Smarte strømmålere

Sjekk om du kan aktivere HAN-porten

Med riktig utstyr kan den gi deg bedre oversikt over strømforbruket ditt, men pass på hvem du gir tilgang til informasjonen.

AKTIVERINGSTID: Flere nettselskap har begynt å åpne for å aktivere HAN-porten på din nyinstallerte automatiske strømmåler (AMS). Her ser du hvor porten er på to typer AMS. Foto: Hafslund Nett.
AKTIVERINGSTID: Flere nettselskap har begynt å åpne for å aktivere HAN-porten på din nyinstallerte automatiske strømmåler (AMS). Her ser du hvor porten er på to typer AMS. Foto: Hafslund Nett. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste husholdninger i Norge har nå fått automatisk strømmåler (AMS) installert av nettselskapene sine. På disse strømmålerne er det en såkalt HAN-port som du kan aktivere dersom nettselskapet har åpnet for dette.

HAN står for «Home Area Network», og denne porten kan gi deg detaljert informasjon om:

  • Strømforbruk i øyeblikket (effektuttak)
  • Strømforbruket siste time
  • Spenningsnivå
  • Overskuddskraft (fra eksempelvis solcelleanlegg) som mates inn i nettet

Du må selv kjøpe utstyr for å koble seg til HAN-porten. Slikt utstyr er tilgjengelig på det åpne markedet, altså i vanlige butikker.

Tenk før du gir tilgang

Informasjonen fra HAN-porten vil oppdateres minst hvert tiende sekund, og vil kun være tilgjengelig for kunden, understreker NVE. Det vil si at verken nettselskap, kraftleverandører eller tjenesteleverandører har leseadgang til porten, samt eventuelle andre aktører, som kun kan få tilgang til dataene etter avtale med kunden.

Hvis du vil, kan du bruke informasjonen fra HAN-porten i styrings- eller informasjonssystemer for å tilpasse strømforbruket ditt, slik at du kan få lavere nettleie og strømregning. Flere aktører tilbyr tjenester basert på informasjon fra HAN-porten. Norske selskap som Ewave, Oss og Tibber tilbyr slike tjenester.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer