Sjeføkonom spår høyere boligrente

Skal opp på normalnivå om to-tre år.

Harald Magnus Andreassen spår en gradvis renteoppgang de neste to-tre årene.  Foto: Berit B. Njarga
Harald Magnus Andreassen spår en gradvis renteoppgang de neste to-tre årene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Renten skal opp, men ikke for raskt, spår sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Han spår en gradvis renteoppgang for boliglån i årene som kommer.

Under Boligkonferansen 2011 arrangert av Boligprodusentene tirsdag, sier Andreassen til DinSide at renten antakelig vil ligge på et normalt nivå om to-tre år.

- Da vi vi antakelig se en styringsrente på rundt 4 prosent, og utlånsrente på mellom 5 og 7 prosent. Men mye kan selvsagt skje innen den tid, påpeker Andreassen.

Regn ut hva dette vil bety for deg og ditt boliglån med vår renteendringskalkulator

Høye boligpriser

I mars kunne vi notere tidenes høyeste boligpriser, både nominelt og reelt, og prisveksten på bolig har vært langt større de siste årene enn i mange andre europeiske land.

Å kjøpe brukt og å bygge ny bolig koster i dag omtrent det samme, og de siste årene har det også vært en kraftig prisøkning på nye eneboliger. Skulle renten gå opp slik Andreassen spår, kan dette presse prisen på nye boliger nedover.

- Dette skyldes at pris på brukte boliger og nye boliger følger hverandre. Bruktprisene sitter i førersetet, og dette styrer hva utbyggerne kan ta for nye boliger. Dermed kan en renteøkning gi billigere byggekostnader, sier Andreassen.

Bygge nytt? Se de mest populære ferdighusene

Stort behov for flere boliger

Ifølge Øye i Prognosesenteret må vi bygge minst 350.000 nye boliger innen 2020. Foto: Berit B. Njarga
Ifølge Øye i Prognosesenteret må vi bygge minst 350.000 nye boliger innen 2020. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Den store befolkningsveksten i Norge, som skyldes økt innvandring og stabile fødselstall, gjør at behovet for nye boliger vil øke i årene fremover. Og allerede er det et underskudd av leiligheter, som det er størst etterspørsel etter. Per i dag er det 236.800 for få leiligheter i forhold til antallet som ønsker denne boformen, viser tall fra Prognosesenteret.

Ifølge adm.dir Per Jæger i Boligprodusentenes forening, er bolig behovet ekstra stort i Oslo, der det trengs en dobling i boligbyggingen, men behovet er også tilstede spesielt i Rogaland, Hordaland, Akershus og Sør-Trøndelag.

Prognosesenteret har sett på hvor stort behovet for nye boliger faktisk er, og beregner at det må bygges 350.000 nye boliger i året fram til 2020.

- Norge har den sterkeste befolkningsveksten i hele Europa, og SSB spår at vi kan nå 5,5 millioner innbyggere i 2020. Dette betyr at vi minimum må bygge 350.000 nye boliger innen 2020, sier Bjørn Erik Øye.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer