Sjekkliste for teknisk tilstand

Her er listen som kan minne deg om hva som er viktigst å se etter i boligen når du går på visning.

Publisert

Mange brenner seg på å kjøpe boliger som viser seg å være i langt dårligere stand enn et ti-minutters visningsbesøk avslører.

Lukt: Kjenn etter i alle rom, spesielt kjeller og bad, om luften er frisk, fri for kunstig tilført godlukt, og uten snev av mugg og fukt (typisk "kjellerlukt") som tyder på fuktskader som kan forårsake sopp og råte.

Åpne og lukke: Sjekk alle dører og vinduer som skal kunne åpnes. Er de trege eller vanskelige å få opp/igjen kan det for eksempel være et tegn på at huset ikke er godt nok fundamentert/at grunnen siger. Se også etter matte flekker og damp mellom vindusglassene. Slike flekker viser at vinduene er punkterte, og at de ikke lenger isolerer som de skal. Det er kostbart å bytte vinduer og dører.

Titt inn: Inn i skap, boder og sluk kan mange potensielle feller avsløres. For eksempel vil det være lett å se spor etter eventuelle vannlekkasjer under kjøkkenbenken. I sluken på badet bør det være klemring som holder membranet inntil sidene. Ser du både ring og membran er badet forhåpentligvis er tett.

Strøm: En titt inn i sikringsskapet kan fortelle mye om tilstanden på det elektriske anlegget. Gamle sikringer betyr som regel at resten av anlegget også er gammelt. Selv om selger er pliktig i å selge et godkjent elanlegg, bør du undersøke om kretsene er kraftige nok til ditt bruk. Notér styrken (les av listen i skapet) og ring en elektriker for å be om råd dersom du er usikker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.