Bytte slange til gassgrill

Sjekk datostemplingen på gasslangen

Produksjonsåret står på slangen. Og etter noen år bør gassgrillen få ny.

VIKTIG TALL: På gasslangen din vil du finne et tall som dette. Denne slangen ble produsert i fjerde kvartal 2009. Den er med andre ord mer enn moden for utskiftning. Foto: KRISTIN SØRDAL
VIKTIG TALL: På gasslangen din vil du finne et tall som dette. Denne slangen ble produsert i fjerde kvartal 2009. Den er med andre ord mer enn moden for utskiftning. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Du har helt sikkert hørt det før: Du må være forsiktig med gassgriller. Man har gass og åpen ild på ett og samme sted, og det sier seg selv at det kan bli trøbbel.

Slik sjekker du gassgrillen før årets grillsesong!

En kilde til fare er slangen fra gassbeholderen til selve grillen. Denne er nemlig som ferskvare å regne, da den er laget av gummi og kan sprekke opp etter noen års bruk. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor å bytte slangen minst annenhvert år.

Og er du usikker på hvor gammel slangen din er, finnes det et godt og enkelt tips: Bare sjekk datostemplingen! Alle gasslanger skal nemlig være merket med produksjonsår, så du vet nøyaktig hvor gammel den er.

Og gjør det før du begynner å grille.

– De fleste branner og eksplosjoner ved grilling skjer når en person bruker en grill som ikke har vært brukt på en stund, eller rett etter påfylling og feste av gassbeholderen på grillen, sier nemlig fagsjef Leif Høyland ved If Sikkerhetssenter i en pressemelding.

Les også: – Lukk ventilen før du setter på regulatoren, og sørg for at låseringen klikker på plass!

Hvor stor er faren?

Men hvor mange branner skjer faktisk som følge av uvettig gassgrilling?

SKJER: I fjor startet en brann på Tjøme, som kan ha vært en direkte følge av lekkasje fra gasslange i gassgrill. Foto: TB.no
SKJER: I fjor startet en brann på Tjøme, som kan ha vært en direkte følge av lekkasje fra gasslange i gassgrill. Foto: TB.no Vis mer

Det er det trolig ingen som vet. Grilling blir nemlig ikke utskilt i statistikker, for eksempel fra DSB. Men tallet er sannsynligvis ikke spesielt høyt. Grilling stod bak 66 branner i perioden 2007 til 2009, ifølge Norsk brannvernforening. Og 46 av disse skyldtes engangsgrill. Dermed står vi igjen med 20 branner fra tradisjonelle griller, og enda færre fra gassgriller.

Det er heller ikke mange nyhetsartikler å finne om gassgrill-branner. 13. februar 2013 tok det fyr i en balkong i Oslo etter en tidlig start på gassgrillsesongen, og på Sola tok det fyr etter gassgrilling 6. april samme år. I oktober 2015 tok det fyr i en propanbeholder til en grill i Notodden.

Unngå brann under grillingen med disse grillvett-reglene!

Det finnes eksempler på at nettopp dårlige gasslanger kan være synderen. I 2012 tok det fyr på Tjøme, og brannvesenet pekte på at det kunne være lekkasje fra slangen som satt i gang brannen. Den 5. mai 2013 gikk Brann- og redningsetaten i Oslo dessuten ut med denne advarselen på Twitter:

Slik sjekker du

Men selv om ikke gassgrill-brann er det du ser mest av i sommer-Norge, er det selvfølgelig det gode, gamle ordtaket som gjelder: Bedre føre var, enn etter snar.

MER: Også koblingene i gassgrillen må sjekkes for lekkasje.  Foto: KAROLINE BRUBÆK
MER: Også koblingene i gassgrillen må sjekkes for lekkasje. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer

Hvor gammel gasslangen din er bør ikke være det eneste du sjekker før du eventuelt bytter den ut. Noen ganger kan de leve kortere enn to år, andre ganger lenger, så det finnes ikke et enkelt fasitsvar på levetiden.

Slangens produksjonsår er dessuten tidligere enn da du begynte å bruke den, og en gummislange vil typisk holde seg bedre i en butikkhylle enn ute på terrassen.

Slik renser du grillen raskt og effektivt

Slik kan du oppdage gasslekkasjer:

  • Bøy og tøy gasslangen for å se etter sprekker.
  • Pensle såpevann på slangen og gassforbindelsene. Lekker det gass, vil det oppstå små såpebobler. Du kan også bruke en egen lekkasjespray.
  • Bruk nesen. Lukter du gass, må du snarest stenge av tilførselen og fjerne gassflasken fra grillen.

Deler av artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer