Ikke kast appelsinskallet

Sjekk alt appelsinskallet kan brukes til!

Her får du noen gode grunner til å ta vare på appelsinskallet.

KAN BRUKES TIL SÅ MANGT: Neste gang du skreller appelsinen, bør du ta vare på skallet - det kan komme godt med i huset! Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
KAN BRUKES TIL SÅ MANGT: Neste gang du skreller appelsinen, bør du ta vare på skallet - det kan komme godt med i huset! Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Vi vet at appelsinskall skal kastet i bioavfallet - men det finnes også mange gode grunner til å heller ta vare på appelsinskallet fremfor å kaste det rett i søpla.

Her får du noen av dem!

Gull for blomsterbedet

Erling Birkeland ved Mesterhagen Askøy, forteller for eksempel at appelsinskall kan pleie hagen på flere måter:

- Alle biologiske produkter brytes raskt ned, særlig i sommerhalvåret hvor det er varmt. Om du graver ned litt appelsinskall i bedet, kan det i korte perioder være med på å holde snegler unna frem til skallet blir nedbrutt, sier Birkeland til Dinside.

Appelsinskall er på lik linje med annet skrell, god til gjødsel:

- For at det skal fungere som gjødsel, bør bioavfall komposteres først, eller det må graves ned, sier han.

Bekjemper kattebæsj

Miriam Wicklund er journalist og forfatter av ti bøker om kjerringråd. I 30 år har hun samlet inn kjerringråd fra sitt radiopublikum gjennom NRK P1+ - programmet «Radiokontakten».

Ett av tusenvis av kjerringråd, sier at appelsinskall vil kunne bekjempe at katter gjør sitt fornødne i blomsterbedet.

- Om du ikke vil ha katter som bæsjer i blomsterbedet, kan du legge frem appelsinskall rundt omkring i bedet, da vil kattene holde seg unna, ifølge kjerringrådet, sier Wikclund til DinSide.

Du skal altså blande appelsinskallet i jorden, og da vil kattene finne seg et annet toalett. Dette er forøvrig ett av tipsene som også nettsiden Onecrazyhouse.com nevner.

Wicklund kommer også med et ekstratips:

- Katter liker heller ikke lukten av eddik. Da kan du helle sterk eddik, gjerne 35%, på områder der du ikke vil at kattene skal bæsje, for eksempel på trappen. På samme måte kan du også bruke eukalyptusolje, sier hun.

Kjemikaliefritt rengjøringsmiddel

Nettsiden Fountain Avenue Kitchen har også noen appelsinskall-tips på lager.

For eksempel at du kan lage ditt eget, kjemikaliefri rengjøringsmiddel til bruk i huset.

Dette trenger du:

  • Et glass eller en krukke med tettsittende lokk
  • Appelsinskall fra to appelsiner
  • Hvit eddik 7%

Slik gjør du:

  • Fyll glasset halvfullt med appelsinskall
  • Fyll resten av glasset opp med hvit eddik
  • Sett på lokket
  • La glasset stå på et kjølig, mørkt sted mens blandingen godgjør seg i to uker.
  • Ta så ut appelsinskallet og hell resten av innholdet i glasset over på en ren sprayflaske

Det lønner seg forøvrig å tynne ut appelsin- og eddikblandingen ved å fylle halve sprayflasken med vann.

Fjerne vond lukt

Nettsiden Maple and Marygold hevder at appelsinskall er genialt å bruke dersom det stinker fra søppelbøtta.

Du skal helt enkelt legge appelsinskall i bunnen av bøtta før du legger i ny pose. La skallet ligge der noen dager, og deretter vil det lukte frisk og godt igjen - men husk at du bør vaske søppelbøtta først.

Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring hos rengjøringsbyrået CityMaid, har ikke hørt om dette trikset, men mener at dersom lukten kommer fra innholdet i posen som har lekket ut i søppelbøtta, vil det gjerne være bedre å vaske bøtten og heller bruke et bioteknologisk produkt som «spiser» luktbakterier.

- Det fjerner årsaken til lukten og forebygger lukt ved neste lekkasje. Dersom søppelbøtten står på fliser, vil jeg anbefale å impregnere flis og fuger for å hindre at lukten trekker ned i underlaget, tipser Åramnes.

Et annet appelsinskall-tips vi finner på nettet, handler også om å maskere vond lukt - nærmere bestemt i kjøleskapet.

Da skal man drysse litt salt på appelsinskallet, plassere det på en hylle i kjøleskapet, og la det ligge der for å bekjempe den vonde lukten.

Åramnes råder deg til å først og fremst vaske hyllene i kjøleskapet før du setter inn ny mat.

- Det meste av matvarer er vannløselig og kan derfor fjernes med mikrofiber og vann. Har du sølt olje eller mat med mye fett, kan du bruke noe fettløsende såpe. Pass da på å vaske over med ren mikrofiber og vann i etterkant for å fjerne såperester, tipser hun.

- Høres rimelig ut

Vi henvendte oss til SINTEF MOLAB, og spurte om det kan ligge noe i tipsene om å bekjempe vond lukt med appelsinskall.

En representant for selskapet, avdelingsleder Miljø, Karina Ødegård, ønsker ikke å si så mye om dette, men kommer med følgende kommentar:

- Flere av tiltakene høres for øvrig rimelige ut. Både fordi de kan absorbere noe lukt, og fordi de kan maskere noe lukt.

Appelsinskall som tennbriketter

Nå som været blir kjøligere, kan et siste appelsinskall-tips gjerne komme godt med: det handler nemlig om å bruke skallet som tennbriketter.

Nettsiden One Crazy House presenterer tipset.

Du skal helt enkelt la appelsinskallet ligge og tørke i noen dager. Deretter kan du plassere skallet i peisen på samme måte som du gjør med tennbriketter, og fyre opp.

Appelsinskallet skal visstnok ha denne egenskapen på grunn av sitt høye innhold av olje.

Så hvorfor ikke teste det ut neste gang du fyrer i peisen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer