Fuktskader i kjeller

Sjekk dette nå

Glemmer du det, kan du få deg en uhyggelig overraskelse senere i høst.

SKADER ETTER SOMMEREN: Sommeren kan ha skapt skikkelig trøbbel i kjelleren, spesielt hvis du har luftet mye. Dette bør du sjekke. Video: Linn Merete Rognø / Mycoteam. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En varm sommer gjør godt for kropp og sjel. For kjelleren, derimot, er det ikke gunstig med varmt vær over lengre tid. Det øker nemlig risikoen for et problem som raskt kan utvikle seg til å bli svært omfattende i høst.

Ekspertenes råd er derfor: Ta kjellersjekken nå.

Varme og fuktighet dårlig kombo

En varm sommer kan nemlig bidra til å sette fart på hussopp i kjelleren:

- Hussoppen ligger ofte latent i konstruksjonen til huset, og når det kommer lengre perioder med varme, så blomstrer den opp, sier Kristian Owren, administrerende direktør hos IFI.

Om sensommeren og på varme høstdager er det ofte høy luftfuktighet, og sammen med god temperatur medfører dette at luften inneholder mye fuktighet, forklarer Kolbjørn Mohn-Jensen, leder av Mycoteam og spesialist på råteskader i bygg.

- I kjelleren er det kjølig, og kommer luften inn hit vil det kondensere på overflater. Dette gjelder typisk kjellerstuer hvor det blir muggsopp ut i kalde hjørner og bak seng, sier han.

Krypekjellere er særlig utsatt for slik sommerkondens, ifølge eksperten.

- Da kan trematerialer fuktes opp kraftig, og med varm temperatur vil du rask få både muggsoppvekst og utvikling av råtesoppskader, advarer Mohn-Jensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer