Fjerne riper i tallerken

Sjekk den forskjellen!

Slik kan du fjerne stygge striper i tallerkenen lekende lett.

RIPER: Slik blir du kvitt ripene i tallerkenene dine! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Noen typer bestikk kan lage mørke riper på tallerkener. Dette kan skyldes både selve metallet, innholdet av nikkel samt utformingen av knivens skjæretagger - alt dette kan lage svarte streker på porselenet.

Men alt håp er ikke ute selv om serviset ditt har fått svarte bestikkstreker.

Vi har testet tre ulike råd for fjerning av bestikkmerker på tallerkenen, og det er én som skiller seg ut!

Derfor blir det riper

- Stål som er for mykt, kan gi en stripe på tallerkenen. Når man gnir to ting mot hverandre, som stål og porselen, er det slik at den som er svakest vil gi seg. Om stålet da er mykere enn glasuren, kan man få en mørk stripe. Dette er et ekte bestikkmerke av stål, og det er kun saltsyre som vil fjerne dette, sier produksjonssjef Floyd Malek hos Porsgrunsd Porselænsfabrik til Dinside.

- Men om stål eller annet er hardere enn glasuren, kan du få en klar ripe i overflaten, sier han videre.

Malek forteller at den vanligste årsaken til «møkkete» overflate på serviset, er at det kan bli riper ved mange vask med sterk såpe og stabling av varmt porselen hvor man skyver porselenet oppå hverandre istedenfor å sette det pent oppå hverandre.

Ifølge Malek er «hoven» på porselenet, altså delen under tallerkenen, godt polert, men uten glasur.

- Så om man gjør dette feil kan det som sagt bli klare riper. I disse ripene kan det samle seg eggehvitestoffer. Særlig om man skyller av med for varmt vann. Dette fremtrer som ett mørkt belegg. For å fjerne belegget kan man legge porselenet i bløt med sitron eller vinsyre som man kjøper på apoteket. Spe ut i forhold til bruksanvisningen og skyll og tørk av porselenet godt etterpå, tipser Malek.

Pass på bestikkets legering

Bestikkets legering og hvordan kniven er slipt, kan påvirke hvor lett det kan bli riper i porselenet.

- Vi ser at noe av det som er solgt som legering 8 til 10 i enkelte tilfeller kan gi bestikkmerker. Jeg vil anbefale 10, da er man veldig sikker på at det ikke setter slike striper i porselenet, sier Malek.

Bestikk og andre kjøkkenartikler er ofte laget av det man kaller 18/8-stål. Dette referer til stål legert med 18 prosent krom og 8 prosent nikkel. 18/10-stål har altså 10 prosent nikkel, og vil være mindre tilbøyelig til å lage bestikkmerker i porselenet.

Dersom du har fått slike svarte bestikkstriper på tallerkenene dine kan du som en siste nødløsning bruke Jif skurekrem.

- Selv om slipestoffer ikke er noe vi egentlig vil ha på glasuren, kan man bruke en dråpe Jif om ingenting annet fjerner det. Er det en virkelig stålavsetning av en kjip kniv, må du over på saltsyre - men det er ikke noe som hvem som helst kan gjøre, sier Malek til DinSide.

Han understreker at han absolutt ikke anbefaler bruk av slipemidler på glasuroverflaten - men at dette kun er en nødløsning dersom porselenet er så slitt at man ikke på noen annen måte får fjernet det.

ALT VIRKER: Alle disse midlene virker, men MrMuscle virker desidert best! Foto: KRISTIN SØRDAL
ALT VIRKER: Alle disse midlene virker, men MrMuscle virker desidert best! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

MrMuscle vinner kampen

Vi har tidligere testet Jif skurekrem på våre tallerkener som var fulle av bestikkmerker - og det med stort hell. I mellomtida har vi også fått tips fra lesere om to andre midler for å løse samme problem: MrMuscle keramikkrent - og tannkrem.

Vi har derfor funnet fram tre tallerkener med rikt monn av bestikkmerker, og testet disse tre midlene mot hverandre.

Konklusjonen er at alle tre midlene virker, men MrMuscle viser mest krefter og er både mest effektiv og fjerner desidert mest av bestikkmerkene.

Slik har vi testet - og slik gjør du

Vi har ganske enkelt tatt tre like tallerkener og påført en liten mengde av de ulike rensemidlene på hver sin tallerken. Deretter har vi benyttet en vaskesvamp (ikke med skrubb) til å gnikke med.

Alle midlene tar en god del av bestikkripene, men både Jif og tannkremen krever en del mer gnikking før merkene svinner, enn tilfellet er med MrMuscle.

DEN STERKESTE VINNER: MrMuscle Keramikkrent er det som gir desidert best resultat, og det med på langt nær så mye gnikking som de to andre metodene krever. Foto: KRISTIN SØRDAL
DEN STERKESTE VINNER: MrMuscle Keramikkrent er det som gir desidert best resultat, og det med på langt nær så mye gnikking som de to andre metodene krever. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Muskelmiddelet tar alle bestikkmerkene lekende lett - her kreves det på langt nær så mye gnikking som med de to andre midlene - og resultatet blir attpåtil mye bedre også. Den delen av tallerkenen som vi har vasket med svamp og MrMuscle, blir nesten som ny.

Husk at dette skal brukes med den ytterste forsiktighet - og du bør nok holde det unna penserviset ditt. Som Malek hos Porsgrunds Porselænsfabrik sier: Det er slipemidler, og de vil du egentlig ikke ha på glasuren på porselenet ditt!

Pass på dette ved vask

Som Malek hos Porsgrunds Porselænsfabrik også sier, er det forskjell på i hvor stor grad ulike bestikk setter merker i porselenet. Det er også andre aspekter som kan spille inn.

- Hvis man har vasket porselenet daglig i sterke vaskemidler, så får man ett kjemisk angrep på glasuroverflaten og får en matt overflate - og da kan til og med et bra bestikk sette merker, forteller Malek.

- Noe mange også gjør feil, er å skylle porselenet i for varmt vann, før de setter det i oppvaskmaskinen. Da vil eggehvitestoffer feste seg i overflaten, og man får en grå og matt overflate, forteller han.

Og ja, dette er noe du kan oppleve også hjemme på kjøkkenbenken - det er ikke kun et storkjøkkenproblem.

- Dette kan også være hjemme på kjøkkenbenken. Dersom du har bånn gass på varmt skyllevann, stabler feil og dette er noe du gjør gang på gang, over tid, kan du akkumulere eggehvite i overflaten, forteller Malek.

Deler av artikkelen har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 24. desember 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer