Avløpsrør

Sjekk avløpsrør før boligkjøp

Alle forsikringsselskap har nemlig fradrag i husforsikringen hvis gamle avløpsrør får brudd, og det kan fort bli dyrt for deg.

FORSIKRINGSSMELL: Bruddskader på gamle avløpsrør kan i verste fall ikke være dekket av forsikringen. Derfor anbefales du å finne ut hvor gamle og av hvilket materiale avløpsrørene er før du kjøper boligen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FORSIKRINGSSMELL: Bruddskader på gamle avløpsrør kan i verste fall ikke være dekket av forsikringen. Derfor anbefales du å finne ut hvor gamle og av hvilket materiale avløpsrørene er før du kjøper boligen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du er på boligjakt, er det viktig å lese nøye gjennom alle dokumentene du får framlagt, spesielt tilstandsrapport, egenerklæringsskjema og regnskap dersom du kjøper bolig i borettslag eller sameie.

Badet er et rom du bør sjekke ekstra godt, både på visning og i dokumentene, men i mange tilstandsrapporter er det bare beskrevet om badet er pusset opp, og det fokuseres på pene fliser og blanke armaturer i stedet for det som er viktig, eksempelvis tettesjikt, rør, sluk og fall på gulv.

- Dette gir et dårlig bilde av tilstanden på det tekniske anlegget. Vi skulle ønske at det i større grad ble fokusert på både avløp- og vannrør, i tillegg til om det er skiftet sluk og lagt membran på gulvet i bad, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge til Dinside.no.

Her har mange takstmenn en vei å gå, understreker han.

Fare for forsikringssmell

Avløpsrør, både alder og materiale, er noe du burde komme til bunns i før du legger inn bud på boligen. Det er nemlig slik at alle forsikringsselskap har fradrag på husforsikringen dersom det blir brudd på gamle avløpsrør.

Er rørene av plast, derimot, trenger du ikke å bekymre deg for forsikringsfradrag, fordi slike avløpsrør kom i nyere tid og tåler både deformasjon og korrosjon langt bedre enn annet materiell.

- Blir det brudd på avløpsrør som er over 20 år gamle, og ikke av plast, vil du få fradrag på husforsikringen på fem prosent per år opp til 100 prosent etter nye 20 år, sier Sindre Heyerdahl i Storebrand til Dinside.no.

Det vil si at etter 20 pluss 20 år får du ikke noe erstatning i det hele tatt dersom avløpsrørene får bruddskade.

Dette gjelder bruddskader på utvendige rør og ledninger av andre materialer enn plast, samt bruddskade på bunnledninger (ledninger som ligger i grunnen under boligen).

Kan koste titusener

Og, prisen på avløpsrørskader? Nielsen i Rørentreprenørene forteller at hvis bruddet er midt på røret og det er en oversiktlig skade, kan en liten del av avløpsrøret enkelt skiftes ut, men er skaden i dekket mellom to etasjer, vil det naturlig nok medføre en større arbeidsinnsats.

- Å sette en pris på slike reparasjoner er nesten umulig, men hvis jeg må tippe tror jeg nok vi fort kan komme opp et sted fra 10.000 til godt over 50.000 kroner, alt etter kompleksitet og tilgjengelighet, sier Nielsen.

Dette er da prislappen kun for å fikse en eventuell lekkasje, legger han til. I mange tilfeller må gjerne under- eller overetasjen også repareres, ikke bare berørt leilighet eller rom, noe som kan gjøre jobben vesentlig dyrere.

Viktig visningsspørsmål

Nettopp på grunn av aldersfradraget på forsikringen og de potensielt høye reperasjonskostnadene, understreker Heyerdahl i Storebrand hvor viktig det er å spørre om avløpsrør på visning.

- De fleste kan la seg imponere av fine overflater og en nymalt vegg på visning, men det ofte ikke er like nærliggende å tenke like nøye på avløpsrør, men det bør det være, sier Heyerdahl.

Spør megler eller sjekk tilstandsrapporten for å finne ut hvor gamle, og ikke minst i hvilket materiale, avløpsrørene i bakken er i helt fram til offentlig knutepunkt, råder han.

Men, i mange tilfeller kan det være vanskelig å sjekke avløpsrør, da de som oftest er innebygd i en eller annen kasseløsning, supplerer Nielsen i Rørentreprenørene.

- Et tips er å sjekke under kjøkkenbenken. Hvis det åpenbart er gamle rør der, er de mest sannsynlig likens på badet. Som rørleggere har vi vært på mange rørbrudd og lekkasjer grunnet elde på avløpsrør, sier fagsjefen.

Avslutningsvis minner vi om at det nylig er vedtatt endringer i avhendingsloven, hvor blant annet «solgt som den er»-klausulen fjernes, noe som pålegger selger skjerpet opplysningsplikt om alle forhold ved egen bolig, og takstmenn får mer ansvar og høyere krav til innhold og grundighet i tilstandsrapportene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer