Fra 1. januar 2022 trådte ny boliglov i kraft, og forskriften som fulgte med loven krever mer omfattende tilstandsrapporter. I tillegg stiller loven strengere krav til selgers opplysningsplikt.
Det er imidlertid én av mytene at den nye boligloven tar alt ansvar fra kjøpers skuldre.
Når selgeren har dokumentert boligen grundig, har nemlig hun/han gjort jobben sin. Deretter er det kjøpers ansvar å sette seg inn i dokumentasjonen, blant annet tilstandsrapporten som har tydeligere opplysninger enn tidligere om feil, årsakene til disse og kostnadene for utbedring.
Og visningen er fortsatt et svært viktig ledd i kjøpsprosessen.

Vi knuser boliglov-mytene
- Kan utelukke visninger
- Grunnlaget for et vellykket boligkjøp, legges allerede før visningen: Vårt viktigste og beste råd er å lese tilstandsrapporten og salgsdokumentasjonen nøye, sier administrerende direktør Daniel Helgesen i bransjeorganisasjonen Norsk Takst til DinSide.
- Det er først da du vet hva du skal se ekstra nøye på når du kommer på visningen. Om du leser informasjonen grundig, kan du også utelukke noen visninger og boliger, men samtidig være ekstra fokusert på de boligene som er av ekstra interesse, sier Helgesen videre.
Etter at nye og strengere krav til tilstandsrapportene kom på nyåret, er rapportene langt grundigere. Du får, blant annet, oppgitt estimater på utbedringskostnader der det trengs - noe som gjør det enklere og mer forutsigbart for potensielle kjøpere.
Tre viktige visningsrom
Henning Møllerløkken, daglig leder i takstmannforetaket Taksering Norge, framholder også at tilstandsrapporten er et viktig dokument for å gi kjøper innsikt i boligens tilstand.
- Har boligen kjeller, bør du være oppmerksom på alder knyttet til drenering. På visningen bør du sjekke kjelleren godt. Er det utforet kjellervegger, bør du undersøke om det påvist fukt i veggene, sier Møllerløkken til DinSide.

- Jeg anbefaler også at du setter seg inn i hva tilstandsrapporten sier om bad og vaskerom. Oppussing i disse rommene er ofte dyrere enn andre rom, fortsetter han.
På befaring skal taksmannen etter nye lovkrav ta hull i bakkant av vegg til våtrom, slik at det kan måles fuktighet i veggen. Dette gir boligkjøper et klarere bilde over tilstanden til våtrommet enn tidligere.
Men det er ikke alltid det kan tas et slikt hull, for eksempel hvis veggen til våtrommet er mot naboen eller fellesarealer. Da står det «TG IU» (tilstandsgrad ikke undersøkt) i rapporten, samt begrunnelse for hvorfor.
- Det er også viktig å få oversikt over takets tilstand. Kan du observere taket fra innsiden, fra loft eller lignende, bør du se etter fuktutslag og fuktflekker. Utbedring i forbindelse med tak er også kostnadskrevende, sier Møllerløkken videre.

– Bruker dobbelt så lang tid
- Hvert minutt teller
Det er viktig å ta seg god tid på visning, og ikke vær redd for å stille spørsmål om det du lurer på.
- Boligsalgsprosessen går ofte raskt, og da er hvert minutt på visning potensielt avgjørende. Hva du bør prioritere på visning, er i stor grad avhengig av hva tilstandsrapporten sier, sier Helgesen i Norsk Takst.
- På generelt grunnlag er våtrom, innredede kjellere, drenering, tak, rør og elektrisk anlegg punkter du bør være ekstra obs på, oppsummerer han.

Selge bolig? Unngå denne smellen
Åpne vinduer og kraner
Noen ting som gjerne ikke er nevnt i tilstandsrapporten, som kan være greit å sjekke på visning, er disse:
- Ta en runde der du åpner og lukker vinduene i boligen, for å se til at alle fungerer som de skal. I denne forbindelse kan det også vært smart å gjøre samme kontroll med ytterdør, balkongdørg og innvendige dører.
- På kjøkkenet, badet og andre rom med vask, er det en god idé å åpne kranene. Dårlig vanntrykk kan tyde på fortettede rør.
- Er det installert waterguard på kjøkken/bad, spør gjerne selger om denne fungerer og om du eventuelt kan teste. Det skal kun litt fuktighet til for at waterguarden skal slå inn (kun en litt fuktig finger bortpå sensoren), og det skal også være lett å tørke av sensoren og re-sette guarden.
- Henger det bilder på veggen, flytt gjerne på dem for å se om det er skader på veggen bak eller fargeforandringer på malingen. Slike «skader» kan ofte være normal slitasje og noe kjøper må regne med å fikse selv, men det kan jo uansett være greit å vite dette før det legges inn bud.