Rengjøring med eddik:

Sjekk alt du kan bruke eddik til!

Med så mange bruksområder i huset, fortjener dette vidundermiddelet en spesiell plass i kjøkkenskapet.

MILJØVENNLIG: Eddiksyre fungerer fint som vaskemiddel og er ikke farlig for hverken barn eller kjæledyr. Foto: Susanne Skaug
MILJØVENNLIG: Eddiksyre fungerer fint som vaskemiddel og er ikke farlig for hverken barn eller kjæledyr. Foto: Susanne Skaug Vis mer
Publisert

Eddik er kjent for å løse små og store problemer, da den både er desinfiserende, fettoppløsende og fjerner vond lukt.

Yngve Stenstrøm, professor i organisk kjemi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) forklarer hvorfor eddiken er så anvendelig.

– Det viktigste ved eddiken kommer fram av det egentlige navnet, eddiksyre eller etansyre. Vaskemidler er vanligvis svakt basiske og har dermed motsatte egenskaper enn eddik. For mange formål er disse effektive, men for andre er eddiken absolutt bedre, forteller han.

På kjøkkenet

Har du svidd pizzaen eller røyker du innendørs? Den vonde lukten kan fjernes ved å plassere en bolle med eddikvann i det rommet hvor lukten er sterkest. Mange bruker å sette den under sofaen eller i vinduskarmen.

– Eddiksyren reagerer med den vonde lukten, slik at den kommer i en form som gjør at den ikke lenger er flyktig. Dermed kan vi ikke lukte den, sier Stenstrøm.

EDDIKFELLE: Bananfluer forbinder lukten av eddik med lukten av råttent kjøtt. Derfor vil en krukke med eddik være svært effektivt for å bli kvitt disse plageåndene. Foto: Sylvie Bouchard/ Shutterstock/ NTB scanpix
EDDIKFELLE: Bananfluer forbinder lukten av eddik med lukten av råttent kjøtt. Derfor vil en krukke med eddik være svært effektivt for å bli kvitt disse plageåndene. Foto: Sylvie Bouchard/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Det samme gjelder i kjøleskapet. Eddiken hemmer den vonde lukten slik at den ikke når nesa vår, og gjør den mye enklere å vaske vekk med vann. Tørker du i tillegg over med 35 % eddikessens etterpå, kan du forhindre muggdannelse i kjøleskapet.

Det anbefales å bruke hansker da 35 % eddikessens er en sterk organisk syre.

Ønsker du å fjerne fettflekker fra rustfritt stål på en miljøvennlig måte? Bruk 35 % eddikessens og tørk over stålet. Resultatet blir matte og pene overflater, uten bruk av giftige vaskemidler.

– Her gjelder en gammel regel som heter «likt løser likt», sier Stenstrøm.

– Fett er ikke løselig i vann, mens eddiksyre er litt likt fettsyre og vil derfor løse fettet.

I likhet med fettflekkene, skyr også mauren unna når eddiken blir tatt i bruk. Sliter du med sukkermaur inne på kjøkkenet, lønner det seg å gni litt hvit eddik i hjørnene der mauren vanligvis ferdes. De hater lukten og vil sky den som pesten.

På vaskerommet

Visste du at eddik også kan hindre klær med sterke farger å smitte av i vaskemaskinen? Bløtlegg tekstilet i 35 % eddikessens i 10–15 minutter før det vaskes første gang, og du vil aldri trenge å bekymre deg for å få rosa klær.

KRYMPET I VASK: Har du krympet ullgenseren din? Bløtlegg den i 25 minutter i en blanding av én del eddik og to deler vann. Pass på at hele plagget et dekket. Etter 25 minutter kan du strekke genseren tilbake i sin opprinnelige form. Foto: Foto: Getty Images/iStockphoto
KRYMPET I VASK: Har du krympet ullgenseren din? Bløtlegg den i 25 minutter i en blanding av én del eddik og to deler vann. Pass på at hele plagget et dekket. Etter 25 minutter kan du strekke genseren tilbake i sin opprinnelige form. Foto: Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

– Vær likevel oppmerksom på at syren som benyttes må vaskes grundig ut av tekstilet. Gjør man ikke det så vil prosessen fortsette, og etter en tid vil tekstilet nærmest smuldre opp, advarer Stenstrøm.

Vasket klær og glemt de i maskinen? ​Resultatet er vond lukt både i klærne og maskinen.

Dette løser du ved å vaske klærne på nytt med en halv kopp hvit eddik. Lukten vil garantert forsvinne, og tøyet blir mykt.

På badet

Mange plages av kalkflekker i dusjen, noe som kommer av såkalt hardt vann.

– Hardt vann inneholder mye kalsium. Dette binder seg til såpemolekylene, som er uløselige i vann, forklarer Stenstrøm.

– Eddiksyren vil reagere med kalsiumet, og såpemolekylet frigjøres. Dermed løses flekkene og kan vaskes bort.

GULE RINGER: Hell to kopper hvit eddik i toalettskålen og la det virke over natten. Du fjerner både vond lukt og de gule ringene. Foto: ilove/Shutterstock/NTB scanpix
GULE RINGER: Hell to kopper hvit eddik i toalettskålen og la det virke over natten. Du fjerner både vond lukt og de gule ringene. Foto: ilove/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Har du glassdører i dusjen og sliter med å fjerne de stygge vannflekkene? Bruk cirka to deler oppvaskmiddel og én del eddik. Så bruker du en svamp til å påføre blandingen på dusjveggene. Du behøver ikke skrubbe mye, men påfør middelet og gnikk litt rundt der du ser at det trengs. Så lar du det stå noen minutter før du skyller av. Resultat: Skinnende rene og blanke dusjvegger på 1-2-3.

Et kjent kjerringråd er at du kan bruke eddik og bakepulver som avløpsåpner. Svakheten ved blandingen er at den ikke trenger nedover som kommersielle avløpsåpnere gjør. Derfor er det bedre å bruke blandingen til å forebygge tette avløp, da det renser opp og fjerner bakterier og vond lukt.

Det er også mye mer skånsomt mot rørene og lommeboka enn kommersielle avløpsåpnere. Bruk en trakt til å helle en halv kopp bakepulver etterfulgt av én kopp eddik ned i sluket. Når skummingen avtar kan du skylle med kokende vann. Vent så i fem minutter, og etterskyll med vann fra springen.

På stua

Persiennevasken er ingenting å grue seg for når man har lært seg dette lille trikset. Bland likt med 7 % hvit eddik og vann i en bøtte og ta på hvite hansker. Dypp fingeren i blandingen og dra langs begge sider av spilene. Jobben går relativt raskt unna, og du vil bli forbløffet over resultatet.

VARER LENGRE: Hell to spiseskjeer epleeddik og to spiseskjeer sukker i blomstervannet. Skift vann annenhver dag så har du friske blomster mye lenger. Foto: Africa Studio/ Shutterstock/ NTB scanpix
VARER LENGRE: Hell to spiseskjeer epleeddik og to spiseskjeer sukker i blomstervannet. Skift vann annenhver dag så har du friske blomster mye lenger. Foto: Africa Studio/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Ser gulvteppet slitt og skittent ut av altfor mye beintrafikk? Ta det ut på terrassen og skrubb det med vann og oppvaskmiddel, skyll av og spray over med en blanding av hvit eddik og vann etterpå. Eddiken desinfiserer og nøytraliserer lukt, i tillegg er den sikker i bruk rundt kjæledyr og barn.

Har minstemann dekorert bordet ditt med kunstneriske kulepennstreker mens du var borte, kan du ta det helt med ro. Skaden er ikke uopprettelig. Skrubb med 35 % eddikessens på strekene med en svamp eller fille, så vil kunstverket forsvinne. Til slutt går du ut og kjøper en tegneblokk til den lille kunstneren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer