Ferdighus 2019

Sjekk de norske ferdighus-favorittene

Det er både tradisjon og moderne inspirasjon i de mest populære ferdighusene til de største utbyggerne.

BLANT DE MEST POPULÆRE FERDIGHUSENE: Slik kan det se ut inne i et av de mest populære ferdighusene fra en av de største utbyggerne av nye boliger i 2018. Bildet er av kataloghuset Lun fra Nordbohus, som var den tredje største aktøren for igangsettelse av nye boliger i 2018. Absolutt største aktør er OBOS - inkludert deres datterselskap Block Watne. Foto: Nordbohus
BLANT DE MEST POPULÆRE FERDIGHUSENE: Slik kan det se ut inne i et av de mest populære ferdighusene fra en av de største utbyggerne av nye boliger i 2018. Bildet er av kataloghuset Lun fra Nordbohus, som var den tredje største aktøren for igangsettelse av nye boliger i 2018. Absolutt største aktør er OBOS - inkludert deres datterselskap Block Watne. Foto: Nordbohus Vis mer
Publisert

En forutsetning for et sunt boligmarked og en moderat prisutvikling er at det er nok kapasitet til å dekke etterspørselen - som direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund uttalte da boligprisstatistikken for januar 2019 ble presentert.

Nylig offentliggjorde Boligprodusentenes Forening statistikken over igangsettelser av nybygg i 2018.

Salg og igangsetting av nye boliger i 2018:

  • Totalt ble det solgt 27.368 nye boliger i 2018; 14.189 leiligheter, 5.798 småhus og 7.373 eneboliger.
  • Mens igangsettingen av leiligheter økte, sank igangsettingen av småhus og eneboliger. Det ble igangsatt nybygging av 16.776 leiligheter, 6.071 småhus og 6.648 eneboliger.

Der avslører de at OBOS, inkludert deres datterselskap Block Watne, er den største boligbyggeren i Norge, med det største antallet igangsatte nye boliger. Deretter følger Systemhus, Nordbohus og Mesterhus.

Ifølge Boligprodusentenes Forening ble det igangsatt 29.496 boliger i 2018, som er en nedgang på 4 prosent fra 2017. Og ifølge Boligprodusentene, dekker dette ikke opp etterspørselen.

- Norges demografisk betingede boligbehov er på 31.500 boliger. Dette betyr at vi i 2018 igangsatte cirka 2.000 færre boliger enn det behovet skulle tilsi, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene.

# Boligaktør Igangsatte boliger 2018
1OBOS1640
2Systemhus1227
3Nordbohus1178
4Mesterhus1000
5Norgeshus914
6Byggmann911
7Selvaag Bolig840
8Blink Hus828
9BoligPartner766

Det bygges flest boliger i Akershus, fulgt av Oslo og Trøndelag. Men spesielt Oslo har utfordringer med for få nybygg til å dekke etterspørselen, ifølge Jæger

- Vi opplever at Oslo har den største utfordringen, der det ble igangsatt 20 prosent færre boliger enn det behovet er. I Trøndelag er det omvendt, der bygges det flere boliger enn vårt beregnede boligbehov, sier Jæger.

Kjøpe bolig? Vær obs på dette om du vil kjøpe helt ny bolig.

Disse ferdighusene bygges det mest av

Dinside har spurt de største ferdighusprodusentene hvilke ferdighus de bygget flest av, i 2018, med fokus på kataloghus du som forbruker kan velge å bestille til selvbygging på egen tomt.

POPULÆRT: Block Watne bygger (nesten) utelukkende prosjekter nå. Disse boligene er bygget i Nittedal - og Block Watne sier de har vakt stor interesse de siste årene. Foto: Block Watne
POPULÆRT: Block Watne bygger (nesten) utelukkende prosjekter nå. Disse boligene er bygget i Nittedal - og Block Watne sier de har vakt stor interesse de siste årene. Foto: Block Watne Vis mer

Bjørnar Tretterud, salgs- og markedssjef i Block Watne, sier til Dinside at de gjennom de siste 25 årene har utviklet seg fra å selge eneboliger fra katalog til mer entreprenørvirksomhet, hvor de altså kjøper tomter og bygger ut selv - for deretter å selge boligene.

- Boliger levert fra katalog ble avsluttet i 2017. Likevel representerer frittstående eneboliger 1/3 av salget i 2018, sier Tretterud til Dinside.

Selskapet lanserte imidlertid rett før jul et nytt konsept kalt Block Watne Fluks som retter seg mot dem som har egen tomt.

BLOCK WATNES NYE KONSEPT: Fluks kalles dette rykende ferske konseptet for bygging på egen tomt. Du setter selv sammen modulene slik det passer akkurat din tomt. Konseptet er designet i samarbeid med det norske arkitektfirmaet Helen & Hard. Foto: Block Watne
BLOCK WATNES NYE KONSEPT: Fluks kalles dette rykende ferske konseptet for bygging på egen tomt. Du setter selv sammen modulene slik det passer akkurat din tomt. Konseptet er designet i samarbeid med det norske arkitektfirmaet Helen & Hard. Foto: Block Watne Vis mer

- Men dette er så ferskt at vi ikke har kommet i gang med bygging ennå. I første rekke retter vi oss mot dem som har tomt i Oslo-området, forteller Tretterud til Dinside.

Aurora er stadig populær fra Nordbohus

- De tre eneboligene vi bygde mest av i 2018 er Aurora, Lun og Opal, forteller Stian R. Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus AS til Dinside.

Nordbohus er den tredje største aktøren i antall igangsatte nybygg i 2018.

Aurora og Lun er gjengangere på trendtoppen fra denne ferdighusbyggeren de siste fem årene.

POPULÆRE AURORA: Aurora er mest populær fra Nordbohus, både i 2018 - men også de siste fem årene. Foto: Nordbohus
POPULÆRE AURORA: Aurora er mest populær fra Nordbohus, både i 2018 - men også de siste fem årene. Foto: Nordbohus Vis mer
AURORA: Slik kan Aurora se ut innvendig. Foto: Nordbohus
AURORA: Slik kan Aurora se ut innvendig. Foto: Nordbohus Vis mer

Moursund forteller også at de tidligere kunne oppleve noen geografiske forskjeller på hva folk i ulike landsdeler ønsket å bygge, med litt mer herskapelig uttrykk på Vestlandet, litt mer tradisjonelt på Østlandet og kanskje litt mer moderne nordpå.

LUN FRA NORDBOHUS: Også blant topp tre siste fem år. Foto: Nordbohus
LUN FRA NORDBOHUS: Også blant topp tre siste fem år. Foto: Nordbohus Vis mer
LUN: Og slik kan Lun se ut innvendig. Foto: Nordbohus
LUN: Og slik kan Lun se ut innvendig. Foto: Nordbohus Vis mer

- Men dette har blitt visket mer og mer ut de siste fem årene, og det er forholdsvis vanskelig å se noen arkitekturmessig forskjell i preferansene ut fra landsdel, sier Moursund til Dinside.

Mesterhus: Mest skreddersøm

Monica Blom Thorsen, markedssjef i Mesterhus Norge, sier til Dinside at 41 prosent av de nye boligene de bygget i 2018, var eneboliger. 31 prosent var rekkehus og 27 prosent leiligheter. 10 prosent av eneboligene var bygget på felt.

- Det vi faktisk bygger aller mest av, er skreddersydde hus, altså hus som gjerne tar utgangspunkt i et av husene fra vår huskatalog, men som kunden ønsker å tilpasse etter egne ønsker. Av hustyper fra vår huskolleksjon har vi solgt mest av det tradisjonelle huset Karita, samt av de moderne funkishusene Signatur 303 og Signatur 305, forteller Thorsen til Dinside.

KARITA FRA MESTERHUS: Mest pop fra Mesterhus i 2018 - og siste fem år. Foto: Mesterhus
KARITA FRA MESTERHUS: Mest pop fra Mesterhus i 2018 - og siste fem år. Foto: Mesterhus Vis mer
SKREDDERSØM: Eksempel på skreddersøm fra Mesterhus. Foto: Mesterhus
SKREDDERSØM: Eksempel på skreddersøm fra Mesterhus. Foto: Mesterhus Vis mer

Hun understreker at alle disse som regel tilpasses til kundens behov - og at det er få som bygger huset akkurat som det er i katalogen.

Siste fem år er det Karita, Nanne og Nora som topper listene. Signatur-serien er relativt ny, og kommer dermed ikke med på akkurat den listen, ifølge Thorsen.

SIGNATUR FRA MESTERHUS: Tidligere var slike hus forbeholdt Bærum og Stavanger-området, men nå finner man trendhusene fra Signatur-serien landet rundt, ifølge Mesterhus. Foto: Mesterhus
SIGNATUR FRA MESTERHUS: Tidligere var slike hus forbeholdt Bærum og Stavanger-området, men nå finner man trendhusene fra Signatur-serien landet rundt, ifølge Mesterhus. Foto: Mesterhus Vis mer

- Nora er et hus på én etasje, og vi ser at våre hus på én etasje er populære. De er relativt rimelige hus og kan passe til mange målgrupper, sier Thorsen.

Når det kommer til regionale forskjeller, sier Thorsen at vi er inne i et trendskifte. Signaturserien, som er en kolleksjon av moderne funkishus, har på få år blitt blant Mesterhus' aller mest populære hus.

- Vi ser at det er et trendskifte i den norske befolkningen. Det er ikke mange år siden det kun var i Bærum og Stavanger-området vi så hus av mer moderne preg. I dag finner vi trendhusene landet rundt. De er en hyggelig observasjon, uttaler Thorsen til Dinside.

Norgeshus: - Kataloghusene er til inspirasjon

Markedssjef Øyvind Eidem i Norgeshus sier til Dinside at de mest solgte boligene deres er konseptboligen Trend i ulike varianter - og at dette også har vært den mest solgte boligen de siste årene.

TREND FRA NORGESHUS: Mest populær fra Norgeshus de siste årene. Foto: Norgeshus.
TREND FRA NORGESHUS: Mest populær fra Norgeshus de siste årene. Foto: Norgeshus. Vis mer
TREND: De fleste husene er tilpasset kunden, men slik kan Trend se ut innvendig. Foto: Norgeshus.
TREND: De fleste husene er tilpasset kunden, men slik kan Trend se ut innvendig. Foto: Norgeshus. Vis mer

I likhet med Mesterhus, sier også Eidem at Norgeshus sjelden bygger hus slik de er tegnet i katalogen - men at hvert enkelt prosjekt blir tegnet ut og bygget ut fra kundens ønsker.

- Vi bruker å si at de husene vi har i katalogen skal være til inspirasjon, men så tegner vi akkurat det du vil ha. I prosjekter i egenregi er nok Trend den mest populære varianten. Slik sett er det nok rettere å si at de husene vi har i katalogen fungerer som en inspirasjon når man skal få tegnet sitt eget hus, forteller Eidem.

44,3 prosent av de boligene Norgeshus bygde i 2018 var eneboliger, mens resten var likt fordelt på rekkehus og leiligheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer