Vaske dunjakke

Sjekk før du bruker den!

Spesiell lukt fra dunjakken kan være dårlig nytt.

SJEKK DUNJAKKEN: Har du lagret dunjakken i kjellerboden i varmesesongen bør du sjekke den grundig før du tar den i bruk. Her får du vite hvorfor, og hva du skal se etter! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Været er blitt kaldere og tiden er inne for å hente frem igjen høstkåper og dunjakker. Siden vintergarderoben opptar mye plass, har du kanskje lagret dunjakken i en ekstern bod eller kjeller?

I så fall bør du undersøke jakken nøye før du begynner å bruke den.

Obs på lukt og flekker

I kjeller og bod kan både temperatur og luftfuktighet være en helt annen enn inne i selve boligen. Og dersom dunjakken lukter kraftig av «kjeller», kan det bety at jakken er blitt oppbevart i et rom med for høy luftfuktighet, ifølge Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder av Mycoteam og ekspert på muggsopp

- Når varm og fuktig luft kommer inn i en tørr kjellerbod om sommeren, vil luften avkjøles i rommet, og da kan det oppstå så høy luftfuktighet at muggsopp kan begynne å vokse på klær som oppbevares i rommet, sier Mohn Jenssen.

MUGGSOPP PÅ KLÆR: Alle typer tekstiler som lagres i en kjellerbod med høy luftfuktighet kan bli angrepet av muggsopp. De lyse flekkene på denne buksen er tydelige spor av muggsopp. Foto: Mycoteam.
MUGGSOPP PÅ KLÆR: Alle typer tekstiler som lagres i en kjellerbod med høy luftfuktighet kan bli angrepet av muggsopp. De lyse flekkene på denne buksen er tydelige spor av muggsopp. Foto: Mycoteam. Vis mer

- Som regel er det bakterier som gir denne kjellerlukten, men i tillegg til lukten ser du ofte grålige til mørke flekker på plagget, og da er det tydelig at muggsopp har oppstått, legger han til.

Prøv med lufting

Hvis du merker kun en svak kjellerlukt av jakken, men ikke ser noe annet tegn til muggsopp, kan du redusere eller fjerne lukten helt ved å lufte jakken i direkte sollys, tipser Mohn Jenssen.

Men har det vokst muggsopp i jakken, må den få seg en skikkelig god rens før du eventuelt tar den på deg igjen, understreker Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet.

- Ellers vil soppsporer kunne bidra til utvikling av allergi hos vedkommende som bruker jakken, forteller Sørum.

Vanligvis ønsker ikke renserier å ta imot sterkt muggsoppinfiserte plagg da dette både er uheldig for de som jobber der, og fordi lukt kan smitte over på andre plagg, opplyser Jensen.

- Da anser man heller jakken som ødelagt, sier han.

Slik vasker du dunjakken

De aller fleste muggtypene blir fjernet ved vask på 90-95 grader, men dette er for varm temperatur for en dunjakke, ifølge Malin Skaar, forbrukerekspert hos Orkla.

- Men en maskinvask ved 60 grader dreper en del muggtyper og sporer, så det kan være verdt å prøve om du tar sjansen på så høy temperatur, tipser Skaar.

Bare vit at vask av dunjakker generelt, kan være et sjansespill, understreker Ingunn Grimstad Klepp, tekstilekspert hos SIFO:

- Resultatet kan bli at dunet ikke tørker fordi jakken er tett, selv etter timevis i tørketrommel. Fargen kan falme og jakken kan miste fasong, påpeker Grimstad Klepp.

Også Skaar råder deg å vurdere om du absolutt vaske dunjakken din, eller om det holder å punktvaske eventuelle flekker på krage og ermer.

- Vask sliter på plagget, understreker hun.

Har du bestemt deg for å forsøke å rengjøre dunjakken i vaskemaskinen, har Skaar følgende råd:

  • Les og følg vaskeanvisningen, særlig når det gjelder vasketemperatur. De fleste dunjakker tåler mellom 40 og 60 grader.
  • Bruk et skånsomt vaskemiddel for å beskytte dunens varmeegenskaper. Vaskemidler for ull er fine.
  • Unngå skyllemiddel.
  • Husk å ta av pelsen om du har pelskant på hetten. Om den trenger rengjøring bør den leveres separat på et renseri.
  • Dunjakken må tørkes fort etter vask for å unngå at dunen klumper seg og begynner å lukte. Bruk tørketrommel med to til tre tennisballer for å oppnå det beste resultatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer