Sjekkliste for boligkjøp

Dette må du sjekke før du signerer kontrakten.

Publisert
Sist oppdatert

Du skal på visning, og tror du har funnet drømmeboligen. Men har du egentlig det, eller er det den berømte katta i sekken? Ta med sjekklisten vår, og sørg for at du stiller de kritiske spørsmålene før du signerer kjøpsavtalen.

De fleste som er på boligjakt vet hvor fort tingene kan gå. Drømmeboligen din er ikke bare drømmeboligen for deg, men også tre andre - og plutselig befinner du deg midt i en budrunde. Tingene kan gå raskere enn du ønsker, og derfor kan det være lurt å forsøke å holde tungen rett i munnen.

Det er mer enn det ytre som teller når ddu skal kjøpe bolig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no
Det er mer enn det ytre som teller når ddu skal kjøpe bolig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no Vis mer

Sjekkliste for boligkjøp

  1. Se sjekklisten her


Sjekklisten for boligkjøp kan hjelpe deg med å stille de riktige spørsmålene - som ofte glemmes. Se hele listen.

Sjekklisten tar ikke for seg de rent tekniske forholdene vedrørende en bolig - altså om taket og veggene holder ute vann og vind, om toalettet fungerer og om el-installasjonene er gjort forskriftsmessig. Dette er vanligvis ting som blir tatt opp i en takst- og tilstandsrapport.

Sjekk også: Hva er boligen verdt?

Listig med listen

Du trenger selvsagt ikke å stille alle spørsmålene på listen, men den kan likevel gi deg en idé om hvilke spørsmål du bør stille. For eksempel hvorfor selgeren flytter, om naboene er hyggelige, hvor barna går i barnehage og om det er mulig å få bredbånd på adressen.

Enkelte ting vil det selvsagt være vanskelig å få et konkret og ærlig svar på. For eksempel hvis det herjer en bitter strid med nærmeste nabo - men uansett vil du få muligheten til å se selgerens reaksjon når du stiller kritiske spørsmål (rød ansiktsfarge er et ganske sikkert tegn på at noe ikke er som det burde være).

GIKK DET FOR FORT?

Følte du at du måtte ta beslutningen raskere enn du egentlig ønsket sist du kjøpte bolig? (Avsluttet)
Ja(49%) 306
Har ikke kjøpt bolig(28%) 174
Nei(24%) 149
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bruk tid

- Det er helt klart at det er en del tilfeller der kjøperen ikke har mulighet til å bruke lang tid på å vurdere en kjøpssituasjon. Derfor oppforderer vi og våre medlemmer til at man bruker god tid på visning, og sørger for å stille så mange spørsmål som mulig, sier tidligere informasjonssjef i NEF (Norges Eiendomsmeglerforbund), Tor Dybdal-Holthe.

Men kan det ikke også være lurt å be om å snakke med eieren selv, og ikke bare eiendomsmegleren som ofte er alene på visning?

- En god eiendomsmegler har veldig god kunnskap om lokalområdet, og bør kunne svare på konkrete spørsmål fra en eventuell kjøper, sier Dybdal-Holthe.

Uansett: Føler du ikke at eiendomsmegleren kan svare konkret nok på de spørsmålene du har på listen din, bør du be om å få snakke med selgeren selv. For når det gjelder subjektive forhold som er relatert til hvordan det helt konkret er å bo et bestemt sted, er det på ingen måte sikkert at megleren vil kunne gi deg et tilfredsstillede svar.

Gjødselslukt på Aker Brygge?

Det er også hevet over enhver tvil at noen spørsmål egner seg for visse boliger, og bestemt ikke for andre. Blant annet er det jo ikke nødvendig å bekymre seg om lukten fra landbruk på Aker Brygge - eller hvordan naboene oppfører seg dersom det er 16 mil til den nærmeste.

TRYKK HER FOR Å SE HELE SPØRSMÅLSLISTEN.

- Og ta gjerne en utskrift med på visning neste gang.

Har du forslag til andre viktige ting du bør sjekke før du kjøper en bolig, er du meget velkommen til å tipse oss og dine medlesere i diskusjonsgruppen nedenfor. Vi vil da legge inn tipsene i sjekklisten.

Gullkorn til glede for nye lesere: Denne artikkelen ble første gang publisert på DinSide i 2005

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer