Rengjøring med eddik:

Sjekk alt du kan bruke eddik til!

Med så mange bruksområder i huset, fortjener dette vidundermiddelet en spesiell plass i kjøkkenskapet.

MILJØVENNLIG: Eddiksyre fungerer fint som vaskemiddel og er ikke farlig for hverken barn eller kjæledyr. Foto: Susanne Skaug
MILJØVENNLIG: Eddiksyre fungerer fint som vaskemiddel og er ikke farlig for hverken barn eller kjæledyr. Foto: Susanne Skaug Vis mer
Publisert

Eddik er kjent for å løse små og store problemer, da den både er desinfiserende, fettoppløsende og fjerner vond lukt.

Yngve Stenstrøm, professor i organisk kjemi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) forklarer hvorfor eddiken er så anvendelig.

– Det viktigste ved eddiken kommer fram av det egentlige navnet, eddiksyre eller etansyre. Vaskemidler er vanligvis svakt basiske og har dermed motsatte egenskaper enn eddik. For mange formål er disse effektive, men for andre er eddiken absolutt bedre, forteller han.

På kjøkkenet

Har du svidd pizzaen eller røyker du innendørs? Den vonde lukten kan fjernes ved å plassere en bolle med eddikvann i det rommet hvor lukten er sterkest. Mange bruker å sette den under sofaen eller i vinduskarmen.

– Eddiksyren reagerer med den vonde lukten, slik at den kommer i en form som gjør at den ikke lenger er flyktig. Dermed kan vi ikke lukte den, sier Stenstrøm.

Det samme gjelder i kjøleskapet. Eddiken hemmer den vonde lukten slik at den ikke når nesa vår, og gjør den mye enklere å vaske vekk med vann. Tørker du i tillegg over med 35 % eddikessens etterpå, kan du forhindre muggdannelse i kjøleskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer