Ikea åpner bruktbutikk

Sjekk hva Ikea skal begynne å selge nå!

Åpner gjenbruksbutikk for dine brukte Ikea-møbler.

IKEA VIL SELGE DINE BRUKTE IKEA-MØBLER: Først ut er Ikeas varehus på Ringsaker. Det er et prøveprosjekt, med mål om å tilby dette på alle varehusene i Norge innen 2020. Foto: Ikea
IKEA VIL SELGE DINE BRUKTE IKEA-MØBLER: Først ut er Ikeas varehus på Ringsaker. Det er et prøveprosjekt, med mål om å tilby dette på alle varehusene i Norge innen 2020. Foto: Ikea Vis mer
Publisert

Ikea har åpnet for bruktsalg i sine butikker. I første omgang er det et prøveprosjekt, på Ikea-varehuset på Ringsaker. Men målet er at dette skal bli en tjeneste på alle Ikeas varehus innen 2020, ifølge kommunikasjonsrådgiver Troels Mathisen hos Ikea.

Få inntil 30 prosent av verdien - i gavekort

Mathisen forteller til Dinside.no at varehuset på Ringsaker åpnet billigkroken for brukte Ikea-møbler for et par uker siden. Der vil du altså nå kunne finne både varer som har vært i utstilling og som er kommet i retur til Ikea via den vanlige returordningen - og varer som har vært i privat eie.

Ordningen fungerer slik at du kan sende inn bilder og beskrivelser av et Ikea-møbel du har som du ønsker å selge via en nettjeneste hos Ikea - og så vil du få en tilbakemelding om hvorvidt dette er en vare som de kan selge.

Dersom de godkjenner varen din for salg, vil du få «betaling» fra Ikea når du leverer inn varen for salg. Men merk deg at dette ikke utbetales i penger, men i et gavekort på Ikea:

- Det er ansatte på varehuset som vil vurdere møbelet og om vi kan selge det videre eller ikke. Om vi mener vi kan det, vil vi tilby en pris for dette møbelet som tilsvarer maks 30 prosent av nypris, som vi betaler kunden i form av et gavekort, forteller Mathisen til Dinside.no

Dersom det er så gammelt at de ikke kan finne pris på det, vil de finne noe tilsvarende som de har i sortimentet i dag - og gi pris på bakgrunn av det.

- Men om det er noen klenodier, kan det hende at kan få en helt annen pris, for det hender jo at det dukker opp noen supersjeldne møbler, sier Mathisen.

Kommunikasjonsrådgiver Troels Mathisen hos Ikea. Foto: Ikea
Kommunikasjonsrådgiver Troels Mathisen hos Ikea. Foto: Ikea Vis mer

Selges for samme pris som du får

Ikea vil så selge varen videre for samme pris som det du har fått utbetalt i gavekort fra Ikea.

- Foreløpig er det også vi som tar momskostnaden. Vi tjener ikke noe på salget. Dette er et ledd i målet om å bli 100 prosent sirkulære innen 2030. Vi må ta ansvar for møblene og sørge for at brukes så lenge som mulig, sier Mathisen til Dinside.

For åtte år siden forsøkte de seg med en litt annen bruktsalg-tjeneste Sverige, som var nett-basert. Denne typen bruktsalg, fysisk i butikk, er også testet i flere andre land, med ulik grad av suksess. Ifølge Mathisen har det vært en stor suksess i Japan, mens det ikke har fungert like bra i andre land.

Men dette vil de ikke selge

Mens det er fritt fram for Billy-hyller hos Ikeas gjenbruksbutikk, er det imidlertid ikke alle egne møbler og varer de vil ha.

Først og fremst så må det være et Ikea-produkt, selvsagt.

Men Matisen forteller til Dinside at det likevel ikke er alle varegrupper de vil ta imot for videresalg:

- Elektronikk kan vi ikke ta imot, fordi vi kan ikke ettergå elektronikken i produktene. Og vi tar heller ikke imot senger, madrasser og sofaer; det går på hygiene, forteller Mathisen.

Av andre ting de ikke vil ta imot, nevner han blandebatterier og alt av barneprodukter og barnemøbler.

- Når det gjelder barneprodukter, er det fordi vi setter veldig høy standard på hva vi selger videre. Men dette kan man selvsagt også selge via andre kanaler, påpeker Mathisen, og forklarer videre at de ikke kan ta ansvaret for tilstanden til de brukte barneproduktene.

- Ikea er veldig populært på Finn

Men det er gode muligheter for å få solgt brukte Ikea-varer også på Finn.

Kommunikasjonsrådgiver i Finn, Adéle Cappelen Blystad, forteller til Dinside at Ikea-produkter er veldig populært på Finn.

Kommunikasjonsrådgiver i Finn, Adéle Cappelen Blystad. Foto: Finn.no
Kommunikasjonsrådgiver i Finn, Adéle Cappelen Blystad. Foto: Finn.no Vis mer

- Hittil i år har det blitt gjort over 780.000 søk etter "Ikea" (på Finn), mens det i fjor ble gjort 750.000 søk og i 2016 var det 650.000 søk. Med andre ord - en ganske betydelig økning i etterspørsel de siste åra, forteller Blystad.

- Tar du et kjapt "Ikea"-søk på Finn torgets "møbler og interiør"-kategori akkurat nå, ligger det også over 15.000 annonser ute, og du finner produkter til priser fra 22.000 kroner og helt nede i gratis/gis bort, forteller hun videre.

Hva du må regne med å betale for et brukt Ikea-produkt, vil selvsagt variere.

- Men vanligvis er prisen på brukte møbler- og interiørprodukter langt lavere enn for nye ting i butikk. Så man kan definitivt gjøre et skikkelig kupp. I tillegg er jo mange av møblene ferdig montert, noe mange setter pris på, sier Blystad til Dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer