Avslører mugg i boligen:

- Sjekk det nå

Gjør du dette feil hjemme så blir resultatet som dette.

DÅRLIG LUFTING: Kostnadene etter fuktskader kan komme opp i flere hundretusen kroner. Foto: Rentox
DÅRLIG LUFTING: Kostnadene etter fuktskader kan komme opp i flere hundretusen kroner. Foto: Rentox Vis mer
Publisert

Jula skal være en hyggetid. Men for noen blir det også en ubehagelig oppdagelse. Etter sommerens og høstens mange nedbørsrekorder kommer mange til å få en kjip overraskelse når de kommer opp på loftet eller ned i kjellerboden. Mugg og sopp har skapt skader for hundretusener de siste ukene.

- Vi får i disse dager mange henvendelser fra huseiere eller leietakere som har påvist vekst av muggsopp i boligen, sier Stig Holm, som arbeider som rådgiver for bedriften RenTox som har spesialisert seg på å avdekke mugg- og soppskader i boliger og hytter.

Om du oppbevarer veden inne er det flere ting du bør tenke på. Insekter, fukt-og råteskader kan nemlig følge med veden om du oppbevarer den feil. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Dette er årsaken

Dersom det dannes muggsopp i boligen er årsaken alltid fuktighet.

- Fuktighet kan komme av lekkasje fra fasade eller tak, stigende grunnfukt, kuldebruer som skaper kondens, lekkasje fra vannrør, mangelfull drenering, konstruksjonsfeil, dårlig ventilasjon eller som i mange tilfeller «feil bruk av leiligheten», sier Holm.

- Dersom muggsoppen er synlig på innsida av en vegg eller i en himling eller i et veldig begrenset område så er det et godt utgangspunkt for å kunne finne konkret årsak til problemet. En kan da åpne opp konstruksjonen lokalt, og undersøke om det er lekkasje som forårsaker muggsoppveksten, eller om det er andre forhold som eksempelvis kuldebru.

OPPDAGES NÅ: Mugg i kalde loft oppdages når julepynten skal hentes. Foto: Rentox
OPPDAGES NÅ: Mugg i kalde loft oppdages når julepynten skal hentes. Foto: Rentox Vis mer

Juletrøbbel

Det finnes noen steder i en bygning vi ikke besøker så ofte, som krypkjeller og kaldloft.

På slike steder er det ganske vanlig at soppvekst oppstår, og siden disse arealene inspiseres såpass sjelden, kan omfanget av soppveksten være betydelig før den oppdages.

Holm forteller at soppveksten på en kaldloft gjerne oppdages når julepynten som er lagret der hentes ut.

Feil bruk

Med «feil bruk» av boligen menes det at alle ventiler i leiligheten er lukket, at det bor gjerne mange personer i et lite areal hvor det både dusjes, kokes mat og gjerne tørker klær på stativ, uten at det blir utluftet i tilstrekkelig grad.

KOSTBART: Å renovere etter omfattende skader blir fort meget kostbart. Foto: Rentox
KOSTBART: Å renovere etter omfattende skader blir fort meget kostbart. Foto: Rentox Vis mer

Er luftfuktigheten for høy over noe tid, kan muggsopp dannes i løpet av bare 1-2 uker.

- Vi får nå mange henvendelser fra bekymrede beboere som registrerer at det vokser muggsopp på vegger, i vinduskarmer, bak senger og kommoder som er plassert for tett inntil en yttervegg. Vekst av muggsopp, enten den vokser synlig på overflater eller skjult i vegger eller himlinger, kan medføre helseplager for de som bor i huset fordi muggsoppsporer inneholder allergener som kan føre til allergi hos følsomme personer, forteller soppskadeeksperten.

Holm opplyser at de ofte blir kontaktet av personer som over tid har hatt helsemessige utfordringer knyttet til luftveier, som de mistenker skyldes muggsopp i huset eller leiligheten.

Kostbart

- Kostnadene med å utbedre angrep av muggsopp vil kunne variere mye. Noen ganger er det bare overflatevekst på vinduskarmer på grunn av høy luftfuktighet. Dette skapes ved at ventiler lukkes grunnet at en vil spare strøm, i kombinasjon med tørking av klær på stativ inne. En slik utbedring vil ha en beskjeden kostnad.

SJEKK DET: Se bak alle møbler som står inntil veggene. Foto: Rentox
SJEKK DET: Se bak alle møbler som står inntil veggene. Foto: Rentox Vis mer

Men pengene ruller fort hvis det er mer omfattende skader.

Har du fått muggsoppskade på badet, skjult i vegger og himlinger, kan kostnaden fort bli den samme som det som medgår til å totalrehabilitere badet. Prisen blir gjerne over 300 000 kroner. Må du rive en fordi du har fått mugg på innsida av en grunnmur, kommer også kostnaden fort opp i mer enn 100 000 kroner, avslutter Holm.

Har du et tips om skader på hytte eller hus?

Har du et tips om skader på hytte eller hus?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om skader på hytte og bolig og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart