Vaske dunjakke

Sjekk før du bruker den!

Spesiell lukt fra dunjakken kan være dårlig nytt.

SJEKK DUNJAKKEN: Har du lagret dunjakken i kjellerboden i varmesesongen bør du sjekke den grundig før du tar den i bruk. Her får du vite hvorfor, og hva du skal se etter! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Været er blitt kaldere og tiden er inne for å hente frem igjen høstkåper og dunjakker. Siden vintergarderoben opptar mye plass, har du kanskje lagret dunjakken i en ekstern bod eller kjeller?

I så fall bør du undersøke jakken nøye før du begynner å bruke den.

Obs på lukt og flekker

I kjeller og bod kan både temperatur og luftfuktighet være en helt annen enn inne i selve boligen. Og dersom dunjakken lukter kraftig av «kjeller», kan det bety at jakken er blitt oppbevart i et rom med for høy luftfuktighet, ifølge Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder av Mycoteam og ekspert på muggsopp

- Når varm og fuktig luft kommer inn i en tørr kjellerbod om sommeren, vil luften avkjøles i rommet, og da kan det oppstå så høy luftfuktighet at muggsopp kan begynne å vokse på klær som oppbevares i rommet, sier Mohn Jenssen.

- Som regel er det bakterier som gir denne kjellerlukten, men i tillegg til lukten ser du ofte grålige til mørke flekker på plagget, og da er det tydelig at muggsopp har oppstått, legger han til.

Prøv med lufting

Hvis du merker kun en svak kjellerlukt av jakken, men ikke ser noe annet tegn til muggsopp, kan du redusere eller fjerne lukten helt ved å lufte jakken i direkte sollys, tipser Mohn Jenssen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.