Sjekk fargesynet ditt

Her kan du ta testen og fjerne all tvil.

Klarer du å plassere fargeflisene i riktig rekkefølge? Får du 0 poeng har du perfekt fargesyn.
Klarer du å plassere fargeflisene i riktig rekkefølge? Får du 0 poeng har du perfekt fargesyn. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fargesynet er kort sagt øyets evne til å oppfatte ulike farger. Og er du mann er sjansen temmelig stor for at du har en eller annen defekt eller svakhet i fargesynet, spesielt er evnen til å skille rødt fra grønt relativt vanlig, ifølge Wikipedia.

God indikasjon

Hvor god du er til å skille fargene fra hverandre kan du teste ved hjelp av en optisk test tilrettelagt av selskapet X-rite. Testen er basert på Farnsworth Munsell 100 Hue Test og skal gi en god indikasjon på om du har sterkt fargesyn eller ikke.

Har du dårlig fargesyn kan det forklare litt av årsaken til at du ikke har særlig innflytelse på fargevalget på vegger og interiør i heimen.

Testen består av fire linjer med en rekke fliser med forskjellige fargetoner, der flisene helt til venstre og helt til høyre er låst. Så er det din oppgave å plassere flisene i riktig rekkefølge, altså i den rekkefølgen som gir den mest glidende overgangen mellom fargene.

Dette gjør du ved å dra og slippe med PC-musen.

Ikke helt vanntett

Nå skynder vi oss å gjøre oppmerksom på at det naturligvis er noen feilkilder som må tas med i betraktningen, den viktigste er at skjermen din kan spille deg et puss. Er skjermen dårlig kalibrert, gammel og slitt, hentet fra billighylla eller har en eller annen defekt i fargegjengivelsen, kan det altså påvirke resultatet ditt negativt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer