Sjekk husforsikringen din

Er du dekket ved råteskader eller skadedyrangrep?

Sopp og råteangrep er ikke dekket av alle forsikringer. Får du hjelp om boligen din blir skadet, eller må du ordne opp i skadene på egen hånd? Foto: Rekkehus
Sopp og råteangrep er ikke dekket av alle forsikringer. Får du hjelp om boligen din blir skadet, eller må du ordne opp i skadene på egen hånd? Foto: Rekkehus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som boligeier er det to typer forsikring du må forholde deg til: Innboforsikring og villa- eller husforsikring. Dette sikrer deg ved innbrudd eller dersom boligen brenner ned - men vet du egentlig hvor godt du er dekket?

– Det er mange som er underforsikret. Folk er usikker på vilkårene i egen forsikring, men det står enda verre til med kunnskapen om vilkårene i fellesforsikringer i for eksempel sameie. Mange slike fellesforsikringer har ikke dekninger for skadedyr, og da må man tegne tilleggsforsikring, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB, til DinSide.

Ifølge Norsk Hussoppforsikring er under 20 prosent av norske huseiere i dag forsikret mot råtesopp og insektsskader. Slike skader kan være svært kostbare å utbedre, men enda verre: det kan gå utover inneklima og helsen om du ikke får rettet opp i dem.

>> Veggedyr - de aller dyreste skadedyrene

Sjekk hva som er dekket

En forsikring mot råtesopp- og insektsskader er i prinsippet en "livsforsikring" på huset ditt, ifølge Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. Foto: DNB
En forsikring mot råtesopp- og insektsskader er i prinsippet en "livsforsikring" på huset ditt, ifølge Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. Foto: DNB Vis mer


De aller fleste forsikringsselskap tilbyr husforsikring med ulike graderinger. Dette kalles gjerne pluss, ekstra, best, og så videre. Men ifølge Korsberg Dalsbø er det mange som ikke er klar over hva som er dekket av forsikringen.

– Det som er aller viktigst er å undersøke hva som er vilkårene i de forsikringene du har.

Dette gjelder ikke bare for dem som bor i enebolig. Det er ikke minst viktig dersom du bor i blokk eller bygård, for da er du også prisgitt at naboene tar nødvendige forholdsregler, som for eksempel å sjekke bruktkupp for veggedyr, eller sørge for at rørleggeren som pusser opp badet i etasjen over deg, gjør en ordentlig jobb.

– Man har felles forsikring i sameiet (eller borettslaget), og da er det mange som ikke er klar over hva som dekkes om uhellet inntreffer, sier Korsberg Dalsbø til DinSide.

Er du i tvil hva som er dekket hos dere, anbefaler vi å kontakte styret for informasjon.

Sjekk prisen

Det lønner seg å sette seg inn i vilkårene. Jeg byttet en gang forsikring fordi selskapet dekket markedsverdien dersom huset brant ned, mens det andre dekket gjenoppbyggingsverdien, omtrent tre ganger så stort beløp.Jon Erland Madsen, Finansportalen.no


Hva som dekkes vil variere mye fra forsikring til forsikring, og det er ikke lett å få oversikt. For der noen dekker skadedyrangrep i basisforsikringen, vil andre forsikringsselskap ikke dekke det gjennom noen pakker. Finn ut hva som er viktig for deg når du innhenter pris på forsikringen din.

DinSides husforsikringskalkulator er levert av Finansportalen. Her kan du sjekke priser på basisforsikringer:

– Forsikringskalkulatoren er bygget rundt et sett med normvilkår som skal være felles med alle. Ekstraprodukter som gir noe utover dette markeres med grønne piler i kalkulatoren, sier Jon Erland Madsen, forsikringsansvarlig i Finansportalen.no til DinSide.

Dette gjelder altså ekstra gunstige vilkår som tilbys i grunnforsikringen. De ulike ekstraforsikringene er foreløpig ikke med i kalkulatoren, rett og slett fordi produktene som tilbys er så forskjellige. Madsen utelukker ikke at det kan komme på et senere tidspunkt, men foreløpig er det for ulike produkter, som ikke er direkte sammenlignbare. Hans råd til deg som skal tegne forsikring er imidlertid klart:

– Gå etter pris. Ser vi på klagestatistikken er det ingen ting som tyder på at noen av selskapene er vanskeligere enn andre.

Veggedyr-sanering koster fort mellom 10.000 og 20.000 kroner. Får du råteskader kan du plusse på en null. Du må selv vurdere hvor stor risiko du er villig til å ta. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI
Veggedyr-sanering koster fort mellom 10.000 og 20.000 kroner. Får du råteskader kan du plusse på en null. Du må selv vurdere hvor stor risiko du er villig til å ta. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI Vis mer


Holder det med grunnforsikring?

Når du har funnet ut hvem som er rimeligst, bør du sjekke at de vil dekke det du har behov for, og eventuelt be om tilbud på ekstraforsikringer. Det lønner seg å sammenligne priser også etter dette er lagt til; da det ikke er sikkert at selskapet som har den rimeligste grunnforsikringen er billigst når alt er lagt til.

– Det koster litt mer å ha en utvidet forsikring, men det du sparer gjennom ikke å ha den forsikringen kan fort bli dyrt. Sånn er det jo med all forsikring. Du må bestemme deg for hva du vil forsikre deg mot, og hva du tør å gamble på, sier Korsberg Dalsbø.

Hvor mye mer, vil variere, men han hentet ut et priseksempel for oss. Eksempelfamilien bor i et rekkehus i Stavanger fra 2010. De er nettbankkunde og har 15 prosent samlerabatt.

Basisforsikringen kommer da på 2.919 kroner i året, mens forsikringspakken Best, som blant annet dekker kostnader ved sopp- og råteskader, skadedyr og så videre, koster 3.781 kroner.

Glem heller ikke å sjekke om forsikringsselskapet dekker følgeskader, fordi konsekvensene kan bli både omfattende og dyre - for eksempel dersom mus gnager seg gjennom ledninger og det oppstår brann. Det vil fort få en regning på 10-20.000 kroner til å fremstå som småpenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer