Vedlikehold av tak

Sjekken må du ta nå

Har taksteiner flyttet på seg i løpet av vinteren, kan skadene være større enn du tror.

SJEKK: Når vinter og vår er omme, bør ta en grundig sjekk på taket. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Når våren er på hell og sommeren rett rundt hjørnet er tiden inne for å klatre opp på taket og sjekke at alt er som det skal være. Taket er tross alt husets topplokk og det som holder boligen tørr.

Men hva skal du egentlig se etter når du gjennomfører taksjekken?

To eksperter gir deg tipsene.

Alvorlige følgeskader

På senhøsten bør hustaket ryddes for rusk og rask før vinteren setter inn. Men det er minst like viktig, om ikke viktigere, å gjennomføre en taksjekk ved inngangen til årets første sommermåned: Snø og frost på vinteren, samt regn og vind på våren kan nemlig tære kraftig på taktekket, ifølge Ingeborg Bjorvand Engh, byggteknisk rådgiver hos Huseierne.

- Snø og is kan blant annet få takstein til å bevege på seg, og kan flytte på takstein såpass mye at noen faller ned. Frosten kan også få takstein til å sprekke opp, sier Engh.

Når takstein sprekker opp, kan vann lekke inn gjennom utettheter rundt beslag, piper, og der takmaterialet er ødelagt eller mangler, opplyser Chera Westman, teknisk rådgiver hos IFI

- På malte vindskier, vannbord, isbord slites malingen raskt og råte kan oppstå over tid, sier Westman.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer