår fall i boligmarkedet

To ting i boligmarkedet kan tyde på at vi står overfor et unormalt fall i boligprisene, mener sjeføkonomen i Eikagruppen. Boligbransjen deler ikke pessimismen.

TROR DET BLIR NEDGANG: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eikagruppen sier at et rekordstort antall boliger på markedet samtidig som siste renteheving ennå ikke er slått fullt inn hos husholdningene, vil få konsekvenser for boligmarkedet. Han tror det blir et unormalt stort prisfall i boligmarkedet i årets siste kvartal. Foto: NTB scanpix
TROR DET BLIR NEDGANG: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eikagruppen sier at et rekordstort antall boliger på markedet samtidig som siste renteheving ennå ikke er slått fullt inn hos husholdningene, vil få konsekvenser for boligmarkedet. Han tror det blir et unormalt stort prisfall i boligmarkedet i årets siste kvartal. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eikagruppen sier at et rekordstort antall boliger på markedet samtidig som siste renteheving ennå ikke er slått fullt inn hos husholdningene, vil få konsekvenser for boligmarkedet.

– Dette er to faktorer som taler for et unormalt stort prisfall i boligmarkedet i fjerde kvartal, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

– De siste par ukene har det vært et kraftig fall i antall boliglånssøknader, i tillegg til store avvik i salgspris og prisantydning. Over hele Norge er det altfor mange boliger til salgs, sier sjeføkonomen.

- Normalt

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge deler ikke sjeføkonomens pessimisme. Han sier at det er normalt med prisnedgang i fjerde kvartal, og at det ikke er noe som taler for at fjerde kvartal i år vil være noe svakere enn normalt.

Han viser til at det har vært reallønnsstigning i Norge, og at dette gjør folk i stand til å betjene de økte kostnadene som rentehevingene har medført.

– Andreassen har spådd en kraftig prisnedgang i mange år, uten at det har skjedd. Jeg tror ikke han treffer nå heller, sier Dreyer.

Heller ikke sjeføkonom Christian F. Bjerknes i Norske Boligbyggelag (NBBL) støtter Andreassen. Han viser til at Norge er inne i periode med moderat boligprisvekst.

Overrasket

Den siste boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viste at boligprisene falt nominelt med 1,1 prosent i september, men steg med 0,2 prosent sesongkorrigert.

Vis mer

DNB Eiendoms leder Terje Buraas sa i forbindelse med at boligprisstatistikken kom, at han var litt overrasket over at den sesongjusterte prisveksten ikke ble høyere.

-September er imidlertid en måned der boligprisene normalt synker, noe som har skjedd de siste ti åra. Det er fortsatt moderat prisvekst i boligmarkedet, og boligprisene har aldri vært så stabile som nå, sa Buraas.

Ifølge ham preges markedet av at flere sitter på gjerdet enn før. Boligmarkedet nå er ekstremt prissensitivt, og prises ikke boligene riktig, blir de liggende uten interesserte kjøpere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer