Sjekkliste for boligkjøperen

Norsk Byggtjeneste, bygg- og anleggsbransjens egen informasjonsbedrift, gir anbefalinger om hva man bør sjekke ved boligen, hvilke svakhetstegn du kan finne og hva de innebærer.

Publisert

Når du skal kjøpe en bolig bør du først undersøke den nøye. Forskjellige svakhetstegn indikerer forskjellige problemer ved boligen som du bør ta hensyn til før du går inn i en budrunde.

Taket

Mose på taksteinene er et sikkert tegn på at steinene bør skiftes. Mose indikerer nemlig at steinen suger opp mye vann. Dersom du får jord under neglene når du skraper i underkant av takkledningen kan det tyde på at takrennene er tette av løv og avfall. Dersom takavløpet er tett vil ikke regnvannet renne unna, og det kan ha oppstått vannskader på tak og veggkledningen.

Pipen

Puss som skaller av på pipen indikerer at pipen er for dårlig isolert.

Loftet

Vannskjolder på loftet ser du gjerne rundt loftluker, lynavledere, antenneinntak, luftekanaler og pipe. Fuktmerker indikerer at det har vært lekkasjer. Da må du være forberedt på at taket kan være råteskadd, og at takkonstruksjonen har svakheter og mangler. Råteskader avslører du enkelt med å rispe i treet med en kniv. Dersom treet er porøst og mykt tyder det på råte.

Kjøkkenet

Det er vann som gjør mest skade på kjøkkenet. Se etter tegn på lekkasjer rundt vannrør og avløp. Rørene er lettest å undersøke under oppvaskbenken. Også på kjøkkenet er det lurt å rispe i treverket med en kniv for å avsløre fuktskader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer