Sjekk om varmtvannsberederen din er brannfarlig

Følgende modeller har en brannfarlig komponent som må skiftes ut.

BRANNFARLIGE VARMTVANNSBEREDERE: Fortsatt skal det være 15.000-16.000 beredere rundt om i norske hjem som har en brannfarlig komponent. Foto: BERIT B. NJARGA
BRANNFARLIGE VARMTVANNSBEREDERE: Fortsatt skal det være 15.000-16.000 beredere rundt om i norske hjem som har en brannfarlig komponent. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag varslet Dagbladet.no om at det fins mange tusen brannfarlige varmtvannsberedere fra Oso Hotwater rundt om i norske hjem. Det skal være varmegang i tilkoblingspunktet på tankene som har forårsaket flere branner de siste årene, sist i Harstad i mars i år, da en eldre kvinne omkom, ifølge NRK.

Feilen skal være reparert på en god del av de berørte produktene, men fortsatt står det 15.000 - 16.000 varmtvannsberedere med den farlige komponenten i norske hjem, sier administrerende direktør i Oso Hotwater, Sigurd Braathen til Dagbladet.

Har du en varmtvannsbereder fra Oso Hotwater hjemme hos deg? Slik sjekker du om den er brannfarlig.

LES OGSÅ: Slik gikk det da Lars Hauglie ladet mobilen om natta

Disse modellene er berørt

For å finne ut om din varmvannsbereder har den farlige komponenten, sjekker du merkelappen øverst på berederen, som du finner under ett grått lokk.

Dette er de berørte modellene, ifølge produsenten.

Sjekk om varmtvannsberederen din er brannfarlig


BERØRT? Modell og produksjonsår avgjør om din bereder har den brannfarlige komponenten.  Foto: BERIT B. NJARGA
BERØRT? Modell og produksjonsår avgjør om din bereder har den brannfarlige komponenten. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Finner du din bereder på lista over, kan du sende produktnummer, produksjonsnummer, navn, adresse og telefonnummer på e-post til: ledning@oso.no

De vil da sende deg en ny, elektrisk tilkobling. Braathen forteller at Oso vil hjelpe til med utskiftningen hos folk som har behov for det.

Ifølge sjefsingeniør Jostein Ween Grav ved Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) er det tillatt for privatpersoner å skifte ut tilkoblingsledning, så lenge det ikke er en fast tilkobling. Vanlig jordet kontakt er altså innafor.

Fast tilkobling til installasjonen må derimot utføres av elektriker.

Dersom varmtvannsbereder er installert med vanlig jordet kontakt, såkalt plugg, kan også ny varmtvannsbereder kobles til med plugg. Men DSB anbefaler at varmtvannsberederen er fast tilkoblet i koblingsboks på vegg.

Her ser du hvordan du kan bytte den brannfarlige komponenten selv.

LES OGSÅ: Ståbrettene kan være brannfarlige i bagasjen

Flere farlige produkter

Det er slett ikke første gang Dinside omtaler produkter som er brannfarlige, eller på andre måter risikable ved bruk.

I desember kunne vi fortelle om at 17.000 brannfarlige Pinell-radioer fortsatt var ute i norske hjem. Det var en slik radio som eksploderte midt på natta hjemme hos Lilian Løkås (85) i fjor høst.

Og i fjor sommer advarte Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) om potensielt livsfarlige iPad-ladere, som ga støt til en 10 år gammel jente. I ettertid har Apple valgt å kalle tilbake disse ladeadapterne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer