Sjekkliste for viktige bestemmelser

Selv om du eier en eiendom, står du ikke fritt til å gjøre med den hva du vil.

Publisert

Har du store planer om endringer bør du undersøke om det lar seg gjennomføre først. Du bør også undersøke om andre har endringsplaner som vil påvirke eiendommen og omgivelsene.

Flere forhold er megler og eier pliktig å opplyse deg om. Det gjelder følgende:1.Eiendommens registreringsbetegnelse og adresse.2.Eierforhold, dvs om eiendommen er selveiet eller om det er en borettslagsleilighet osv. Videre skal det opplyses dersom tomten er festet. 3.Heftelser, dvs heftelser som skal følge eiendommen. Her kan det for eksempel være tatt inn delingsforbud, slik at man ikke kan selge eplehagen til en entreprenør.4.Tilliggende rettigheter, dvs dersom man f eks har rett til båtplass, garasje el på en annens eiendom, eller det kan være at man har rett til vei og ferdsel over en annen eiendom.5.Grunnareal, dvs tomtens størrelse. 6.Ligningsverdi og offentlige avgifter. 7.Forholdet til offentlige planer og til konsesjonslovgivningen.8.Pålegg om endringer på eiendommen.Mer om dette finner du hos Norges Eiendomsmeglerforbund

Reguleringer: Du anbefales også å ta kontakt med offentlige reguleringsmyndigheter i kommunen. Hos plan- og bygningsetaten, teknisk etat etc. kan du få informasjon om reguleringsforhold og forhold i tilknytning til vann- og kloakk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.