Smarte strømmålere

Sjekk om du kan aktivere HAN-porten

Med riktig utstyr kan den gi deg bedre oversikt over strømforbruket ditt, men pass på hvem du gir tilgang til informasjonen.

AKTIVERINGSTID: Flere nettselskap har begynt å åpne for å aktivere HAN-porten på din nyinstallerte automatiske strømmåler (AMS). Her ser du hvor porten er på to typer AMS. Foto: Hafslund Nett.
AKTIVERINGSTID: Flere nettselskap har begynt å åpne for å aktivere HAN-porten på din nyinstallerte automatiske strømmåler (AMS). Her ser du hvor porten er på to typer AMS. Foto: Hafslund Nett. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste husholdninger i Norge har nå fått automatisk strømmåler (AMS) installert av nettselskapene sine. På disse strømmålerne er det en såkalt HAN-port som du kan aktivere dersom nettselskapet har åpnet for dette.

HAN står for «Home Area Network», og denne porten kan gi deg detaljert informasjon om:

  • Strømforbruk i øyeblikket (effektuttak)
  • Strømforbruket siste time
  • Spenningsnivå
  • Overskuddskraft (fra eksempelvis solcelleanlegg) som mates inn i nettet

Du må selv kjøpe utstyr for å koble seg til HAN-porten. Slikt utstyr er tilgjengelig på det åpne markedet, altså i vanlige butikker.

Tenk før du gir tilgang

Informasjonen fra HAN-porten vil oppdateres minst hvert tiende sekund, og vil kun være tilgjengelig for kunden, understreker NVE. Det vil si at verken nettselskap, kraftleverandører eller tjenesteleverandører har leseadgang til porten, samt eventuelle andre aktører, som kun kan få tilgang til dataene etter avtale med kunden.

Hvis du vil, kan du bruke informasjonen fra HAN-porten i styrings- eller informasjonssystemer for å tilpasse strømforbruket ditt, slik at du kan få lavere nettleie og strømregning. Flere aktører tilbyr tjenester basert på informasjon fra HAN-porten. Norske selskap som Ewave, Oss og Tibber tilbyr slike tjenester.

Slike løsninger kan være nyttige, men du bør også være oppmerksom på at du da gir fra deg detaljert informasjon om strømforbruket ditt, advarer NVE.

- Analyser av strømforbruket ditt på «HAN-nivået» kan spare deg for penger, dersom du utfører konkrete tiltak for å flytte eller redusere forbruket. Dette kan fungere best i kombinasjon med nye strømavtaler med timesprising, slik at du kan flytte noe av forbruket til et tidsrom med lavere strømpris, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Dinside.no.

Dersom slik flytting ikke er mulig, er den beste løsningen å redusere forbruket ved for eksempel å etterisolere boligen eller redusere innetemperaturen noe, utdyper Iversen.

Hafslund har åpnet HAN

Nettselskapene kunne åpnet denne HAN-porten fra 1. januar i år, men flere selskaper har opplyst at de ikke rakk å åpne porten innen fristen, men at den kan åpnes i løpet av første kvartal 2019, skriver Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Norsk Elektronisk Komite (NEK) opplyser at HAN-porten i utgangspunktet er stengt, og at du må kontakte ditt lokale nettselskap for å få den åpnet. Før porten åpnes, vil nettselskapet stille deg noen spørsmål knyttet til sikring av porten av personvernhensyn.

I går, 19. februar, opplyste Hafslund Nett, Norges største nettselskap, i en pressemelding at HAN-porten på strømmålerne til deres 720.000 kunder kan aktiveres.

Foto: Hafslund Nett
Foto: Hafslund Nett Vis mer
Foto: Hafslund Nett
Foto: Hafslund Nett Vis mer

«I utgangspunktet er nettverksporten stengt, men kundene kan bestille åpning av den på kundeportalen Min side, eller ved å kontakte Hafslund Nett for å åpne få den åpnet. Av personvernhensyn vil Hafslund Nett gå gjennom en prosedyre for å sikre HAN-porten din før den kan åpnes», skriver nettselskapet.

Forbrukerrådet understreker at det er ditt valg om du ønsker å benytte deg av denne funksjonaliteten, og at AMS-måleren vil fortsette å lese av målerdata automatisk selv om du ikke åpner HAN-porten. Du altså ikke gjøre det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer