Sjekk at ovnen er rentbrennende

Skal du kjøpe brukt ovn, så sjekk om den er rentbrennende!

SJEKK DETTE FØR DU KJØPER BRUKT: SKal du kjøpe brukt peisovn, bør du kontrollere at den er rentbrennende. Det er nemlig forbudt å installere eldre ovner fra før 1998, da disse ikke er rentbrennende. Foto: Finn.no/Kristin Sørdal
SJEKK DETTE FØR DU KJØPER BRUKT: SKal du kjøpe brukt peisovn, bør du kontrollere at den er rentbrennende. Det er nemlig forbudt å installere eldre ovner fra før 1998, da disse ikke er rentbrennende. Foto: Finn.no/Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du på jakt etter ny vedovn, er det ikke sikkert du skal gå for en som er brukt. Og i alle fall ikke en som er altfor gammel.

Det er nemlig krav til at alle vedovner som skal installeres i norske hjem, skal være rentbrennende.

– Etter den 1.7. 1998 kom det krav om at alle ovner som installeres, skal være rentbrennende. Det er byggereglene som stiller krav om rentbrennende ildsteder. Norge har egne utslippskrav, det er derfor ikke tilstrekkelig at et ildsted er CE merket. Produktet skal være testet for utslipp etter Norsk standard, forteller fagansvarlig Ivar Bjerke i Norsk brannvernforening til DinSide.

Kravene stilles av Direktoratet for byggkvalitet i byggereglenes paragraf 9-10, hvor det hevnises til Norsk Standard NS 3059.

Unntaket kan være dersom du skal installere en antikk ovn:

Foretrekker du biopeis? Da bør du lese dette: Den viktige forskjellen på biopeiser

Forbudt å installere gamle ovner

Ifølge Norsk Varme, er cirka 49 prosent av alle ovnene i norske husstander, av den gamle typen. I antall er det i overkant av 1,5 millioner gamle ovner i norske hus og hytter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer