Ny boliglov 2022

Sjekk dette ekstra grundig på visning

Selv om kravene til boligselgerne og tilstandsrapportene er skjerpet, bør du ikke droppe visningen.

DET VIKTIGSTE ROMMET: Badet er fortsatt ett av de viktigste sjekkpunktene på boligvisning, for badet er dyrt å pusse opp. Foto: Shutterstock
DET VIKTIGSTE ROMMET: Badet er fortsatt ett av de viktigste sjekkpunktene på boligvisning, for badet er dyrt å pusse opp. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar 2022 trådte ny boliglov i kraft, og forskriften som fulgte med loven krever mer omfattende tilstandsrapporter. I tillegg stiller loven strengere krav til selgers opplysningsplikt.

Det er imidlertid én av mytene at den nye boligloven tar alt ansvar fra kjøpers skuldre.

Når selgeren har dokumentert boligen grundig, har nemlig hun/han gjort jobben sin. Deretter er det kjøpers ansvar å sette seg inn i dokumentasjonen, blant annet tilstandsrapporten som har tydeligere opplysninger enn tidligere om feil, årsakene til disse og kostnadene for utbedring.

Og visningen er fortsatt et svært viktig ledd i kjøpsprosessen.

- Kan utelukke visninger

- Grunnlaget for et vellykket boligkjøp, legges allerede før visningen: Vårt viktigste og beste råd er å lese tilstandsrapporten og salgsdokumentasjonen nøye, sier administrerende direktør Daniel Helgesen i bransjeorganisasjonen Norsk Takst til DinSide.

- Det er først da du vet hva du skal se ekstra nøye på når du kommer på visningen. Om du leser informasjonen grundig, kan du også utelukke noen visninger og boliger, men samtidig være ekstra fokusert på de boligene som er av ekstra interesse, sier Helgesen videre.

Etter at nye og strengere krav til tilstandsrapportene kom på nyåret, er rapportene langt grundigere. Du får, blant annet, oppgitt estimater på utbedringskostnader der det trengs - noe som gjør det enklere og mer forutsigbart for potensielle kjøpere.

... OG IKKE: Skal du selge boligen, er det noen oppussingsgrep som er smartere enn andre. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Tre viktige visningsrom

Henning Møllerløkken, daglig leder i takstmannforetaket Taksering Norge, framholder også at tilstandsrapporten er et viktig dokument for å gi kjøper innsikt i boligens tilstand.

- Har boligen kjeller, bør du være oppmerksom på alder knyttet til drenering. På visningen bør du sjekke kjelleren godt. Er det utforet kjellervegger, bør du undersøke om det påvist fukt i veggene, sier Møllerløkken til DinSide.

NÅR BLE DET DRENERT SIST? Dette bør du finne ut av. Foto: Shutterstock
NÅR BLE DET DRENERT SIST? Dette bør du finne ut av. Foto: Shutterstock Vis mer

- Jeg anbefaler også at du setter seg inn i hva tilstandsrapporten sier om bad og vaskerom. Oppussing i disse rommene er ofte dyrere enn andre rom, fortsetter han.

På befaring skal taksmannen etter nye lovkrav ta hull i bakkant av vegg til våtrom, slik at det kan måles fuktighet i veggen. Dette gir boligkjøper et klarere bilde over tilstanden til våtrommet enn tidligere.

Men det er ikke alltid det kan tas et slikt hull, for eksempel hvis veggen til våtrommet er mot naboen eller fellesarealer. Da står det «TG IU» (tilstandsgrad ikke undersøkt) i rapporten, samt begrunnelse for hvorfor.

- Det er også viktig å få oversikt over takets tilstand. Kan du observere taket fra innsiden, fra loft eller lignende, bør du se etter fuktutslag og fuktflekker. Utbedring i forbindelse med tak er også kostnadskrevende, sier Møllerløkken videre.

- Hvert minutt teller

Det er viktig å ta seg god tid på visning, og ikke vær redd for å stille spørsmål om det du lurer på.

- Boligsalgsprosessen går ofte raskt, og da er hvert minutt på visning potensielt avgjørende. Hva du bør prioritere på visning, er i stor grad avhengig av hva tilstandsrapporten sier, sier Helgesen i Norsk Takst.

- På generelt grunnlag er våtrom, innredede kjellere, drenering, tak, rør og elektrisk anlegg punkter du bør være ekstra obs på, oppsummerer han.

Åpne vinduer og kraner

Noen ting som gjerne ikke er nevnt i tilstandsrapporten, som kan være greit å sjekke på visning, er disse:

  • Ta en runde der du åpner og lukker vinduene i boligen, for å se til at alle fungerer som de skal. I denne forbindelse kan det også vært smart å gjøre samme kontroll med ytterdør, balkongdørg og innvendige dører.
  • På kjøkkenet, badet og andre rom med vask, er det en god idé å åpne kranene. Dårlig vanntrykk kan tyde på fortettede rør.
  • Er det installert waterguard på kjøkken/bad, spør gjerne selger om denne fungerer og om du eventuelt kan teste. Det skal kun litt fuktighet til for at waterguarden skal slå inn (kun en litt fuktig finger bortpå sensoren), og det skal også være lett å tørke av sensoren og re-sette guarden.
  • Henger det bilder på veggen, flytt gjerne på dem for å se om det er skader på veggen bak eller fargeforandringer på malingen. Slike «skader» kan ofte være normal slitasje og noe kjøper må regne med å fikse selv, men det kan jo uansett være greit å vite dette før det legges inn bud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer