Klar grill til påske?

Sjekk grillen for «ubudne gjester»

Det er seks ting du bør sjekke på gassgrillen før du fyrer opp for sesongen.

GRILL: Endelig sommer! For mange er det også grill-sesong, og da er det lurt å styre unna disse tabbene. Reporter: Ingebjørg Iversen. Musikk: Epidemic Sound. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om det er full vår eller full vinter der du er, kan det kanskje friste med pølser, burgere eller påskelam på grillen.

Men det er flere ting du bør sjekke før du fyrer opp gassgrillen for sesongen. Og en av dem er å se etter «ubudne gjester».

KLAR FOR Å GRILLE? Før du fyrer opp grillen for sesongen er det flere ting du bør sjekke - og én av dem er å se etter ubudne gjester i form av insekter eller edderkopper. De liker nemlig luktstoffene i gassen og kan derfor finne på å lage et koselig rede i luftinnsug eller brennere. Foto: Kristin Sørdal
KLAR FOR Å GRILLE? Før du fyrer opp grillen for sesongen er det flere ting du bør sjekke - og én av dem er å se etter ubudne gjester i form av insekter eller edderkopper. De liker nemlig luktstoffene i gassen og kan derfor finne på å lage et koselig rede i luftinnsug eller brennere. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

1: Se etter «ubudne gjester»

Her snakker vi verken om svigermor eller den kranglete naboen. Dette handler om insekter og edderkopper. For visste du at de kanskje er mer glad i gassgrillen din enn deg?

- Uansett om man sjekket og rengjorde gassgrillen før den ble satt bort i fjor, er det lurt å se etter spindelvev i innsuget av luft til brenneren. Edderkopper tiltrekkes av luktstoffene som er tilsatt gassen og kan tette til for gass og lufttilførsel, advarer avdelingsdirektør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

GASSGRILL? Propangass er veldig brennbart, men er ufarlig om den lagres riktig. Video: Nedre Romerike brann- og redningsvesen Vis mer

2: Sjekk brennerne

Ly oppfordrer også til å sjekke brennerne, altså rørene inne i grillen.

De må sjekkes så de har åpne hull for gassen.

Der kan det ha samlet seg både fett og skitt - men også der kan de ubudne gjestene nevnt i punktet ovenfor ha samlet seg.

Har du lest bruksanvisningen på grillen din så har du kanskje også sett et punkt om nettopp insekter og edderkopper der. Der vil det kanskje også stå hvordan du kan koble fra brennerne og gjøre en kontroll av om du har fått slike «ubudne gjester» i grillen din over vinteren, både i brenneren og i venturi-rørene. Venturi-rør er de rørene som sørger for at gassen sendes fra gassinntaket og inn i brennerne.

Produsentene har gjerne egne råd for hvordan du kan få kastet ut «gjestene» - men et triks som kan funke er å bruke trykkluft fra kompressor eller boks. Eller å bruke en stålpinne eller -nål til å rense med - eksempelvis en stoppenål, om hullene er tettet med fett.

3: Sjekk gasslangen

Ly kommenterer at gasslanger og rør sitter godt fast hvis de er montert riktig og trenger normalt ikke kontroll - men du bør likevel ta en kontroll av selve slangen.

Slangen er utsatt for vær og vind, spesielt dersom du lar grillen stå ute uten tildekking hele året - og slangen vil etterhvert bli sprø i sola, og kan sprekke.

- Gasslangen må sjekkes for sprekker ved å bøye den forsiktig, sier Ly.

Du bør også sjekke årstallet på gasslangen. Dette er produksjonsår, og den kan gi deg en indikasjon på om det er på tide å bytte slangen.

- Fra to til fem år etter denne datoen anbefales det at den byttes, sier Ly til Dinside.

Du kan også sjekke gasslangen ved hjelp av «såpetrikset»:

  1. Du trenger oppvaskmiddel og vann, blandet ut i forholdet 2:1.
  2. Lag en tykk såpevannsblanding som du smører på slangen og begge koblingspunkter.
  3. Så åpner du for gasstilførselen for å lage trykk inni slangen.
  4. Dersom den ikke er helt tett, vil du se bobler.
Se hvor enkelt du finner gasslekkasjer i gassgrillen med såpevann. Video: Per Ervland og Christina Honningsvåg Vis mer

4: Sjekk regulatoren

Gassregulatoren er den koblingen som du låser fast gassflaska til gasslangen med.

Også denne bør du ta en kontroll på - og husk at dette også er en slitedel som innimellom må skiftes:

- Gassregulatoren anbefales å bytte etter cirka fem år, sier Ly.

DSB har tidligere uttalt til Dinside at man bør la koblingen sitte på gassflaska også om vinteren. Og at du ikke bør koble den av og på så mye, fordi det kan føre til at koblingen kan bli slitt i låsekulene dersom den kobles til og fra ofte.

Husk å stenge gassen på toppen av flaska når du er ferdig med å grille.

5: Sjekk gassflaska

Gasslangen er merket med årstall som kan gi en indikasjon på når det er på tide å bytte den - men når det kommer til selve gassflaska er det faktisk en spesifikk «utløpsdato» å forholde seg til.

- Gassflasker skal være merket med fristen for neste periodiske kontroll, sier Ly.

Flaska skal altså være merket med årstall for neste kontroll. Dette vil typisk være angitt på toppen av flaska.

- De gassflaskene som benyttes i Norge til LPG for grilling har i all hovedsak et kontrollintervall på ti år, forteller Ly, og legger til at det er selskapet som fyller gass på flaskene som skal forsikre seg om at gassflaska ikke har forfalt til periodisk kontroll, før den fylles på nytt.

Dersom du har en gassflaske som er forfalt til periodisk kontroll, kan du levere denne der du ellers bytter eller fyller gassflaska.

- Publikum kan levere fra seg gassflasker som har forfalt til periodisk kontroll kostnadsfritt til alle virksomheter som fyller eller omsetter gassflasker i Norge. Det er ikke tillatt å fylle gassflasker som har forfalt til periodisk kontroll, understreker Ly.

6: Fjern fettet

Om du ikke gjorde det før du satte vekk grillen for vinteren, er det på tide å gi grillen en god rens før oppstart.

- Gassgrillen må være rengjort for fett og fettoppsamleren i bunnen må være tøm eller byttet, sier Ly.

Og akkurat dette med fettoppsamleren er viktig å huske - og det må du huske å kontrollere og bytte jevnlig også gjennom hele grillsesongen.

Dette fordi fettet kan ta fyr i sidene på grillen og kan deretter spre seg til fettoppsamleren.

Oslo brann- og redningsetat (OBRE) har tidligere sagt til Dinside at fettbranner er noe man bør være spesielt oppmerksom på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer