Sjekk før du kjøper

Derfor kan det være lurt å kjøpe mykbrødene som ligger i frysedisken.

MUGG: Såkalt mykbrød kan man oppleve at mugner fort. Følger du disse rådene vil de der i mot holde seg godt til best før-datoen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Såkalt mykbrød er en favoritt blant barn og brukes gjerne i matpakker og på tur. Men like fort som mykbrødene blir spist opp, er det noen som opplever at det kommer mugg på dem.

Posen med mykbrød på bildet under ble kjøpt på en onsdag, og fredag morgen var det grønne flekker å se - selv om det var mange dager til utløpsdatoen gikk ut. Til den matpakkesmørende farens store fortvilelse.

LÅ I BRØDBOKSEN: Disse mykbrødene var oppbevart i en brødboks på kjøkkenet, men bare etter noen dager kom det mugg på dem. Foto: Privat
LÅ I BRØDBOKSEN: Disse mykbrødene var oppbevart i en brødboks på kjøkkenet, men bare etter noen dager kom det mugg på dem. Foto: Privat Vis mer

Vi tok kontakt med mykbrødprodusentene for å høre hva dette kan skyldes.

Flere årsaker

Markedsdirektør Gry Thomsen i Bakehuset bekrefter overfor DinSide at de har mottatt noen få forbrukerhenvendelser hva gjelder mugg på deres mykbrød, Myk & Rund, i år.

- Det kan være flere årsaker til mugg, for eksempel at produktet har ligget for varmt eller i sollys for lenge, eller at det kan ha skjedd en glipp med datomerkingen, sier Thomsen til DinSide.

Ifølge Thomsen kan også hygieneaspektet når man tar ut én og en skive også spille inn.

I tillegg sier hun at kan det ha kommet fuktighet i en åpnet pose.

- Vi anbefaler at produktene blir liggende lukket i sin originale emballasje, i romtemperatur og uten direkte sollys, sier Gry Thomsen i Bakehuset.

Kan være farlig

Oppdager du mugg på brød, er rådet fra Mattilsynet å kaste det.

Mange sopparter produserer giftstoff (toksin) for å beskytte seg mot omgivelsene. Muggsoppgifter kaller mykotoksin, og det kan bli dannet når muggsopp vokser på mat.

- Mykotoksiner kan være farlige, og kan forårsake akutt forgiftning eller langvarige negative helseeffekter hos mennesker, har seniorrådgiver Catherine Signe Svindland hos seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet tidligere uttalt til DinSide.

Mykbrødene kommer ferdig oppstivet, så det kan være lett å tenke at det bare er å kaste de enkelte skivene som har mugg på seg.

- Hvis man velger dette, bør det nok være flere «skiver» uten mugg imellom skivene med synlig mugg og de du skal spise, konstaterer Svindland.

Fryses rett etter baking

Kommunikatør Kristin Simonsson i svenske Polarbröd sier de generelt har en veldig lav reklamasjonsgrad på deres brød.

- Vi benytter oss av vår patenterte Polarmetode, som innebærer at brødet fryses direkte etter baking, når det er aller ferskest. Deretter transporteres det i frys til butikken, der butikkpersonlaget legger fram brødet i hyllen og datomerker med et best før-dato på sju dager, forteller Simonsson til DinSide.

Ifølge Simonsson inneholder ikke Polarbröd noen konserveringsmidler.

- Derfor er det også naturlig at brødet mister kvalitet etter disse sju dagene, men selvfølgelig ikke før. Holdbarheten i romtemperatur kan også påvirkes av håndteringen av brødet etter kjøp i butikk, forteller Simonsson.

Kristin Simonsson sier at brødet deres kan oppbevares forseglet og i romtemperatur etter åpning, men også settes i fryseren og tines etter behov.

- Det smaker like godt og friskt, og brødet tiner også veldig raskt, sier Simonsson.

Kjøp rett fra frysedisken?

Bakehusets mykbrød har også en holdbarhet på sju dager.

- Normal temperatur i butikk skal normalt ikke være noe utfordring, og brødhyllene er veldig sjeldent/aldri utsatt for sollys, sier Gry Thomsen i Bakehuset til DinSide.

MUGG I BUTIKKEN: Denne posen med mykbrød hadde mugg på seg allerede i butikken. Foto: Kirsti Østvang
MUGG I BUTIKKEN: Denne posen med mykbrød hadde mugg på seg allerede i butikken. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I mange butikker ligger mykbrødene i frysedisk. Opplever man rask muggdannelse gjentatte ganger, kan det være en idé å kjøpe brødene som ligger her.

- Kjøper man fra frysedisk, så har man som forbruker kontroll på tinetidspunktet, men produktene blir da ikke merket med dato og man må selv huske når man tiner dem, råder Thomsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer