Sjekk støyen med iPhone

Skal du kjøpe en maskin eller en leilighet? Hva med støyen?

Dyrt verktøy
Dyrt verktøy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Støy og ulyd er mer eller mindre plagsomt, avhengig av mange omstendigheter. Sammenhengen er viktig, om den innegår i noe trivelig eller ikke kan gjøre en verden av forskjell.

Støy kan være naturlig, for eksempel lyden fra en foss eller vindsus, eller den kan komme fra utstyr eller omstendigheter som mennesker har laget, som ulende vifter eller trafikkstøy.

Vanskelig å sammenligne

Vi vil helst slippe støy, og når det ikke er mulig vil vi ha den så lav og usjenerende som mulig. Men hvordan kan vi sammenligne?

Det er vanskelig å huske støy, både styrken og karakteren, derfor er det vanskelig å bestemme hva som er verst når det går tid imellom inntrykkene.

Det finnes hjelpemidler

Hvis det er et eller annet som kan analyseres og presenteres, så finnes det en app for det. Da snakker vi om småprogrammer for iPhone, som gjør den om til et måleinstrument.

AudioKit er et lite program som har fire forskjellige funksjoner: Spektrumanalysator, oscillloskop, lydtrykksmåler og signalgenerator. Av disse er det lydtrykksmåleren og spektrumanalysatoren som er nyttige når man skal måle støy.

Lydtrykksmåleren måler kontinuerlig, men viser også høyeste og laveste verdi siden du startet å måle. Det finnes også en Reset-knapp som starter målingene på nytt.

Med denne kan du måle forskjellene i lydstyrke på mange måter og steder. Du kan måle forskjellen på gatestøy i leiligheten du vurdere å kjøpe, med åpent og lukket vindu, eller hvor høyt den gamle baderumsviften bråker.

Du kan også sjekke kjøkkenmaskiner, elektrisk verktøy, vind og motorstøy inne i bil - alt kan måles.

Baderom uten og med vifte
Baderom uten og med vifte Vis mer


Det som er viktig er at du måler så likt som mulig hver gang. Avstand til støykilden er aller viktigst, posisjonen på iPhone er nesten like viktig. Håndstøy kan også spille en rolle, så legg den fra deg mens det måles, hvis mulig.

Men like viktig er Spektrumanalysatoren. Denne måler hvor i det hørbare området lyden er sterkest. Pipelyder og andre toner vil du se som stabile, spisse topper på kurven, mens jevn støy vil se ut som en småhakkete, men ganske jevn kurve.

Billig verktøy
Billig verktøy Vis mer


Hvis støyen har flere vedvarende toner vil de fleste oppfatte dette som mer plagsomt enn støy uten toner. Enten det er rumling, brumming, hyling eller piping - vi foretrekker lyden av en foss framfor trafikkstøy.

Derfor vil spektrumanalysatoren vise om det er komponenter i lydbildet som vil virke mer irriterende på lengre sikt.

Her ser du flere eksempler på støymålinger:


AudioKit finnes i AppStore og koster den svimlende sum av 21 kroner. Målingene kan du neppe slå i bordet med i en eventuell rettsak, men hvis du sammenligner egne målinger gjort under like betingelser mht. avstand og omstendigheter gir de deg et godt grunnlag for egne beslutninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer